Купувачите на имоти поемат контрола

Цените на немалко имоти са предоговаряни с между 5 и 10%
20 апр 2023 16:10, Росен Стойчев
31
Купувачите на имоти поемат контрола
Снимка: БГНЕС

Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на немалко имоти са предоговаряни с между 5 и 10%. Големият риск е, ако лихвите започнат да се повишават много за стари клиенти на банката и съществуващите клиенти вече изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Така предлагането на пазара вече ще тласне цените надолу.

Още по темата
Такова нещо все още не се случва. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на компания за кредитни консултации Борис Димитров.

Той коментира понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци.

"Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят", посочи Димитров, като отбеляза, че няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

"Стига се до забавяне на реализирането на сделки, защото процентът на хората, които се обръщат към ново строителство, е все по-голям. В момента наближава 40-50% - това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: имотинтерескупувачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
Който иска да купи преди 1 година
жилище и да не хвърля залуду пари за наем, работи здраво, пести и инвестира. Когото го мързи, седи по цял ден пред компа и следи къде ще се появят публикации относно имотния пазар, за да обясни в коментар колко неразумно е според него да имаш собствен дом, колко лошо било да живееш там, където има възможности за развитие и за добри заплати и че цените на имотите щели да се сринат, макар че засега са най-ниските в ЕС. Но не знае как се мери потенциалът на един район и как се правят прогнози.
19
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Опа,какво стана? Появи се статия,която отразява реалното състояние на пазара на имоти.В момента купувачът е господар.Цените падат.Брокерчетата реват,но това е положението.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли го Тошето от Кредит център аз само на него вярвам.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактът че си инвестирал в имоти в България е мерило що за инвеститор си. В Испания говорих с един брокер-предприемач и човекът каза че от 3-4 години продава жил-фонда, като парите ги вкарва в покупката и довършването на една 5-етажна сграда.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви инвеститори бре!? 96% от домакинствата в България живеят в собствено жилище, 4% са под наем, 2% от които са в държавни/ведомствени жилища. Кой ще ти живее под наем, като всички тези инвеститори излязат на пазара за наеми? Тук иде реч само за лакомия, дай ще купа днес на 2000 евро, а до края на годината ще продам на следващия инвеститор на 3000 евро квадрата.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пес Патрул поема контрол!
14
0
 
8
 
! Отговори
ВСИЧКИ БЕГАТ .... преди 1 година
..ВЕЧЕ ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ---НЕМА ВЪЗДУХ И НЕМА ПАРИ!.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да давам стотици хиляди евро в тази престъпна клоака, след като мога да ги дам в някоя западна държава за по-голяма доходност. Толкова за акъла на нашите имотни инвеститори
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екстра, надувайте още аз щенпродължавам да продавам лекичко ;)
11
10
 
16
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
Пак експери с 2 лева в джоба ти обясняват как е нужно търпение и балона ще се спука. От 2019 го слушам. Стана 2023.
10
2
 
15
 
! Отговори
Грую от Младост преди 1 година
У нас пазар на имотите няма, всеки гледа да купи и после не му пука, именно, защото никой не продава са само купува балона се надува. Трябва да мие бая време и доста народ да измре, за да разбере, че децата му няма да се върнат за да живеят у младост до казармата, вместо в Германия, до тогава пазара ще е хаотичен
9
2
 
24
 
! Отговори
До Георги преди 1 година
Няма да си вечен. Наследниците ти ще изпият и изядат имотите. Нагледал съм се на такива случаи.
8
2
 
11
 
! Отговори
До Жорко преди 1 година
Жорко, обзалагам се,че ти ще си първия разпродал масово и 5-те кутийки при най-лекия спад на пазара, предполагам някъде на 1800-1700евро. За да не се минеш. Много сте силни всички при възходящ пазар.
7
23
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Много ясно, че няма да купувам, като през последните 20 години купих над 40 имота инвестиционни и ги давам под наем за по 1200лв. на бачкери като тебе без 2лв. в джоба, дето чакат да паднат цените :)
6
4
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
При положение, че в София има 300 000 празни апартамента не ми се мисли какво се задава !! Средно в апартамент живеят по 2,5души , 750 000 души трябват за да напълнят празните апартаменти !!! От къде ще ги вземете при положение, че София за 10 години е намаляла с 20 000 души !!!!
5
8
 
25
 
! Отговори
Търпение е нужно преди 1 година
Рано или късно балонът на имотните цени ще се спука с гръм и трясък.
4
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам една таказа закономерност. Поне 2 пъти месечно се пуска една и съща жълтеникава новина как едва ли не хората се избиват да купуват имоти. Всеки месец от поне 4-5 години. И някой авторитетно казва, че сега е точно времето да купуваш имот. Шеф на фирма за кредити в случая. Съвпадение? Или пък шеф на строителна фирма. Или пък на архитектурно бюро шеф. Явно не са чували за геометрична прогресия. Имаме отрицателна демография. От къде ги вадят тия хора?!? Значи има повече жилища от населението?
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задава ви се ....хайде да не казвам какво...Нищо общо няма нашия, изкривен пазар на имотите със западните такива! Половината от купувачите са български гастарбайтери, които си влагат парите и не ги интересуват ипотеки и банки...останалата една трета са заможни софета, на които не им дреме от лихвите а само една трета са гольовците, които са се наджебили с ипотека и потребителски заем ..Какви сривове, какви диктувания...Ще ви се!!!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следете справките за двиежнието на лихвите от страна на Централните банки -Европейската и Федералния резерв на САЩ -последните изявления са за още затягане ,заради инфлацията и високи лихви след като спрат да ги вдигат ,ситуацията е едно към едно с предишната криза,агресивно вдигане на лихви,после държат докато наистина не докарат криза и после след погрома свалят,имотите тепърва ще страдат не купувайте нищо ,само гледайте какво се задава и у нас вече !
1
1
 
27
 
! Отговори
123 преди 1 година
Естествено! А в тоя ред на мисли-НСИ защо не пуска справката за първото тримесечие? Сигурно продажбите са паднали с 50% надолу.