На какви цени ще купуваме черешите?

Първите винаги са скъпи
10 май 2023 22:50, Росен Стойчев
22
На какви цени ще купуваме черешите?
Снимка: БГНЕС

Наближава сезонът на едни от най-вкусните плодове - черешите. През последните години първите плодове на пазара се продаваха на цени от 40-50 лева за килограм.

Още по темата
И тази година е възможно да се видят такива цени, съобщи БНТ.

В България се произвеждат висококачествени череши, които се търсят и на международните пазари. Обикновено по това време от годината се появяват доста скъпи череши на пазара. Според черешопроизводители от района на Бобов дол, това не са реални цени.

"Най-вероятно това са череши - внос от Аржентина или Гърция. През последните години цената на черешите е недостатъчно висока, за да покрие разходите ни. Цената, на която ние продаваме обикновено е от 0,80 до 1,20 лв. за килограм. Много малка част продаваме за пресна консумация - около 1,50 до 2,00 лв.", каза Кирил Димитров - черешопроизводител.

По думите му, проблемите от последните 10 години в сектора са в пазара и цената на плодовете. Няма вече и преработвателни предприятия в Кюстендилско, тъй като те са били ликвидирани и няма къде да се реализира тази продукция. В момента Италия държи целия пазар на черешите у нас - за преработване, добави Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Марулка преди 11 месеца
Винаги е така, стартират с безумни цени и миналата година беше същото и около 10 юни вече ще се замерваме с череши по пазарите, така че нищо ново, изчакваме и всичко си идва на мястото.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стога с тез чиреши яжте скакалци
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко беше хубаво при соца а? Държавата откраднала земята, пионерчетата работят безплатно, а партийните секретари и московските господари ядат евтини череши.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 9 Дядката- ТКЗС-тата бяха създадени върху частни имоти без компенсации за собствениците. Беше нормално земята да бъде върната на хората и така се разпаднаха. А щом на народа толкова са му харесвали като им върнаха земите можеха пак да се обединят в собствени фирми. Който е нямал нищо гледа с носталгия за тези времена. Но който в имал не е бил много щастлив като са му взимали имотите в името на общото благо
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Елате в Германия и си купете череши по 15 евро килограм!
9
1
 
0
 
! Отговори
€$ преди 11 месеца
Скоро - на европейски цени.
8
5
 
6
 
! Отговори
СДС преди 11 месеца
Как ще има предприятия като ударно ги унищожихме със създаните от нас Ликвидационни съвети така че кьорава икономика да не остане . Нали така забогатяхме както ние така и други които сега ни подкрепят и подпомагат . Свиквайте да живеете в калта където ви е мястото и ду хайте постната супа.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До къде те е докарал ЕС копейка? ЕС те измъкна от жан виденовото блато.
6
5
 
9
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
Дайте ги на Иван Костов да ги преработи на тоя унищожител на заводи и ТКЗС та ,защото били социалистически!
5
10
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Ще се усетим един ден докъде ни докара слугинажа на ЕС, но ще е късно...
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На тези цени няма сила която да ни накара да ги купуваме. Съвсем се унесоха и после защо хората страдат за тошовото време, ами всичко беше достижимо и за стотинки масло-0,53 ст., хляб-0,26 ст., юфка-0,31 ст., вафла-0,05 ст., чушки, домати, череши, ягоди, ток, вода, парно и т.н.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви череши. Нали падна сняг и дръвчетата измръзнаха. Пък и стопаните масово изкорениха дръвчетата даже още преди да падне снега,че не им е било рентабилно да отглеждат череши без държавата да ги субсидира.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като ида в събота до Турция, ще видя на каква ще ги купувам. Спекулантите тук колко ще им искот не ме интересува.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-правилния въпрос е "На какви цени няма да купуваме черешите?"