Неотложна помощ, но на 30 км: Проблем, който поражда след себе си други проблеми

Извънболничната помощ е изцяло приватизирана, посочи Мими Виткова
Обновена: 9 мар 2023 13:27 | 9 мар 2023 12:16, Красимир Ангелов
25

Проблемите с достъпа до неотложното или спешно здравеопазване в големи части от страната продължават.  Нова Загора няма звено за неотложна медицинска помощ и хората там са принудени да пътуват 30 км до Сливен или дори за преглед до Стара Загора.

"Ние имаме Спешно отделение, във филиала на Спешната помощ. Проблемът е в неотложната помощ, която общопрактикуващите лекари трябва да осъществяват, те са се насочили към болнично заведение в Сливен. Пациенти идват в Спешното отделение в Нова Загора в рамките на общинската болница. Проблемът идва, когато се прецени, че помощта, която търсят гражданите, не е спешна", уточни кметът на Нова Загора - Галя Захариева пред "България сутрин".

Местната власт се е опитала да изиграе ролята на медиатор между общопрактикуващите лекари и лечебните заведения, но неуспешно. Кметът посочи, че има отказ от личните лекари да организират помежду си практика за нощни смени.

"Неотложната помощ трябва да я решат общопрактикуващите лекари. Предоставено им е и помещение в болницата, но засега то остава празно. Въпрос на организация на общопрактикуващите лекари на територията на общината е. Те да сключат договор с нашата общинска болница или със Спешния център в Сливен. Тогава идва проблемът с кадрите. Нужно е да има екип от лекари, който в малките градове е трудно да бъде сглобен", посочи Захариева.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова претоварването в спешната помощ е заради липсата на неотложна.

"Що за неотложна помощ е на 30 км от Нова Загора до Сливен. Пациентите отиват в Спешната помощ, където настъпва претоварването, побоищата и всичко, на което сме свидетели. МЗ да отговори как е организирана неотложната помощ в страната. Извънболничната помощ е изцяло приватизирана. Тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно. Частният субект не е елемент от националната сигурност, а здравната система е елемент от нея", посочи Виткова пред Bulgaria ON AIR.

Бившият здравен министър подчерта, че "бедна България готви безплатно най-скъпо платеното образование за Западна Европа и Америка", а щом студентите по медицина завършат, отиват на Терминал 2.

Виткова посочи като проблем и покачващата се възраст на личните лекари и отбеляза, че до 5-10 години заради липсата на достатъчно нови кадри и там ще се отвори огромен проблем.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" също е убедена, че политическата нестабилност е една от причините за проблемите в здравеопазването.

Та даде съвет за бързо решаване на проблема -  общопрактикуващите лекари да се обединят в групови практики спешно и да дават на ротационен принцип дежурства, за да се осигури достъпа до неотложна помощ. Убедена е, че по този начин ще намалее агресията към лекарите.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
доктор преди 1 година
Не може до всяка къща да има аптека и лекар. Дори в големите градове болниците и лекарите са на разстояние поне 5 минути пеш. Всеки си плаща всеки месец здравния данък минимум 30 лева, дори безработните. Накарайте пенсионерите и другите тюфлеци да си плащат здравния данък и ще имате лекари до всеки.
19
0
 
1
 
! Отговори
хаххаха преди 1 година
Нова Загора няма звено за неотложна помощсори
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го дължим на ГЕРБ те закриха болници
17
0
 
2
 
! Отговори
k преди 1 година
Много загрижени за електората!Ама в идеите им няма и дума за финансиране на тази дейност.Били НЕОТЛОЖНИ?Пак на гърба на лекарите.Ало,загрижените,направете така,че за всеки неотложен преглед директно в джоба на лекаря да влизат едни 100 лв.и ще видите,че кадри ще се намерят.Плащйте ги от Партия,община или откъдето щете.Това разбирам аз като грижа.Другото е предизборно преливане от пусто в празно
16
0
 
5
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Има регистър на БЛС. Според него има много лекари в нашата област.Но тъй като аз работя повече от 30 години и почти всички познавам разгледах регистъра.И резултатът е такъв-половината са в чужбина или в други градове.Една четвърт са пенсионери и от тях половината не работят. Другата половина работят колкото могат-по 10-20 часа седмично. И така работещите сме около 30 %.Млади колеги няма.След няколко години ще останат 12-15%! Няма и няма и да имаме лекари!Управляващите това не знам дали го знаят.
15
2
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ако герб управляваше, във всяко село щеше да има болница, нали, т.луп? А без майтап, толкова правителства се изредиха и за никое от тях здравеопазаването не беше приоритет. Изгониха мед. персонал, а сега се чудят, колко е трагично положението. За височайши ключици има хеликоптер, политиците и те не страдат заради системата, а провинцията да се оправя както може, сама и без подкрепа.
14
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Колко човека плащат данъци и осигуровки в Нова Загора, че да им направят безплатен неотложен център?
13
1
 
5
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 година
Записах се медицина,ше съ лекувам после сама. Са са подържам с домашна ракия,чесън и сланина
12
2
 
9
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Фиткова да си гледа застраховането! Като много знае - нека иде тя да дежури! Има цели общини с по 2-3 лекари, които са на ръба на силите си, ама трябвало и нощем да дежурят според патката алчна! Дайте да дадете, нали!
11
0
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Абе ква е тази глупост неотложна помощ, никъде по света я няма!? Или си спешен, или отиваш в работното време на лекарите!!! Пълна безсмислица е.
10
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До Ултра плодовитСофия мина милион още в началото на 80-те. Преди век е била около 200 000.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изразът "мрът като мухи" няма да има такава стойност вече... По зле ще е...
8
3
 
7
 
! Отговори
Ултра плодовит преди 1 година
До АнонименСофия преди един век беше село с 1000 шопа как сега един милион станаха софиянци хехехехе
7
6
 
6
 
! Отговори
Калинка-малинка преди 1 година
Копейкин от таксиджия благодарение на ВМРО и ГЕРБ беше назначен за директор на музея в Добрич където само въртя имотите на музея и после имаше яко липси.Образование и стаж релевантни на длъжността нямаше ,нямаше и конкурс.
6
8
 
12
 
! Отговори
Тути фрути преди 1 година
До totiБез провинцията в столицата ще ядете само светещо брашно,гмо домати с трайност 6 месеца и бракувано масло от палми под формата на масло ,сирене и сухо млеко...
5
2
 
9
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Съкрещенията на Рашков в МВР под натиска на Киро и Асен където щяха уж да съкращават 30% администрацията а реално съкратиха полицаи доведоха до това ,че в общински селища полицейски патрул да стига за над 40 мин при сухо време... Погранични РПУ та бяха закрити , бабите по селата живеят в "бункери"...Полицай във всяко село трябва не само в София да екскортират дрогирани мутри...
4
3
 
7
 
! Отговори
Българ преди 1 година
След като махнем паметника на съветската армия, ше се оправят нещата!!!
3
3
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
Кой лекар ще лежи цял ден да чака спешно някой да дойде...че то и хора не останаха да лекуваш по тия провинции??/
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите не им трябва бърза помощ! Така по бързо се умира! Остават само здравите или тези с парите! Нали за това протестирахте и свалихте старата власт (в предвид 1990)! Здравната система беше безплатна, а сега яжте банани и плащайте за здраве и избирайте отново ГЕРП! Алтернативата е Възраждане, ама откъде мозък за да се разбере?
1
0
 
1
 
! Отговори
iME преди 1 година
"след себи си" ??