КЗК с изненадващи проверки заради скъпите храни

Извършен е важен анализ
21 мар 2023 14:44, Росен Стойчев
24
КЗК с изненадващи проверки заради скъпите храни
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията извършва няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщи Bulgaria ON AIR.

Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване наличието на нарушения срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия.

В рамките на постоянния мониторинг на пазарите на производство и търговия с хранителни продукти, който Комисията извършва, се наблюдава значително увеличение на цените на бързооборотните стоки, определяни като основни, което особено осезаемо засяга интересите на българските потребители.

Още по темата

КЗК извърши икономически анализ на пазарната ситуация, който безспорно установи, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция, като за целта, Комисията сравни волатилността при стойностите на основните ценообразуващи фактори за съответния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не са високи цените, доходите са ви ниски. И са ниски, защото 80% от населението за нищо не става.
19
0
 
11
 
! Отговори
И пак преди 1 година
си изберете шарлатаните. Да се вдигнат още цените!
18
1
 
5
 
! Отговори
Подсказвам преди 1 година
причината за високите цени са очакванията, че утре ще са още по-високи. И това не е шеговит израз. Помислете!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма реална причина, за високите цени на храните, това умишлено се прави от психясали глобалистки комунистки паразитки за да докарат хората до мизерно съществуване и глад и концепцията на тези психясали глобалистки кониците на апокалипсиса първия болест ковидофейка, втория война конфликт Украйна Русия, третия глада високи цени на храните..
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прах в очите на ноивните оФци. У нас няма закони за защита но потребителе от спекула. Каквото и да се естанове за цените - все тая. Поредни циркове от наведените слуги.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проверяват дали се спазват картелните уговорки. вие да не мислехте че е с друга цел?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храните поскъпват от година и вече са по-скъпи в пъти, а КЗК сега се сети да извърши "изненадващи" проверки заради скъпите храни. Видимо няма българска институция, която да не е yмpялa в кожата си.
13
1
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Хаха, не намерили обосновка на високите цени :D Питам едно и не чакам отговор - кога ще затворят големите вериги, чиито щандове са пълни с отровни храни? Точно никога! И тръбят колко е хубаво, че има всичко в магазина, с леката подробност, че ти разсипва организма :D
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия спаха една година ,веднага да върнат заплатите си в бюджета ,къде бяхте ?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До силно замислЕна УЖ правят проверки! И защо само сега? Къде бяха до сега? Като че ли никога не са влизали в магазин и не са знаели какво става с цените!!! Не са влизали и в заведения,не са си купували храна? Прах в очите,само ни баламосват че правят нещо! Краденето и пробутването на залежали и развалени стоки си продължава! Всички знаем,че не смеят да ги пипат ,особено тези от големите вериги! Ние си мълчим и чакаме нещо да се случи,Е НЯМА ДА СТАНЕ!
10
1
 
9
 
! Отговори
a преди 1 година
Кво ми пишат всеки ден за тия проверки?!?!? Крайният резултат е ЗЕРО!!! Че даже и се увеличават още цените на основни продукти!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям, ежесекундни яки проверки на търгашите. Трябва бримките на чорапите им да са преброени и на сайта.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво като проверяват? Проверяват ми тва...То нищо не поевтиня след тея ,,мерки,, на служебните! Хората на Румбата нищо не правят! Само говорят май!
7
0
 
16
 
! Отговори
Кашкавал турист преди 1 година
Кашкавал В*рея за 35 лв/кг, а до него друга марка за 20 лв/кг. В същото време във фирмен магазин можеш да си купиш свестен кашкавал за около 20 лв. Питането ми е ако има общност, а не съвкупност от единици и спрат да купуват тоя златен кашкавал на тая измислена марка В*рея дали няма да намалят цената!? Само така се лекуват алчните...... И хич не ме интересува кой по веригата от произв. до магазин надува цената. В Хърватска кашкавал около 15 лв/кг. Всеки сам да прави изводите си!
6
1
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Всичко е прах в очите на хората и имитация на дейност !
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес ритуално скъсах на парчета брошурата на Лидл, преди това писах оплаквате че е мръсно.
4
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
билла аспержи 11 лв чесън 11 лв за кг лук за готвене 3 лв за кг за млякотосиренето и кашкавала да не говорим 20 ст пластмасовата малка кутия за сърмитепил кавърма 17 лв за кг тука не е монако
3
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Резултат ще има, когато и населението се включи. Трябва да се проверява най-много Била т.к. надценките там са най-безумни. Следват Кауфланд и Лидъл неотлъчно зад тях. Метро може и да не проверяват - цените там са доста разумни за много неща. Прясно мляко добра марка под 2лв/л не бях виждал отдавна. Самите потребители трябва да накажем Била и компания като купуваме от там само в краен случай и даваме приоритет на по-евтини магазини за качествени стоки.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резутат има ли?Нама
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви проверки я пак?Одеса вчера брашно 0.85 стотинки ,приз 1 кг 2.55 лева ,олио 1 литър 3.45 лева ,хляб 1.55 лева !Гонене на чуждите марки от България !