Народният театър с позиция за скандалите и Морфов

Режисьорът беше освободен от своя пост
1 мар 2023 14:23, Росен Стойчев
21
Народният театър с позиция за скандалите и Морфов
Снимка: БГНЕС

"През последните четири месеца Народният театър бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти".

Още по темата
Това гласи позиция на културната институция ден след като бе обявено, че дисциплинарно уволнен е един от знаковите режисьори – Александър Морфов.

Според текста въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, различни от творческия процес, е изместило фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката.

„Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия”, пише в позицията.

След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър", се допълва в позицията.

Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", се казва в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Василев е достоен! Никой не би търпял такова нещо!
13
1
 
7
 
! Отговори
Васко преди 1 година
Що не протестирахте,когато уволниха един от вас ,под предлог че бил гербаджия? Ми,то и Ламбо беше комунист,ама по време на всякакви управления и директори ,винаги беше под прожекторите ! Пародия. Тоя бил от ГЕРБ ,оня от ДПС ? Как ги назначавате? Избирате ги от парламентарните групи ли? Пияндурляк скапан!
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли къде Морфов си паркира колата, за да "изпротестираме" върху нея? И честно - не знам защо "велики", "уникални" и "безценни" творци все търсят да се наместят я в БНТ, я в някой държавен театър, а не искат да излязат на свободния пазар (ако не знаете, държавата спонсорира билетите за държавните театри и операта и затова са по-евтини, отколкото в независимите театри). Нали са "велики"? Какво ги спира? За едната заплата ли работят, пардон, протестират?
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До преди Морфов да се появи,никога не са се разигравали скандали в народния театър.Кой си ти воклук че да тероризираш някой на работното му място на базата на това от коя партия е.Общо взето нито ДПС нито ГЕРБ ще спрът да съществуват заради теб .Единственето което направи е че си загуби работа с заплата 8/10 хиляди месечно.
10
9
 
23
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Интересно ако в една фирма работника има конфликти с директора, какво ще стане с работника? Интересно ако в една фирма, работника има проблем с ВТОРИ пореден директор, какво юе стане с работника? Интересно ако в същата тая фирма, този работник е алкохолик какво ше стане с него? Ама видиш ли тоа щото бил либерастко знаме - сега цяла България ще занимаваме с дисциплинарното уволнение на един конфликтен алкохолик?
9
11
 
17
 
! Отговори
пияницата Морфов преди 1 година
Вие луди ли сте???Г-н Александър Морфов да управлява целия художествено-творчески екип на театъра, да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.И всичко това очаквате от един ПИЯНИЦА????
8
9
 
18
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Аре бе, аман от либерасти-алкохолици-жертви бе !! Оня ясно сегрегира актьорчето, щото бил гербер сега зорлем ще го изкарваме жертва ли? Единствено актьорчетата от собствената му трупа го защитават тоя, защото ги е страх, че се бездарни и никой друг режисьор не иска да работи с тях, другите актьори от НТ въобще не го дишат тоя... Морфов е имал проблеми с предишния директор - Марус Донкин толкова е избеснял, че му спрял представленията, сега с този - явно е конфликтен алкохолик, какво не е ясно?
7
15
 
13
 
! Отговори
Антот преди 1 година
Ами трябва да е доволен Морфов, постановките му остават, играят се от 30 години, ще се играят още 30. Но заплата, тлъста заплата като главен режисьор няма да получава. Грешката си е негова, не се е усетил, че годината не е 1985, а 2023. Тодор Живков вече не е на власт.
6
15
 
19
 
! Отговори
леля Пена преди 1 година
КЪМ ТЕЗИ С ПОЗИЦИЯТА : Е ДА ВИ ИМАМ ДИРЕКТОРА,ХАЛАЛ ДА ВИ Е ,НО И ВИЕ СТЕ ЛИКА ПРИЛИКА! ПРОСТО СТЕ РЕЗИЛ!
5
23
 
13
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Този *** директора да си тръгва сам, защото е пълен срам. Кой те знае теб бе ***?
4
6
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Не е логично да е уволнен дисциплинарно и позицията да е закрита. Ако е дисциплинарно уволнен, какви са мотивите?
3
13
 
20
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Артиста си е артист един ВаРел Йорданов :видях как хората плачат ,става дума за това че Морфов бил уволнен,само че не уточни реват ли или се дерат и като ги видя що не им даде по една кърпичка бе ,а и продължи ЧУХ че Морфов бил заплашван ама и това не уточни ще го бият ли или ще го ....таковат.И да го питам НОРМАЛНО ли е човек да ходи да драска по вратите на хората?За такива случая хората се казва кой каквото прави за себе си го прави и като сееш ветрове ще жънеш бури.Прочети още на: https://
2
18
 
16
 
! Отговори
перко преди 1 година
Морфов да хои да си оправя бакиите в Плевен!
1
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на директора василев -Веднага ! -кой го знае него и като какъв ? - нито е актьор,нито режисьор ,а най-обикновен полит назначен .