Не пипайте Кресненското дефиле! Това е уникално място

Борислав Пауновски: Има депутатски натиск за строежа на АМ "Струма"
26 апр 2023 10:48, Анисия Иванова
45

Жители на град Кресна излязоха на протест. Причината за тяхното недоволство е строежът на АМ "Струма".

"Исканията ни са прости - да не се пипа Кресненското дефиле. Това е уникално място, подходящо за туризъм. Аз живея в Кресна. Достъпът ми до дефилето ще бъде много затруднен при избрания сегашен вариант от правителството", заяви членът на УС на Българската рафтинг федерация Борислав Пауновски в студиото на "България сутрин".

Според него правителството бърза, защото има изтекъл ОВОС от 2017 г. "Тези действия са незаконни", посочи Пауновски.

Гостът коментира изказването на министър Иван Шишков защо чак сега се протестира, след като още през 2017 г. конкретните три варианта са били одобрени.

Още по темата

"Има Инициативен комитет в Кресна. С всяка стъпка на правителството си изказват мнението. Общински съвет на 4 април е приел решение с 13 гласа против строежи в магистралата. 17 дни по-късно ги натискат да си променят решението. От София се обаждат депутати. Това не е първи случай", обяви гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Пауновски съобщи, че са искани множество срещи с министър Шишков, но без резултат.

"За да има истинска магистрала, европейска - трябва да има алтернативен път. За да има алтернативен път, трябва да си остане дефилето", допълни членът на УС на Българската рафтинг федерация.

Протестите ще продължат, а в четвъртък ще бъде внесено писмо до президента, обяви гостът.

"В 18 ч. трябва да сме пред президентството. Рафтингът ще бъде повлиян от гледна точка на безопасността. Ако се построи магистралата, при един инцидент няма как да реагираме и да се върнем назад", алармира Пауновски и призова за повече прозрачност при вземането на решения.

Дългият тунел и изцяло източен вариант удовлетворява всички хора от Кресна, изрази мнение гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Симеон преди 1 година
Не пипайте, ама магистрала трябва, зелените промиват мозъци и то от години. Я пътувайте ежедневно там да видите за какво иде реч...
36
5
 
6
 
! Отговори
Хай преди 1 година
Бих посъветвал "защитниците и други разбирачи" следното: попътувайте малко по света, континент два три нещо да видите малко как е устроен света като цяло и може би ще видите че този гьол от няколко километра не представлява абсолютно нищо особено, не му се превъзбуждайте толкова много, просто направете тоя заухав пАт най накрая
35
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Напиши коментар. Я напиши кой финансираше експедициите на Боян Петров,че да схванем по-добре.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен 001 преди 1 година
До Напиши коментар.*** много сте разбирачите...защо с Тома Забелев не спрете дървената мафия?
33
4
 
5
 
! Отговори
Напиши коментар. преди 1 година
Боян Петров (светла му памет) много добре обясни с какво е уникално Кресненското дефиле , но все още има тъпани дето не схващат. Като толкова не ви е ясно потърсете, прочетете и научете, но не ви се занимава. По лесно е да плюете в ефир.
32
4
 
4
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Този брадат тантурест дървосекач, защо не гледа къде ще си премести рафтинг бараките и лодките....
31
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не може интересите на едно село-Кресна да са над националните.Колко хора загинаха в катастрофи заради липсата на магистрала? И сега пътят преминава през "уникалното" дефиле и на дефилето нищо му няма.Единствено може да пострада местния кръчмарски бизнес.
30
0
 
7
 
! Отговори
Az преди 1 година
До Еее 31Къде ще заминеш , в гроба ли ? Не знам на някой да му се е разминало, ОБАЧЕ хората в Кресна искат МАГИСТРАЛА извън дефилето. Правителството обаче иска ПОЛОВИН магистрала ! Ще страдаме всички ако ни излъжат и не направят ИСТИНСКА магистрала. Кое не ти стана ясно ?
29
0
 
1
 
! Отговори
Яко дере преди 1 година
Спор нема
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се прави тунела. Така устройва всички . Има Западни фирми с опит . Ще дадете качество . Парите са от ЕС така и така. Е няма да са в схемите някои . Така , че това е решението
27
13
 
16
 
! Отговори
Читател преди 1 година
И с какво е уникално това място с опасният път Е79 по който що народ си отиде и осакати.Уникално било ***.
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хванали са се на юруш да доказват, че и те могат да правят магистрали, а не само Бойко. Това е цялата работа. Затова така необмислено действат.
25
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре де, за какво точно протестират тези? как точно това решение пречи на бизнеса? Нали ще има обратен път, който ще тръгва от гр.Кресна към София?!? Рафтърите ще трябва да изминават с 20км повече, за да се върнат към София, голяма работа ... ама ще караме по магистрала, т.е. времето за пътуване ще е много по-кратко.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая магистрала ние няма да я доживеем. Дано като дойде времето на внуците при тях да се случи.
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За относително дребни суми тези, така наречени еколози, работят за големи чужди компании, които могат да правят дълги и скъпи безумни тунели. По подобна схема се съсипват Банско без лифтове за да се ограничи развитието на курорта с измислени еко доводи. В повечето случаи се искат неща, в които наши български фирми ще са само подизпълнители! ЕС също няма нищо против евро парите веднага да се връщат в западните големи компании. Отделно тези тунели са опасни за експлоатация и скъпи.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 То пък едни "икономически интереси на обществото"... Вярваш ли си? И най-вече вярваш ли си, че тия "икономически интереси" не могат да се постигнат с другия вариант на пътя? На някой просто му е по-лесно така. Никой не ти мисли толкова глобално за "икономически интереси на обществото". Не се надявай.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея в Кресна. Достъпът ми до дефилето ще бъде много затруднен при избрания сегашен вариант от правителството."Въй,въй,въй....Икономическите интересе на обществото са по-важни от тези на индивида с рафринга,определено,аман от от зелени разни разбирачи,самоопредлели се като обществен фактор и институция В Германия са в правителството и успяха да направят големи про 100 тии
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако искаш в Гърция през Свиленград за по направо. Или през Скопие.----Под източен вариант се има предвид магистралата да е през няколко хълма на изток от дефилето и пак от страната на Струма спрямо билото на Пирин. Няма да има никакво забавяне в пътуването до гръцките ви плажове.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Ти пък как точно си им станал заложник бе? Като почнете така да драматизирате! Че и "цялата държава", уау...
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сегашния път трябва да се затвори за да се съхрани това уникално място. Да се разреши превозването през дефилето да се извършва само с магарета и коне. А ако искаш в Гърция през Свиленград за по направо. Или през Скопие.