Вероятно няма да има електромери за всички домакинства

Това обяви Георги Тошев
5 май 2023 01:00, Росен Стойчев
37

В началото на годината парламентът гласува подмяната на старите електромери с по-нови. Целта - по-висока енергийна ефективност и по-ниски сметки за домакинствата.

Устройствата с дистанционно отчитане действително спомагат за повишаване на енергоефективността, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR адвокат Георги Тошев, председател на Института за развитие и управление на ресурсите.

Така наречените "умни електромери" ще позволят на потребителите да проследяват разходите си за ток в реално време, поясни той.

Още по темата

По данни на Института много малко хора дори знаят къде се намира електромерът им и нямат достъп до него, посочи Тошев.

"Процесът по подмяна на устройствата вече е в ход и е необходимо като граждани, които са пряко заинтересовани от този процес, да изискваме от задължените лица по Закона, максимално бързо той да приключи", категоричен е експертът.

Той уточни, че подмяната ще е безплатна за гражданите, тъй като електромерите са собственост на електроразпределителните дружества и пряк разход за крайния потребител няма да има.

Отпуснатите пари от Фонда за модернизация, които са на стойност малко над 1 млн. лв., няма да достигнат за целия процес, затова държавата предвижда да постави само 450 000 "умни електромера", отбеляза още адвокатът.

На въпроса как ще бъдат избрани домакинствата, чиито електромери ще бъдат подменени, Тошев отговори, че на този етап няма създадена методика и, че тя предстои тепърва да бъде изработена.

"Един от положителните ефекти на умното управление на тока, е че потребителят ще може да проследява дали има неоторизирано източване на електроенергия и какви са неговите загуби. Друг позитивен резултат ще бъде модернизирането на нашата енергийна система и ще подпомогне държавата да отговори на предизвикателствата на зеления преход", коментира Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че с поставянето на модерните електроизмервателни уреди, една част от хората ще започнат да плащат по-малко.

Потребителите няма да имат възможност да откажат да им бъдат поставени новите устройства, уточни още Тошев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Gosch преди 11 месеца
До сега ги сменяха през 5 години. И при всяка смяна грешката им растеше. В момента е 10 до 15 процента в плюс. Изглежда малко им се вижда. Проверката я правя с контролни прибори клас 0,2, така, че да няма грешка. Защо ерпетата си проверяват електромерите?
28
0
 
10
 
! Отговори
Вероятно преди 11 месеца
Фашистките ПЛАНОВЕ на есес не вършат работа.У.РЕТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ У.РЕПКИ!БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБРЕ АКО НЕ БЕШЕ ВЛЕЗНАЛА В НАТО И ЕСЕС! БРАВО НА ТУРЦИТЕ ПОКАЗАХА КАК СЕ ОПРАВЯТ И БЕЗ ИЗВРАТЕНАТА УРСУЛА И БАЙ ДРЪН ИЗВРАТЕНЯЦИТЕ НА СВЕТА ПО ДОЛНИ И ОТ КИМ ЧЕН ИЗВЕРГИ НА ИЗВЕРГИТЕ,УБИХА МИ СЕМЕЙСТВОТО ЗАРАДИ ГЛУПАВИТЕ ИМ ВАКСИНИ!!! ТОВА НЯМА ДА ОСТАНЕ ТАКА ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА СЪС СВИДЕТЕЛИ,ЩЕ РАЗБЕРАТ ХОРАТА КАКВО СЕ ПРАВЕШЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЛАНДЕМИЯ В ИНТЕНЗИВНИТЕ И НЕ САМО!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моят опит сочи, че след всяка смяна на електромера, сметката ми скача, а консумацията не.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До защоти имаш нужда
25
0
 
6
 
! Отговори
защо преди 11 месеца
Следващата стъпка е да ни подменят мозъците
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чрез електромера да подобриш енергийната ефективност е като да започне колата да харчи по-малко на 100 км, когато не я карам.
23
0
 
16
 
! Отговори
Зевс преди 11 месеца
Предполагам и дистанционно ще спират тока като забравиш да си го платиш. Че няма да има за всички е ясно, *** електромери не им трябват, плащат останалите.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи ПАРИИ НЯМА !!!И ЕЛЕКТРОМЕРИ НЯМА НАЛИ
21
1
 
28
 
! Отговори
Опит преди 11 месеца
От опит Ви споделям,че всяка смяна на електромери с по-нов тип,води да повишаване на сметките!Дори се учудвам,че има още от старите уреди все още.Във Варна,централната стара част от години сме на дистанционните.Таблата са заключени от енергото и достъп няма.Новия тип отчита дори червения диод на телевизора дето свети.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви са тияелектромери по два лева бре??? или останалите пари просто ще ги вземете от данъците на хората, демек ще си ги платим??
19
1
 
19
 
! Отговори
робомер преди 11 месеца
ел/водо/топломерът - съвременните окови!
18
0
 
20
 
! Отговори
кучето си лае преди 11 месеца
Откакто има Енерго, техници на енергото, сега на частните дружества, срещу заплащане правят така, че лица с електрическо парно да плащат по - малко от лица с една жалка духалка. Плаща се месечно на техника, абонамент в кражбите един вид, той съответно разпределя нагоре.... и накрая вссички плащаме загубите на ЕРП. Тъжна държавица....и не мши пишете,че не е вярно-----поне се престорете ,че не сте чули, не сте видяли и разбира се, ако само знаехте....
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пак голяма далавера- за 4 път ги сменят тия електромери - не се накрадоха- като сложиха датчици на парното ти жулят прогнозно и ти надвзимат пари и си ги получаваш след 1 година безлихвен кредит за стотици милиони - хитро измислено- а обясняваха че ще се отчита всеки месец - абе каквото сам си докараш никой неможе ти направи
16
0
 
8
 
! Отговори
Бай Чеп преди 11 месеца
Аааа..., такива да си ги нямаме! Казано е :"Всеобщата болест не е болест". Когато има за всички домакинства, тогава да ги подменят.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ползата от умния електромер е за доставчика. Няма да пращат хора да ги отчитат. На всеки 30 или 60 минути примерно получават данни от него. А с някой модели и да спират тока на потребителя, който пък ще може да гледа какво консумира в момента и статистика някаква за период от време, но само ако е близо до електромера. Тези дисплеи нямат голям обхват. Останалото казано от господина са глупости за да си прокарат идеята. Никой няма да плаща по-малко, а за да има по голяма събираемост.
14
0
 
22
 
! Отговори
Дистанционни уреди преди 11 месеца
Парно. Съседи в квартала поставиха дистанционни уреди, сметките за парно скочиха с 20%. Какви са тези електромери, които започнаха да ги сменят на 5 години. За да проверя дали елект. ми отчита правилно, трябва да го нося в БАН - не ми е позволено, и да поставям контролен електромер в жилището си при съмнения за неправилно отчитане или кражби от съседи. Тези юнаци не улесняват контрола от потребителите и превенция с/у кражби ток, а печелят комисионни, както и ЕС. Умни, другите да не са *** елект
13
0
 
26
 
! Отговори
Обективен преди 11 месеца
Време е комисията за защита на потребителите да влезе в час и да глоби Електрохолд за своеволната въведена застраховка срещу повреда на електроуреди от токов удар. Задължение на дружеството е да осигури нормално електрозахранване ,а не да си измива ръцете от отговорност при авария довела до щети за потребителите. По тяхната логика утре АПИ ще въведат застраховка срещу щети при попадане в дупка, Кауфланд срещу отравяне с продукт с изтекъл срок на годност и прочие.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заделени са 1 милион лева? Излиза, че подмяната на 6 милиона електромера излиза 80 пъти по-евтина от подмяната на 6 хиляди павета...
11
1
 
16
 
! Отговори
На 22 май преди 11 месеца
СЗО, която вече е частна организация-финансирана от Гейтс ще се съвещава, вероятно с български представители. За да отпадне националните правителства да взимат мерки за Пандемии. Вече задължително ще приемаме мерките на СЗО и бустерите, дори да са неефективни,дори да увреждат здравето при хронични болни. Някой по медиите да е уведомил народа? Всичко се крие, всичко се приема на едни тайни срещи, без знанието на европейците, от частни Корпорации и корумпирани евробюрократи неизбирани от народите
10
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 11 месеца
Бай Иван от сауната - специалист по електромери :)