Велчев: Таванът на цените не работи

Отправи призив за правителство
Обновена: 26 мар 2023 00:24 | 25 мар 2023 23:50, Росен Стойчев
76

Думите на Росица Велкова наистина отразяват реалното състояние, но предупреждението, което тя прави за евентуална криза, се отнася за перспектива от четири години напред и то при условие, че бюджетната политика продължи, както досега. Това е ако продължим да имаме поредица от НС и никой не поема отговорност.  Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Ако не се очертае управляващо мнозинство след предстоящите избори, Велчев не е далеч от това да препоръча на МС да не внася бюджет за тази година.

Още по темата

"Рисковете, които можеха да се появят преди закриването на парламента, ще са налице и сега, т.е. партиите да започнат да се надпреварват в даването на подаръци. Тогава и прогнозите на черните сценарии, описани от финансовия министър, може се окажат не толкова черни, колкото реалността", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър отбеляза, че в пазарна икономика с непазарни мерки не могат да се постигнат резултати и даде за пример Унгария.

"Въведоха таван на много цени, които веднага изчезнаха от пазара. И ние този мач сме го играли през 90-а година, когато се редяхме за кисело мляко в 04:00 ч. сутринта. По-трайните стоки се купуваха с купони. Таван на надценката е мижава мярка, която няма да довед

Категорично няма да има полза от данък "свръхпечалба" и дори подобна мярка е вредна, посочи той.  "Най-досетливите фирми ще могат лесно да избегнат плащането на този данък,  обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кварталните плод зеленчук още ги има. Амбалажната хартия е рециклирана такава и е екологична. Нали си умен и красив зелен, защо постоянно се напъваш на неекологичен наелон и целофан, всяка краставица вакуумирана и прочее? Няма кой да ти тегли един здрав бой. Веригите са франчайзи и ги управлява "вмирисания балканец" поне да го знаеше това. Много се изгейчихте такива и само пердах ви оправя.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По лошото е че съдебната система не работи. Велчев, отдавна трябваше да си в затвора.
35
2
 
2
 
! Отговори
ДО БЪЛГАРИН преди 1 година
До БългаринДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ МИРИЗЛИВИТЕ БАКАЛНИЦИ, ВОНЕЩИТЕ ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК, ТОВА ЛИ ПРЕДЛАГАШ? С ПО 10-12 СТОКИ, ЗАВИТИ В АМБАЛАЖНА ХАРТИЯ? ВЕРИГИТЕ СА НАЙ-ДОБРОТО КОЕТО Е ИМАЛА БЪЛГАРИЯ, АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ ЗНАЧИ СИ В НЯКОЯ ПАЛАНКА, КЪДЕТО ОЩЕ ГИ НЯМА.
34
1
 
3
 
! Отговори
голям майтап си преди 1 година
До Българин..................... Кои по- точно са "българските" продукти и какво произвеждаме, че нещо не се сещам?
33
2
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 1 година
"Падам си по брюнетки! Миленка Велчева ми е слабост... Чакам те,сладОранО!"
32
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Има само едно лекарство.Да не се купува и да не се посещават големите търговски вериги.Да се наблегне на българските прдукти основно ,като държавата гарантира спазването на БДС.Последното е трудно в корумпирана държава, но е постижимо с тотално уволнение и затвор на всички които си затварят очите за нередности.
31
3
 
5
 
! Отговори
КОНСУМАЦИЯ преди 1 година
Слави, Бойко, Костадин, и партиите им, са против увеличение на доходите, няма да увеличат заплатите - ни пенсиите.. Но ще нахранят бизнес класата. Потреблението от работници било престъпление, правило инфлацията!!??? казват те! НЕОЛИБЕРАЛИ СА!!! България - 125 МИЛИАРДА ИМА В БАНКИТЕ БИЗНЕС КЛАСАТА, ТРУДЕЩИТЕ СЕ ИМАТ 2-МИЛИАРДА ЛЕВА. 60 ПЪТИ РАЗЛИКА. Маркс цитира Гладстон - финансов министър на Британската империя, който казва, че само имуществото на имотните класи се увеличава.
30
3
 
8
 
! Отговори
Ръб! преди 1 година
Хубаво, беше при Бибитко. Навириш ли нос и ти затриват бизнеса. Те на Божков бизнеса затриха.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като запалим два, три магазина и ще се кротнат...
28
1
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
Не било пазарна икономика да се прави таван на цените. А пазарна икономика ли е подпомагане на бизнеса заради КОВИД ? Пазарна икономика ли е компенсация за тока за бизнеса ?
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1989год. когато дойде демокрацията говореха че големи супермаркети няма да има и че те са соц.отживелица.Че всеки ще си отвори магазинче и ще дойде щастието и богатството.Ха-ха.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При ненормална инфлация трябват мерки, не може да се стои със скръстени ръце защото хората изнемогват. Искам да видя печалбите и разходите на тези търговци които не искат таван.
25
3
 
7
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Някой зададе ли въпроса,защо М.Вьорнер така пламенно защити мутрата,след неговия арест?Така да е скачал в защита на други европартийни лидери?Не!Защото всички са курумпирани.Просто цената е различна.Нито вяорненци,нито багдадски крадци искам да виждам.Пак гласувайте за банкянските разбойници,за да продължат да ви крадат.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама хотелчето на Златни пясъци на брат ти работи
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милен Велчев да попрочете как правителствата на цар Борис III са се справяли със спекулата през 1941-43 г. Полицейските органи се разтичали и установявали кои са спекулантите по места. Съдиите и НС написали за какъв обем на спекулата колко години затвор се полага. Арестували спекулантите, осъждали ги на по няколко години затвор и ги изпращали в балкана да правят пътища. Но тогава политиците и депутатите били заможни хора, не крадяли като сега. А офицерите от МВР не помагали на престъпниците.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, хора! Усетихте ли как вместо 3.00 ч. стана 4.00 ч.? Забравих, че трябва да местим стрелките. Хайде да спим, че изведнъж стана утре призори.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Урсула - Лельо Урси, страх ме е, че ще вдигнат заплатите така, че да се получи катастрофална инфлация. България помни периода 1989-1997 г.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таван на цените означава изчезване на стоките и купонна система, но това невежия русофил няма как да разбере.
19
4
 
1
 
! Отговори
Царя от БКП ? преди 1 година
Има тайна версия че оранжевият вожд на БЗНС Александър Стамболийски още като много млад е бил вербуван за тайно ченге от Фердинанд Сакскобургготски които дори финансира образованието му в Германия а като катострофирал България го назначава за тайния полицейски спасител преди да си тръгне.... Александър Стамболийски управлява с девиза:"Сакскобургготите над всичко а за политиците от всички партии включително БКП -СОПАДЖИЙСКИ пердах и пак пердах"......Под НАТИСК Борис Трети няма как да го спаси
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромно нахалство! Български политици да се стравняват с унгарски политици! Някой ходил ли е през последните шест месеца в Унгария? Няма да пиша! Идете вижте и тогава пишете!