2,5 млн. яйца от Украйна мистериозно изчезнаха от пазара

Вероятно се премаркират като стоки от друга държава, смятат от Съюза на птицевъдите
Обновена: 23 мар 2023 11:21 | 23 мар 2023 11:21, Стела Стоянова
82
2,5 млн. яйца от Украйна мистериозно изчезнаха от пазара
Снимка БГНЕС

В България са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се появиха в търговските обекти. Има нарушения при тяхното пласиране и се маркират с друг произход, обяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред БНТ.

"Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че в търговската мрежа около 20% от яйцата би трябвало да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е повод да сезираме Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният произход впоследствие не се манипулира."
 Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция "Митници" за вноса на яйцата.

Над 120 са фирмите у нас в сферата на производството на яйца. Дневно те произвеждат около 4 милиона яйца, като 1 милион се изнася, поясни Гълъбов. Той подчерта, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, каза още председателят на Съюза на птицевъдите.

Според Евростат за миналата седмица цената на едно яйце от производител у нас излиза около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи. Тази цена е най-ниската в ЕС, заяви Ивайло Гълъбов.

Вероятно това е повод и за внезапната проверка на КЗК в офиса на организацията с оглед поскъпването на тези стоки в търговските вериги, предположи той. "Ние сме НПО, която не извършва стопанска дейност. Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е начин. Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените“, коментира Гълъбов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
21
 
! Отговори
СЪБОДИСЕ преди 1 година
ТРОВЯТ ВИ ОНИЯ ЗА КОИТО ГЛАСУВАТЕ
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година ще караме Великден без яйца и агнешко, че не се знае какво е заложено.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и млякото, което се прави от сухо мляко от големи производители, е от украина също! доста такива подробности нарочно се крият!
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ние изнасяме яйца, а внасяме украински за които нищо не се знае. Ще изтровят хората, а и не се знае от био лабораториите какви опити си правят
11
29
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Това в учебниците на Брежнев ли го чете само ти ли не разбра ,че войната в Украйна беше започната от Путин или още вярваш в дядо Мраз.
10
0
 
28
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
На ден произвеждаме 4 млн. яйца, какво са 2,5мнл.!? По-малко от дневното производство - капка в морето. Я кажете за внесената отровна пшеница, не се правете на ударени! Украинско производство без контрол и с допълнителни замърсявания от войната.
9
0
 
14
 
! Отговори
565656 преди 1 година
На пазараз като BG призжодство............
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни ги пробутат за български. Ей такива са нашите търговци, гледат само парите и нищо друго.Толкова ли е трудно да се намери фирмата, която ги е внесла и да се видят къде са?
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, колко струва един гайгеров брояч? То вече става необходимост да си носиш един в джоба като ходиш до магазина...
6
0
 
18
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Ами сега ще ви кажа къде са, излюпили са се и са отлетели далече от войната.... :D
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е голяма работа, какво са 2.5 милиона? То няма и по половин яйчице на човек!
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа, подготвят почвата от сега. Като започнат да използват английските муниции с обеднен уран, никой няма да иска да купува яйца от Украйна. И за да се продадат, ще се маркират с друга страна и ще си ги изядем.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да минат с гайгеров брояч по рафтовете на магазините и ще ги намерят.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокошките са ги пратили в Англия ...за какво са им яйца .. оръжие им трябва ..С яйца война не се прави
1
0
 
27
 
! Отговори
Велик ден преди 1 година
Да вземем да пропуснем яйцата тази година, че не се знае какви са и що са.