Рядък античен съд беше открит и реставриран във Варна

Открит е на територията на архитектурния резерват Одесос
27 апр 2023 13:51, Анисия Иванова
8

Рядък античен съд беше открит и реставриран от археолози във Варна.

"Този паметник е част от многото находки, които открихме в три ранни ями от находището на ранния Одесос от 4 век преди Христа", обясни пред "България сутрин" археологът и уредник на Археологическия музей във Варна д-р Елина Мирчева.

Тя добави, че откритият античен съд се нарича афкос. "По принцип те са доста широко разпространени и в тях няма нищо уникално, но на територията на България толкова ранен паметник и така добре запазен, рядко се намира", коментира д-р Мирчева и подчерта, че единственият подобен предмет, който е открит на територията на нашата страна, се намира в Лувъра.

"В тези ритуални ями, които проучваме, съдовете винаги са във фрагментарно състояние. Събрахме всяко едно парченце, което ни се отблагодари, с това че успяхме да сглобим този съд. За съжаление, има липсващи части, но има вече такава степен на запазеност, че позволява да се направи почти пълна реконструкция на съда", каза още д-р Мирчева.

По думите ѝ не е трудно подобни находки да бъдат датирани, тъй като древногръцката култура е подробно проучена и категоризирана, и вече не е трудно да се определи кой предмет към коя епоха се числи. "В конкретния случай бяхме улеснени от наличието на амфорни печати в ямите, които са изключително точно датирани", допълни уредникът на варненския музей.

Д-р Мирчева сподели, че откритият съд е донесен в България - обикновено подобни съдове са внасяни от областта Атика.

Съдът е открит на територията на архитектурния резерват Одесос. "В нашия случай сме почти на бреговата линия на античния град, където предполагаме, че са се намирали светилищата. Всичко, което е достатъчно запазено, може да бъде видяно в музея. На територията на резервата текат и други проучвания", разказа още д-р Мирчева.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като почнат с древногръцките лакърдии и спирам да чета. Докарвали грънци от незнам къде си, щото тука златни накити от 9000 г. Пр. Хр. имало майстори да правят, пък грънци видиш ли не можели. И дори формата да е характерна за Атика, тука не могат да я възпроизведат или как.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тц, тц, тц, не знаех, че са имали модерен календар и съвременна писменост, че и съвременни имена на местностите и населените места древните хора, тц, тц, тц, брейййййййййй! Хаха! Че те градове не са имали тогава, живяли са на племена и родово-общинен строй.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе австрийците(немците) са си наслагали марионетки , разпарчатосвайки славяните на Балканите на порции и наслагали свои марионетки да управляват, гърците много не са се бавили и церемонили и са гръмнали немеца Отто, след това и сърбите гърмят своя немски тиранин, само нашите будали от България и румънците не са реагирали, че на румънците им подменят и славянската(предимно българска) идентичност с новоизмислена, като на македонците и то с насилие над населението и болярите , в края на 18 век
3
0
 
4
 
! Отговори
Кафявата лагуна преди 1 година
Това е капакът от нощното гърне на античния кмет на Одесос.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧернияИмало е славяни , предимно българи на Балканите, днешните държави на Балканите, са създадени от кефа на някои западни държави, в края на 18 век и началото на 19 век, когато са си разпарчетосали Балканите на порции и асимилирали голяма част от българите,славяните, те измислят и доста лъжи и фалшификация на историята и фалшиви артефакти, щото трябва да обяснят как са се появили тези новопръкнали се държави, а Римска империя, също никога не е съществувала и е измислица.
1
2
 
3
 
! Отговори
Черния преди 1 година
Нямали най накрая да кажат истината,че сме местното население на Балканите и от никъде не сме дошли