Огнище на птичи грип спря търговията на яйца и месо от Ново село

Част от заразените и контактни кокошки в едно от стопанствата вече са загробени
Обновена: 5 апр 2023 21:30 | 5 апр 2023 21:15, Йоана Цонева
15

Във великотърновското Ново село установиха огнище на птичи грип.

Заразната болест по птиците започва да върлува в края на март, когато в едно от стопанствата масово измират кокошки. Кметът на Ново село Христо Христов веднага сигнализира Областната дирекция по храните.

Част от заразените и контактни кокошки в едно от стопанствата вече са загробени. Взети са проби от животни и в други стопанства в района, които ще бъдат изпратени в Националния ветеринарномедицински институт.

"В началото на миналата седмица започна умиране в лично стопанство на Ново село, умряха по сигнал на стопанина седем-осем кокошки, в рамките на един ден. След като последва същото умиране на следващия ден, сигнализирах на БАБХ, които се отзоваха на момента, взеха мъртва птица и я изпратиха лаборатория в София", обясни кметът Христо Христов пред Bulgaria ON AIR.

"До момента, до който станат ясни резултатите, всичките 24 кокошки, отглеждани в двора на това стопанство, умряха, с изключение на 5 юрдечки и 4 петела", допълни той.

Изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните вече е издал заповед, с която определя мерките, които да се вземат от стопани и местните власти в 10-км зона.

"В изпълнение на тази заповед от началото на седмицата сме обходили цялото село, взети са три вида проби- трахиални, клоакални и кръвни проби от птиците в това населено място. Там засега няма случаи на умрели птици, което е успокояващо", заяви директорът на Областна дирекция по храните - д-р Станимир Спасов.

В съответствие със заповедта Кина Хубанова вече затворила птиците в курник.

"Кокошките ми за момента са 6 и един петел. Сега сме в карантина. Не трябва да изнасяме яйца, месо и такива работи на други хора", обясни тя.

"Всяко лично стопанство затворено, никакво излизане от личното стопанство на птица, трупна птица, птичи продукти, включително месо, яйца, гледане на птиците на закрито", каза кметът на селото Христо Христов.

През последните три години във Великотърновско не е регистриран случай на птичи грип.

До края на седмицата се очаква да излязат резултатите от трите вида проби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пробите не са готови но вече имало грип, я петлите и патиците, не щат да ***?!
10
1
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 1 година
Абе докога ще търпите да ви третират като индианци завиващи се с заразени одеала.Странно защо всички световни беди минаха през окаяната ни държава по няколко пъти -свински грип,кокоши трънки ,кози недоебък,мана по лозето,въшки по ябълките .Да не забравим няколко бълни на страшни инфекционни болести грижливо отгледани в лабораторни условия като био оръжия и последвалия небивал успех с чудодеино появилите се ваксини .Еха кои не би искал подобен финансов резултат в края на цялата далавера
9
2
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Откъдя е дошъл тоз птичи грип от Ухан или от ФАЩ :)))
8
0
 
7
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Супер Яко!!!!!! -)))))) Ся разбрахте ли що са скъпи яйцата преди Великден???? Птиче грип!!!! Браво, без майтап, супер оправдание! -)))))
7
0
 
5
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
швааб ви го каза , до 2030г няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснали са го от лабораториите,за да вървят укро яйцата и да повишат цените за Великден.
5
1
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Не се притеснявайте, приготвили сме ви да ядете скакалци, те нямат птичи грип.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле а украинските яйца са качествени ! Скоро беха по 6 лв.кутията сега са 4 лв.но не ги купуват ,яйцата са бели с червен печат на яйцето ,преди бяха с пласмосива кутия сега са в хартиена само да ни заблудят
3
0
 
10
 
! Отговори
Кольо Самоковеца преди 1 година
Значи ЛУДА КРАВА , ПТИЧИ ГРИП , СВИНСКИ ГРИП и т.н. са БИО ОРЪЖИЯ срещу животните за да има СВЕТОВЕН ГЛАДОМОР като избиеш животните които са храна за много хора ! Ама който е глупав и не връзва 2 и 2 ще си живее в илюзия ,че случайно изскачат някакви болести които използват като ИЗВИНЕНИЕ за ГЕНОЦИД срещу животните с цел заместването им с ГМО МЕСО (ЛАБОРАТОРНО) + ГМО зеленчуци и плодове за да ви разболяват и скъсяват живота !
2
0
 
7
 
! Отговори
Обичам тоя сайт преди 1 година
"... умряха по сигнал на стопанина седем-осем кокошки..."Умират по сигнал,баце! Лоша работа...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Сърбия няма птичи и свински грипове?.....Пак ли изпълняваме безумните препоръки на ЕС? Всичко съсипаха....нямаме промишленост, нямаме СС,образованието е под всякаква критика, държавата абдикира......Българино...кога ще проумееш методичното си унищожение?