Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност

Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна
174
Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност
Снимка: Pixabay

Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.

Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.

Още по темата

През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно -  от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.

Темата коментира пред  BTV председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.

„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.

„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.

„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.

„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.

Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 127 Просто Киро нищо не може да създаде, той просто не направи нищо и се показаха пробойните които са чакали от години. Поскъпването не е само в България.
122
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Е как бе, нали свалихте Кирчо и Кокорчо. Кой сега ви вдига цените?"-Точно ТЕ вдигнаха цените! А свалянето едва ли ще се получи при тези алчни и корумпирани търговци! Киро и Асен им дадоха свобода,пък сега ходи ги гони!!! ШАРЛАТАНИТЕ КИРО и АСЕН създадоха този ГЕНОЦИД!!!!!!!!!!!!
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли 100% и нагоре надценка от цената на едро значи има спекула.
120
0
 
6
 
! Отговори
ГРАБИ НАРОДЕ! преди 1 година
ЦЕНИТЕ СА ДОБРИ, ДАЖЕ Е ЕВТИНО. ПИЯНО, АРФА, ГАДУЛКА И ДРУГИ ТАКИВА - НЕ СА ПОСКЪПНАЛИ ИЧ! ХЛАДИЛНИЦИ, ПЕРАЛНИ, ТЕЛЕВИЗОРИ - ПОЕВТИНЯВАТ.
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само констатации без реални мерки
118
7
 
8
 
! Отговори
НАВСЯКЪДЕ СЕ КРАДЕ преди 1 година
ЗАРАЗАТА - АЛЧНОСТ ДОЙДЕ ОТ КИРО И АСЕН. ПРИ ГЕРБ СЕ КРАДЕШЕ УМЕРЕНО, А И БОЙКО ИЗГОНВАШЕ НА ЧАСА ВСЕКИ КОЙТО СЕ ИЗДЪНИ.
117
2
 
6
 
! Отговори
ПРОМЯНА преди 1 година
НЕКА НИ Е ЗЛЕ!
116
8
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 година
Аз не съм алчен имам само 5-6 милиарда евро в офшорки, но бих усвоил още 2-3 за всеки случай да има за унуците.
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До неизвестен - Тос па и тоя ... Това е естествено човешко съсотяни. Всеки иска да е нна върха и няма как някой трябва да е ... ако някой трябва да е, защо да не съм аз :)
114
5
 
1
 
! Отговори
Алчен Сам преди 1 година
До Анонимен 116- И какво от от това? Важен е личният интерес. Пди сме били родове и племена. Но тая патърдия с "анароди от милиони" аботи трудно. Всеки гледа рода си и близките около него. Останаото са врели некипели. Аз нямам намерение да страдам, защото "народът страда". Да си страда. Боли ***!
113
0
 
4
 
! Отговори
неизвестен преди 1 година
Алчността човешка владее света. Тя сътворява , войните робството и геноцида на народите. Никой до сега не се е преборил с нея.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами алчен съм.ТИ СИ НАЙ-МАЛОАКЪЛЕН СРЕЩАН ПО НАШИТЕ ШИРИНИ !
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин имаше план преди ... 15 години. За 2020-а. И му се смяха. Планът беше, Руската икономика, да е самодостатъчна и самостоятелна. Не, че им се иска, ама се налагало. Видяхме преди няколкос едмици. Цяла европа дава 4-5% назаде, Украйна с 30%, а "смачкка от санкци" Русия, даде само с 2% назад. Ами като се вдигнат санкциите?
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако позволяваха робството, нямаше да има такива проблеми, ама го забраниха и сега сме длъжни, да позлваме други методи ..
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цените на храните падна с 30%" - Обявиха, че цената ще пада и ... от 2.45, колата стана а 2.90 ... и сега "падна" на 2.45 ... ТОва за 4 дена.
108
9
 
3
 
! Отговори
Ами алчен съм.. преди 1 година
...ЩОТО СИ ЗНАМ СМЕТКАТА И ИНТЕРЕСА!!!А комунисти левичари и русофили да пасат трева....ПРОЛЕТТА ДОЙДЕ!!!
107
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храните няма как да поевтинеят ако не се национализира производтсво и търговия и се дотира от държавата.
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааааа!
105
1
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 1 година
Гранясва ли олиото, а?
104
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да Припомни,кой докара хаосът,безвластието и последвалата я дива спекула с цените на всичко във България?Кой раздаде ШЕСТ Процента от БВП като субсидии на бизнеса най вече на едрият червен такъв който е картелирал тотално страната ни?