Пенсионери от Германия се местят у нас, за да оцелеят с доходите си

Заселват се в село Лозен
151
Пенсионери от Германия се местят у нас, за да оцелеят с доходите си
Снимка: Pixabay

Мъж се завърна от чужбина, за да спаси обезлюденото село на своята баба. Прави го като заселва там чужденци, които вдъхват нов живот на рушащите се празни къщи.

От село с над 2 хиляди жители, голямо читалище и най-плодородните земи в района, днес в малкото останали обитаеми къщи на Лозен, могат да се преброят не повече от 200 души. До есента на миналата година, когато селото, разположено в близост до дунавския бряг, започва отново да расте.

Анита Лауман е пенсионирана медицинска сестра и първата германка, преселила се в Лозен. Разказва ни как още преди години животът в Германия станал прекалено скъп за нея. Продала жилището си и с парите от продажбата наела друго. Но когато и те свършили, наемът от 1100 евро – близо 90% от пенсията ѝ, вече бил непосилен за нея.
Малко след Анита, в селото започват да пристигат още нейни сънародници. Оливър и Карола Льое са брат и сестра. Идват от района на Дортмунд. В България са били и преди. Харесало им и затова, когато решили да емигрират, изборът не бил труден.

Биргит Бек и Маркус Хуфнагел споделят същото. Тя – бивш служител в дом за възрастни хора, той – работник в склад, пенсиониран по болест. „Месечният ми доход от 1088 евро в Германия беше абсурден, а тук ми е абсолютно достатъчен. Не се тревожа как ще оживея до края на месеца”, казва Мсркус. „Ежедневието ни беше препятствие след препятствие. Минавали са ми дори самоубийствени мисли... Накрая решихме, че за да оцелеем, трябва да се разделим с децата и близките си. Тук живеем в истинския смисъл на думата. А от малката ни общност бяхме приети така сърдечно. В Германия това не съществува вече”, споделя Бригит пред Нова телевизия.

„Можеше да отидем и на друго място, но тук, освен, че много ни харесва, сме заедно с други като нас и всичко е организирано. Има кой да се погрижи за нас, ако имаме нужда, има на кого да разчитаме”, допълва сънародниците си Карола. Този някой, е Йордан. Идеята да създаде малка германска общност в Лозен и така да спаси изчезващото село на баба си му хрумва докато работи в Германия. В продължение на 20 години спестява, за да може някой ден да започне да изкупува изоставени имоти в Лозен. Днес притежава 13 къщи, реставрирал е 6, отдал е под наем на германци 4. Самият той също вече живее в селото.

„Възвръщането на инвестицията ми идва от това, че аз им отдавам под наем тези къщи, инвестирам отново тези пари в други имоти, за да могат хората да станат повече. Сега имам запитвания от Швейцария и очаквам, че до края на септември вече ще можем да се похвалим с още немскоговорящи съселяни”, хвали се Йордан Миланов. На всички тях той помага и с различни услуги или дори само с превод. „Когато наближим бройката от 30 нови съселяни немскоговорящи, идеята на моите германци е да се отвори здравната служба, както едно време е било и да има постоянно лекарско присъствие тук в селото”, споделя Йордан.

Въпреки, че идеята за спасяване на бабиното село си е лично негова, с нея вече се ангажира и местната власт. В селото е изградено ново улично осветление, а община Стражица предвижда с инертни материали да засипе всички улици. „Нови съдове за смет сме му докарали. Каквото можем, му помагаме”, не скри кметът на общината Йордан Цонев.

„Това беше един квартал като гора - с изоставени къщи. Той вложи много труд, много усилия и много безсънни нощи. Тези хора откакто дойдоха, като че ли селото се разхубави. Дори празнувахме осмомартенското тържество заедно. Беше ни много весело, когато и те се хванаха на хорото”, споделя Янка Дюкенджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: германияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
30 години избирахте политици-мерзавци а сега се чудите и оплаквате! 30 години правиш едно и също и очакваш промяна! За това има медицинско понятие вече! 99% още не са разбрали какво ги очаква след влизане в еврото! По бедна страна в ЕС няма и няма къде да отидете! Ако не сте го разбрали и господ няма да ви помогне!
119
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Пенсиите и заплатите на германците са 10-15 пъти по високи от българските. Затова го могат. А, нашенеца мизерства.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има шанс за Родината,дай боже повече германци!Дано да устискат!
117
1
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 10 месеца
Тази статия за преди колко десетилетия се отнася?
116
2
 
9
 
! Отговори
Чоплещия семки преди 10 месеца
И как става този фокус като там всичко е в пъти по-евтино освен имотите. Тоест ако германец има собствена къща няма смисъл да ходи където и да е в Европа! Май забравихте, че половин бг живее навънка от, които голяма част в Германия
115
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Свършили парите и купила къща в Бг. Ко,не!
114
8
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 10 месеца
АКО НИЕ НЕ ПАЗИМ БЪЛГАРИЯ , ОТ РУСКО-АЗИАТСКИТЕ АГРЕСОРИ И УБИЙЦИ ....БОГ ЕДВА ЛИ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ!!!...."ПОМОГНИ СИ САМ---ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД"!--//бълг. пог./
113
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
Днес ---е единствения Празник , който не ни разделя по вяра и етнос --А НИ ОБЕДИНЯВА, НА БАЗАТА НА ЕЗИК И ПИСМЕНОСТ!
112
6
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
....по-добре немско гето---ОТКОЛКОТО РУСКА КОЛИМА-със затъпели и примитивни руски пияндурници .....
111
5
 
7
 
! Отговори
Германец преди 10 месеца
"Имам чувството, че не след дълго България ще се превърне в изключително желано място за живеене" -- Достигна до този извод на базата на това, че социално слабите немци се преместват да живеят в гетото ти?
110
6
 
22
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 10 месеца
Това дори не е и началото. Имам чувството, че не след дълго България ще се превърне в изключително желано място за живеене. Не знам, ще видим. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!
109
2
 
21
 
! Отговори
Кирето преди 10 месеца
По данни на Германската Служба по труда средната брутна заплата на служителите на пълно работно време, за които се дължат социалноосигурителни вноски, е била 3516 евро през 2021 година. Мъжете са получавали средно 3649 евро, а жените - 3276 евро Брутна заплата - от тия 3500 евро я видиш 2000 евро чисти я не . И после всички цени - наеми газ ток вода транспорт ти е в евро . Не лева .
108
4
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
До Бай Иван Бай иване . Как ще обясниш факта че средната заплата за Германия е под 3000 евро . И то не нето а бруто . А как ще обясниш факта че даже и да взимаш тия пари - ти скъсват *** от работа . Аз съм работил в Испания в логистиката и съм взимал над 2000 евро чисти . Ама не знаеш какво е събота какво е неделя . Отделно спиш по паркинги и бензино станции . А относно голфа - все така да правиш . Да си купуваш бързо обезценяващи се неща .
107
2
 
18
 
! Отговори
Ддд преди 10 месеца
А българските пенсионери се местят в РАЯ, защото и в България доходите им не стигат да оцеляват.
106
8
 
8
 
! Отговори
Теодоро преди 10 месеца
Абсолютни глупотевини
105
12
 
19
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 месеца
Ако беше истина цяла Германия щеше да се премести в България на хубавото и евтиното
104
10
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
До Анонимен-Работя в Спедиторска фирма в Германия.Заплатата ми варира 3500-5000 евро чисти.Преди 3 месеца си купих нов Голф за 22 400 евро.Смятай ти,че аз живея в долно нанагорнище и ми е трудно.Събирам пари да отида в Солун на моренце.
103
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те добре се местят. С 1,500 евро пенсия царски ще си живеят в БГ. Ами ние БГ пенсионерите къде да отидем с 300 евро пенсии? Някой знае ли за къде сме?
102
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До бай Иван 111.Ти си пример за типичен български наивник никога не излизал от БГ.Кой купува нова кола с 6 месечна заплата бе ??Къде го има това ??Давам ти пример 70% от американците живеят от заплата до заплата и нямат спестявания ,в Германия и там не е по различно .
101
11
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
От запад идват само стари коли и стари жени.Не ми се хвали.Когато започнем да си купуваме нови коли с 6 месечна заплата и към България се юрнат да търсят работа млади западняци,тогава се хвалете.