Голям скок на нощувките в хотели

Това показва ново проучване
10 мар 2023 16:15, Росен Стойчев
22
Голям скок на нощувките в хотели
Снимка: БГНЕС

 Приходите от нощувки в местата за настаняване с над 10 легла в България през януари достигат 77,6 млн. лв., като се повишават с над 60% в сравнение с януари 2022 г., сочат данните на Националния статистически институт.

Отчетено е увеличение на приходите както от чужди граждани - с 67,5%, така и от български граждани - с близо 54 на сто.

Освен приходите се увеличава и общият брой на местата за краткосрочно настаняване с 21.4%, а броят на леглата в тях – с 18.4%.

Още по темата

През първия месец на годината в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 77.9% от общия брой нощувки на чужди и 41.5% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16.7% от нощувките на чужди и 30.5% - на български граждани, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 5.4 и 28.0%.
 Общата заетост на леглата в местата за настаняване през януари 2023 г. е 27.6%, като се увеличава с 5.3 процентни пункта в сравнение с януари 2022 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 40.1%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 25.4%, и с 1 и 2 звезди - 15.0%.

Приходите от нощувки през януари 2023 г. достигат 77.6 млн. лв., или с 60.1% повече в сравнение с януари 2022 година. Отчетено е увеличение на приходите както от чужди граждани - с 67.5%, така и от български граждани - с 53.8%.

 От данните на НСИ става ясно, че през януари в страната са функционирали 2 066 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 59.3 хил. стаи и 121.7 хил. легла в тях. В сравнение с януари 2022 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 21.4%, а броят на леглата в тях - с 18.4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ХОТЕЛтуристипочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като как ЕЦБ затяга количественото предлагане като парите отиват за щракане с пръсти ? Не за пералня или нещо което е необходимо а за щракане с пръсти ? Защо става така ли . Защото инфлацията представлява ограбване на частен сектор за държавна ясла . Количествено затягане няма . Има ограбване . Това би трябвало да блокира производството и икономиката. Много пари отиват в хора които не произвеждат блага .
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям скок - 100 000 укри в хотели за сметка на хазната/работещите-бедни българи ! Ей така си скачат някои ,точат хазната и Милионери,та и Милиардери станаха .а вие тичайте да плащате данъци ,че декларациите в нап са ви готови.
15
5
 
5
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Извинявам се, работещите в хотелчета и ресторантчета сте високо квалифицирани. Можете да програмирате, да оперирате, да правите финансови анализи, да интерпретирате големи масиви от данни и да взимате стратегически решения, да правите сложни борсови операции, да правите финансови одити на корпорации, знаете на отлично ниво 4 чужди езика, но просто ви плащат малко заради световната конспирация, Илон Мъск и Сорос. Нищо, Путин ще се противопостави на това и ще почнат да ви плащат като на хирург.
14
7
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Затова се нарича нискоквалифициран персонал, защото работи за сфери, които са от никакво значение за хората. Всеки може без хотел или ресторант. Ами ако искат да работят бре. Като не искат, да фалират. На тяхно място ще дойдат други, а смутът е 8 милиарда. 4 милиарда са готови да дойдат в България и да работят това, защото заплатите са им по 100 долара в техните държави. Пък и не ми пука дали сервитьорчето, готвачето, там персоналчето на хотелчето дали говори български или не.
13
1
 
19
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
И тази година, като миналата, българските хотелиери ще получат 0(нула) лева от мен. Кокетния хотел на брега на Бяло море, който посетихме миналата година, тази година предложи оферта за 6 нощувки на цена като за 5! Аз просс ли съм или съм беден?!
12
1
 
10
 
! Отговори
оцеляваш с късмет-Бг преди 1 година
А мноого правилно гласуваха с еднопосочен билет. Няма да се върнат в рая на крадците и корумпетата. Не са МАЗОХИСТИ.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже в БГ има обратна икономика значи ,че щом се вдигат цените означава ,че има спад в бизнеса. Обикновено за да се привлекат клиенти се намалят цените. При нас е обратно клиентите намаляват и се доят останалите да се изравни баланса. Ами не става така. Ще следват фалити.
10
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До 4,Видяхме вие високо квалифицираните,до къде докарахте България.
9
1
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Другари, тази година краткосрочно настаняване, догодина - дългосрочно!
8
2
 
16
 
! Отговори
Влахос-Тракос-ХЕЛЛАС преди 1 година
На полуостров ХАЛКИДИКИС имам запазена стая в моя хотел от 10 години !!..КАЛЛОС ИЛТАТЕ СТИН ЕЛЛАДАС !..ГРИГОРА ГРИГОРА...ЦЕНИТЕ СА ПО-НИСКИ от на Бананова Багариа .
7
0
 
12
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Другари, нека вземем петилетката за 3 години!
6
2
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Едно обаче е скок на нощувките, а друго скок на приходите. Както всички знаят има много голяма инфлация и увеличение на всички стоки и услуги. Та, цифрово погледнато може и да е скок. Ама реално погледнато може да е спад.
5
0
 
14
 
! Отговори
морски преди 1 година
Голямо търсене има на и дори недостатъчноквалифициран персонал. Вече нЕма балами!!!
4
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Брат ми работеше в един хотел в София,Кристъл Палас.Пълна мизерия и ниски заплати,хората бягат.
3
5
 
9
 
! Отговори
До ужас преди 1 година
Това е нискоквалифициран персонал и е нормално заплатите да са най-ниски. Ако искаш заплата просто трябва да учиш и да си намериш работа.
2
3
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Яко изневери просто стават. В хотелите е пълно с изневеряващи, които уж са в командировка или на работа, ама всъщност са си взели отпуска да се забавляват с потентната половинка, докато дебелата половинка с мека п..ка стои вкъщи или на работа.
1
1
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
А заплатите в сектора най ниски?!Къде са парите...