Мирослава, убита от кучета, е починала от обилна кръвозагуба

На мъжа, който се е грижил за петте животни, е повдигнато обвинение
31 мар 2023 18:35, Нели Христова
56
Мирослава, убита от кучета, е починала от обилна кръвозагуба
Снимка: БГНЕС

40-годишната Мирослава Стоянова от Долна Оряховица е починала от обилна кръвозагуба, причинена след многобройните ухапвания и травми, причинени от кучета, сочат данните от съдебно-медицинската експертиза, въпреки че разследването е на много ранен етап. Това съобщи наблюдаващият окръжен прокурор във Велико Търново Даниела Харитонова, предаде БГНЕС.

На мъжа, който се е грижил за петте кучета, е повдигнато обвинение по член 325 В от НК за това, че е допуснал животните да представляват опасност и да застрашават живота на хората. Мъжът е бил оторизиран устно от собственика на кучетата, който е в чужбина, да се грижи за петте животни. Той е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще му поиска постоянна мярка за неотклонение, като делото в съда е насрочено за утре.

Прокуратурата е установила и къде в чужбина се намира същинският собственик на кучетата, той също ще бъде призован да дава показания. Всичките пет кучета са евтаназирани за целите на ветеринарно-медицинската експертиза. Прокуратурата ще направи административна проверка и на местните власти и на структурите на Министерство на земеделието – дали са упражнявали контрол – имало ли е сигнали срещу този собственик на кучета и взимани ли са мерки.

"Днес стана ясно че смъртта на жената е в резултат от остра, обилна кръвозагуба, която е настъпила вследствие на многобройни травми, причинени от животни. Това обстоятелство наложи промяна на първоначалната насока на разследването – от умишлено убийство към преквалифициране на деянието, който текст предвижда наказание за всяко лице под чиито грижи се намира гръбначно животно, което животно причини телесна повреда и в резултат на нея последва смърт на друго лице. Предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 10 хиляди лева. Задържан е за 72 часа, внесох искане за постановяване на мярка „задържане под стража“ в Районен съд Горна Оряховица. Животните са евтаназирани, тъй като за нуждите на обвинението беше необходимо да установи дали в стомасите им има биологичен материал съответстващо от починалата. В момента имаме установени данни за нападната свидетелка , която е заявила че в предходен период от време е била гонена и хапана!", посочи наблюдаващият прокурор в Окръжна прокуратура Даниела Харитонова.

Кучетата не са безстопанствени, съответно отговорност има към този, който е собственик или полага грижи! Законът възлага отговорност на собственик или полагащ грижи!, допълни и говорителят на Окръжна прокуратура Илиян Благоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
11
 
! Отговори
Детето и навърши ли преди 1 година
пълнолетие, веднага трябва да избяга да живее сред бели хора!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига толкова бре лешоядии, оставихте Емил Боев и се захванахте с жената.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 3 - абе опасен си е булдога, я го в Том и Джери как гонеше котката, "експертите" от анимациите са се информирали явно.
5
16
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Експерт си *** рука ми Янко..кое му е опасното на булдога, бе павиан?
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано разбирам хората, които слагат отрови по тревата, то бива гнусотия и психопатия ама това вече всичко минава
3
0
 
32
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Ужас, крайно време е държавата ако я има да въведе ред с тези кучета. Да се взимат сериозни данъци за отглеждане на кучета, да следи всичко свързано с разплод и отглеждането им, да има ако трябва психо тест за собственост, да се спре разпространението на особено опасни породи, като: добермани, булдоци и др. Наблюдава се масово отглеждането на подобни породи сред малцинствата.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В момента имаме установени данни за нападната свидетелка , която е заявила че в предходен период от време е била гонена и хапана!" - значи, ако имаше закони в държавата, трябваше отдавна случая да е приключен и животните - прибрани! Значи, ако имаше мъже в населеното място, трябваше отдавна случая да е приключен и животните -утрепани! Ама няма! Само жертви има!
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките пет кучета са евтаназирани за целите на ветеринарно-медицинската експертиза - това изречение ме вбесява невероятно много! Значи за това, че са безжалостни убийци, затова, че са опасни хищници, няма проблем? Видиш ли ЗА ЕКСПЕРТИЗАТА трябвало да ги убият, не защото жива са изяли жената??? КАКВО ПИШЕТЕ БЕ!!!!!