Не се очаква спад на цените при жилищата, липсват имоти на пазара

Стойчева: Украинските бежанци от наематели вече са купувачи във Варна
28 фев 2023 14:05, Анисия Иванова
95

Възможно ли е цените на имотите да тръгнат надолу и какви апартаменти предпочитат купувачите?

"Не лихвените проценти са най-голямото предизвикателство пред имотния пазар. По-скоро това са инфлацията и демографският срив. Също и цените на строителните материали и очакваното повишаване на цената на труда в строителството. Цените в близките една-две години със сигурност няма да паднат", заяви мениджърът на сайта за недвижими имоти Imoti.net Снежана Стойчева в "България сутрин".

На 6 март в София ще се проведе поредното издание на бизнес форума, който организират от imoti.net. Там ще бъде предоставена най-актуалната информация за пазара в столицата. Такъв вече се проведе във Варна.

"Във Варна се изясниха много пазарни нюанси, които са важни за аудиторията. Цените на жилищата във Варна са поскъпнали с 30% - цената се е движила с повишаването на доходите. Има ръст от 3% на сделките за цялата година. Цените на имотите във Варна в голяма степен достигнаха цените на тези в София. Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея не се очаква строителните материали да поевтинеят, в същото време ще поскъпва цената на труда на строителите.

"Цената на новото строителство ще расте. Старото строителство се води по цените на новото. Имаше отлив на купувачи в края на миналата година, но се събуждат и вече има интерес. За съжаление - няма имоти. Ограничено е предлагането на старото строителство. Хората предпочитат да купят завършено жилище, рискът е по-малък. Няма много такива жилища и пак ще се ориентират към сгради на зелено и в строеж", разясни Стойчева.

По думите ѝ профилът на купувача не се променя особено, леко е паднала възрастта - основно купувачите са около 45-годишни. 83% от тях търсят завършено жилище, а 73% от цената на имота се финансира със средства от банката. Повече от 60% купуват имоти със собствени средства.

"Повече се търси подобряване на средата на живот - по-голям апартамент, по-добра локация. Предимно се купуват жилища за живеене, не толкова с инвестиционна цел. Цените в България растат малко по-бързо от средните за Европейския съюз", каза още Стойчева и добави, че донякъде това се обяснява с по-високата инфлация у нас.

"Никога не е страшна лихвата, каквато я виждаме сега да расте, ако доходите са добри и можеш да направиш план за паричните си потоци. Задължително се консултирайте с брокери - дали тази цена и този имот са подходящи, дали си заслужава", посъветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като удари 7 по рихтер и верно ще има недостиг на имоти, особено на ново строителство.
25
1
 
15
 
! Отговори
до Стамен преди 1 година
Стамене, недей да издаваш тайните на бизнеса и да караш хората да мислят!
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как точно липсват имоти? София дори е намаляла с 15000 за 10 години, а само като си спомня, през 2013, колко блокове бяха градинки...
23
4
 
30
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Много ще боли при спукването на балоня
22
1
 
23
 
! Отговори
демограФска криза преди 1 година
Айде, не остана! Топли топли имоти
21
1
 
17
 
! Отговори
Stamen преди 1 година
"Никога не е страшна лихвата, каквато я виждаме сега да расте, ако доходите са добри и можеш да направиш план за паричните си потоци". Въпрос: Как доходите ще продължават да растат при повишаващи се лихви, променящи в неблагоприятна посока първоначалната калкулация на дългосрочни инвестиционни проекти?
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Никога не е страшна лихвата, каквато я виждаме сега да расте.....". Не е страшна лелче, ама е обратнопропорционална на цените на имотите. При 8 % по ипотеките, каквато се очаква да стане в недалечно бъдеще не знам кой луд ще ви цани 2000 Е на кв.м. Тези с кеша да знаеш, че на такива цени са пас.
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
т.е. т.нар бежанци могат да извадят по 150 -200 хил. евро за апартамент във Варна ?! А ние ги храним за държавна сметка и ги настаняваме в безплатни хотели.
18
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демографски срив. *** ще е 2 милиона население през 2100 година. Какви жилища, кви 5 лева? Кой ще живее в тях? Умираща икономика, няма кой да бачка, няма кой да плаща. Само подивели за наеми софианци. Закривай!
17
0
 
16
 
! Отговори
морски преди 1 година
По брега купуват съседни имоти и уедряват. Крадците и корумпетата купуват...на едро...
16
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чинката няма интерес да разправя истината. Иска да помпи и без това напомпения пред спукване балон. Имотите ще паднат. Поне с 15-20%.
15
0
 
23
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
"Българина строи големи къщи, а умира в мазето." - М.Семов
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Събуждали" се били хората, ще кажеш, че някой произвежда българи на поточна линия и всички отиват на опашка за имоти.... дрън-дрън та пляс. Вижда се перфектно какво се продава в София... половината апартаменти в построени от 1-2 години сгради стоят празни. Няма студенти вече, не само специалностите не се пълнят, а ми и студентските общежития. Демографска криза, бедни граждани - те ти говорят, че нямали да падат цените.... ето това е балон и блъф. Дръжте си ги да се рушат.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая леля , може нещо да каже за цената на арпаджика ! За имотите по добре да не говори , че става за резил .
12
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българина купува и от за цял живот и не го интересува парите, нито каква е хипотетичната цена. Понякога, ако може - купува дори и на децата. И стиска и не продава" - правилно. Аз съм вече с 3 и да чукна на дърво нито имам жена, нито деца. Нищо няма да продам 2 ги ползвам за склад. Единия е с електронни водомери и не съм стъпвал от поне 3 години, а ми е на 4 блока разстояние. Като пукна да си ги разделят ония дето не им вдигам телефона от години - братчеди, лели, чичовци - ич ми не е.
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена не си научи урока .През 2008 година говореше същите работи . Сега въпроса е , тя ще понесе ли отговорност , ако някой купи и след няколко месеца цената падне с 30 % ? Само набутват хората с подобни статии . Няма нужда да е учила икономика , но поне един курс да беше изкарала , че да и се изясни . Макар че те вероятно знаят истината , но продължават да говорят измислици
10
0
 
37
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Липсват имоти на нормални, обосновани цени. Иначе сайтовете за имоти са пълни с обяви. Аз обаче следя сайтовете на фирмите строители. Там е по-интересно. Има сгради в строеж, в които няма закупени апартаменти от Февруари - Март 2022! В София е като цяло има по-голямо търсене, но и там шараните взеха да намаляват, защото банките започнаха да дърпат ръчната. Вече искат по-голям процент самоучастие. Вдигането на лихвите ще започне след изборите.
9
1
 
35
 
! Отговори
ЗаПознат преди 1 година
По интересното е като тръгнеш да продаваш на "пазарна цена". Купувачи - няма. Колега опита да продава жилище в центъра на София 3 години на пазарни цени - без успех. Свали с 30% цената и успя да го продаде за няколко месеца. Така че - правете си сметката какво купувате и дали няма кьорфишек в тази статия.
8
3
 
8
 
! Отговори
спад преди 1 година
след земетресението всичко ще си дойде на мястото, още 2-3
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати бежанците.