Безсимптомно сърдечно заболяване е причината за смъртта на жената от Пловдив

Няма лекарска грешка, сочи проверката
6 юни 2023 12:53, Стела Стоянова
36
Безсимптомно сърдечно заболяване е причината за смъртта на жената от Пловдив
Снимка БГНЕС

Безсимптомно сърдечно заболяване е причинило смъртта на 27-годишната Елисавета Станева в УМБАЛ "Свети Георги" в средата на май.

Това е заключението от извършената аутопсия на младата жена, вписано в резултатите от обстойната вътрешна проверка по случая, съобщиха в официална позиция от лечебното заведение.

Проверката започна, след като майката на Елисавета обвини в медиите лекарите, че дъщеря й е издъхнала в болничната стая в присъствието единствено на санитарка и не й е била оказана адекватна медицинска помощ.

27-годишната жена почина на 14 май в 12.45 часа в Клиниката по инфекциозни болести, където няколко дни по-рано е била приета с температура и болки.

Пациентката се е повлиявала много добре от назначената терапия с видимо подобрени показатели при контролните изследвания и в добро общо състояние, включително на следобедната визитация на 14 май в 17:20 часа, твърдят от болницата. В становището се казва, че когато половин час жената припаднала, дежурната санитарка веднага е сигнализирала дежурните лекар и медицинска сестра.

"Своевременно се е отзовал и повиканият лекарски екип от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия (по протокол)", пишат от лечебното заведение.

"Лекарската контролна комисия към УМБАЛ „Свети Георги“ е приела, че причината за смъртта на Елисавета Павлова Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение", се казва в документа.

Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология. "Същата се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, която установява „Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“, пишат от болницата.

Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала Елисавета от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване. То обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст, категорични са от УМБАЛ "Свети Георги".
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 месеца
Файзер!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Другата страна там ли е била оказвала ли е първа помощ просто питам ?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не само лекарите никой не харесва умните образованите и възпитаните хора.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мога да ви кажа от личен опит че лекарите най много мачкат интелигентните хора обратно на стария строй когато да си образован беше положително.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От разказа на майката който прочетох още тогава става ясно че доктор и сестра не са дошли само санитарка. Това за мен ако е вярно е убийство.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В становището се казва че когато половин час жената припаднала... Това изречение може ли някой реално умен човек да го обясни защото такова изречение има по горе в текста но в живота няма такова изречение това са пълни глупости. Дори да е била болна само санитарката се е опитала да помогне. Това е въпроса за медицинския фашизъм и бездушие !!!
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вирусните инфекции, особено ковид, водят чисто до кардиомиопатия. Неваксинираните да му мислят!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абсолютно не мога да се съглася с такова обяснение. Най-малкото, защото още по време на ковид епидемията, когато в това инфекциозно отделение са настанявали болни или карантинирани, пациенти и техни близки споделиха, че условията там и отношението на лекарите са ужасни! Даже бяха снимали обстановката вътре....представете си пациенти с ковид, а в стаите хигиената под всякаква критика! Как се "лекуват " тези хора?! Абсурдно е пациентка с дехидратация в инфекциозно отделение!
19
2
 
12
 
! Отговори
Въпрос към"лека преди 6 месеца
Как така българските болници като почине някой веднага устоновяват от какво е бил болен, а докато е жив немогат?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 27 години, със сърдечно заболяване, което е типично за хора над 60 годишна възраст? И то толкова тежко, че да си отиде от това? Е не знам... Само на мен ли ми се струва странно и нелепо?
17
7
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 6 месеца
До Анонименимам 4 ваксини и съм на 60 години и чукам като машина за оверлок , а ти като не си ваксиниран скоро може да хванеш някой сезонен вирус
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От десет кладенеца вода ще донесат и пак ще си измият ръцете. Безотговорни некадърници.
15
3
 
8
 
! Отговори
Ваксо преди 6 месеца
Ваксина
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички ваксинирани ги чака безсимптомна сърдечна недостатъчност. А вие се карайте Кирчо или Борисов да ви се редуват.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От система със студено лекарство и бърза капка- на струйка усетих тежест в гърдите, стана ми студено и зле. Развиках се и помолих сестрата да спре и по-късно да я пусне. Банката беше ледена, като я пипнах. сестрата каза, че я е взела от склада, който няма парно....за малко да си ида от немарливост
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В белодробното отделение в съседното легло нервна сестра бързо вкара лекарството в абоката на жената. Тя се разтрепера, започна да се тресе и устата и посиняха. Сестрата се разпищя, дойде лекар започна да и вкарва лекарства в абоката, да и прави сърдечен масаж..........оправи се жената, аз много се изплаших тогава и сега ми е зле като се сетя.
11
4
 
8
 
! Отговори
С тиреоидит преди 6 месеца
....на Хашимото съм от 40 ГОД без лечение. Още съм жива. На 64.
10
1
 
14
 
! Отговори
Не казват преди 6 месеца
...и какво точно е било лечението. Защото от Неподходящ антибиотик/ но силно токсичен, също се умира!!!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не знам, каква е истината при това момиче. Жалко за нея и съболезнования на близките. Скоро в един санаториум една жена на 60 г. с инсулт и проблеми с ръка и крак сподели, че се е ваксинирала срещу ковид, разболяла се сериозно от ковид 1 месец след ваксинацията и получила инсулт.
8
1
 
17
 
! Отговори
Е как преди 6 месеца
Как така " е починала в 12.45 на 14 май", но... " БИЛА ДОБРЕ В 17.20 Ч НА 14 МАЙ, КОГАТО ИМАЛО ВИЗИТАЦИЯ" !!! ПОТРЕС!!!