Ръст от цели 57% на пътниците на "Летище Варна"

Рестарт на маршрути, които не са изпълнявани от няколко години
11
 Ръст от цели 57% на пътниците на "Летище Варна"
Снимка: Летище Варна

От началото на 2023 г. ръстът на пътниците е 57% в сравнение с 2019 г., заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на Летище Варна. По думите й тази зима са имали 18 целогодишни дестинации на летището.

Тя отбеляза, че има засилен интерес и трафик на нискотарифни авиокомпании.

"При летищата в Европа до 5 млн. пътници наблюдаваме през последните 10 години почти двоен ръст на пътниците по нискотарифните полети. За последната година той е бил над 40% средно в Европа. За Летище Варна през последните 3 години делът на пътниците по нискотарифни полети е над 50%", посочи Милосавлевич .

Имаме комбинация от нови маршрути, нови авиокомпании и рестарт на маршрути, които не са изпълнявани от няколко години насам, подчерта още Милосавлевич.

"Имаме рестарт на няколко маршрута от скандинавските държави, които не са оперирани с редовни полетни програми от лятото на 2019 г. Имаме рестарт на маршрута от Белград, от 2016 г. не е изпълняван. Той започва отново в началото на юни с 4 честоти на седмица. Имаме комбиниран маршур от чартърни полети от Карлови Вари и Пардубице, Чехия. Нова авиокомпания с полети от Тел Авив в края на юни, друга - от Украйна с 3 полски маршрута. Очакваме и полети от новото летище на Варшава, които ще са в допълнение към полетите от основното летище", каза тя.

По думите й немският пазар на Летище Варна се развива добре. Пазар Германия е пазарът с най-голям дял за миналата година - той заема 1/3 от него.

При пазар Русия, Беларус, Украйна на Летище Варна спрямо 2019 г. сме изгубили над 180 хил. пътници, отчете още Милосавлевич.

Тя добави, че към момента са добри индикациите от централноевропейски пазари като Полша, Чехия, Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: летищеВарнапътници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
4
 
! Отговори
ТИМсити преди 1 година
В Букурещ и Истанбул има големи международни летища, които не са много далече от Варна и Бургас.
7
3
 
1
 
! Отговори
Inch high преди 1 година
Досега, само джуджаци пътуваха, а вече и баскетболисти.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Black Sea: Виж първо на кого е сайта, и тогава ще си отговориш сам, защо цензурират тази дума.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна новина. Защо тогава държавата трябваше да даде няколко милиона помощ преди 2 месеца след като очевидно няма нужда от такава?
4
0
 
6
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
Гледам днес бг цензурира думата Т.и.***.Джии. Нещо много ги страхува май.
3
4
 
5
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
А бе тия какво се хвалят? Заради *** летище Варна стана едно едно нищо. Имаше преди години полети на Луфтханза, Бритиш Еъруейс до Гетуик, Уиз летяха редовно и до София на по-ниски цени от България Еър. Сега освен няколко ниско бюджетни полета, само Аустриан лети за Европа. Има и 1 полет до Истанбул на Туркиш. *** вдигнаха таксите и разкараха сума ти компании. Летяха само руски чартъри.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление в същото време спад в качеството на пътниците с 250%. Толкоз пpимат и индиец никога не е пътувал с въздушен транспорт в цялата нова история на България
1
3
 
5
 
! Отговори
Мхм, преди 1 година
да,от терминал Заминаващи...