Полските туристи се завръщат за лятото у нас

Все по-популярни стават в Полша и българските планини
Обновена: 7 юни 2023 14:33 | 7 юни 2023 14:31, Анисия Иванова
22
Полските туристи се завръщат за лятото у нас
Снимка: БГНЕС

Около 460 хиляди туристи от Полша се очаква да посетят страната през това лято. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева прогнозира, че броят им ще достигне нивата от 2019 година, а със записванията в последния момент дори ще го надмине. През миналата година тези туристи са били над 380 хиляди, като през летищата Варна и Бургас са отчетени над 501 хиляди пътници от Полша.

Извън морския, полските туристи се интересуват и от другите видове туризъм, т.нар. специализиран туризъм – културен, спа, винено-кулинарен.

Министърът на туризма Илин Димитров проведе разговори с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в министерството на спорта и туризма на Република Полша, който беше удостоен с титлата "доктор хонорис кауза" на Международното висше бизнес училище.

Полските туристи посещават организирано България за своите летни почивки от над 70 години. През последните 10 години най-много полски граждани са посетили България през 2018 г. - малко над 420 хиляди, сочат данните на Министерството на туризма. Според експертите полският пазар крие голям потенциал за нас.

"Българското участие на различни панаири, както и в полските медии в последно време е изключително активно, което допринася за популяризацията на България. От нашата страна, разбира се, бихме искали засилване на полското медийно присъствие в България с цел реклама на полския туризъм за българските постели. За мен най-важно е сътрудничеството в туристическия сектор, в обмяната на посещения от двете страни да продължава", отбеляза още Анджей Гут-Мостови.

В рамките на т.нар. road show от българска страна са били посетени четири полски града, от които идват чартърите с полски туристи, посочва заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя е на мнение, че полският пазар има много голям потенциал.

Според нея се наблюдава "носталгичност към България, която се предава от по-възрастните поколения, познаващи Черноморието ни от едни други години" и това е маркетингов ресурс, който трябва да се използва.

Какъв е профилът на полските туристи: "Млади семейства – от 25 до 45 години с две и повече деца, които търсят почивка в хотели категория 4-5 звезди, с олинклузив, най-често на първа линия, в големите комплекси. Все по-популярни стават българските планини. Полша има много малко планини спрямо населението. Самите поляци определят техните планини като "задръстени" и проявяват голям интерес към нашите планини, към веломаршрути, към катерене."

"България е приемана като дружелюбна и безопасна страна, в която можеш да се разбереш дори на полски. Тъй като имаме относителна близост – от една езикова група сме, по-възрастното поколение разпознава кирилицата. Чувстват се свободни в България. Третото, може би най-важното: това е най-близката дестинация за полет със самолет за организиран туризъм от Полша", подчертава аташето по туризъм на България в Полша Николай Костов

По думите му страната ни печели на полския пазар с предлагането на един от най-добрите продукти като съотношение цена – качество. "Почивка за 10 дена със самолет в България излиза по-евтино, отколкото почивка за 10 дена с автомобил на полското море."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
" Децата от нас , а парите от вас " . Това е девизът на ромите още от старото тоталитарно минало на другаря Тодор Живков . Полякините са винаги добре дошли в България . Ромите ги чакат с нетърпение и покани за с..ление .
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече са се завърнали в Несебър. Племенника ми работи там и вика че още от сутринта са пияни.
14
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Млади туристки ще идват ли?
13
2
 
5
 
! Отговори
Казанова преди 10 месеца
Полякините са готини,като украинките са.Имал съм доста приключения на Златните с тях,надявам се това лято пак да има.Раздават се на макс.
12
6
 
2
 
! Отговори
Пеци преди 10 месеца
Оле, тия cкъcaняци ли точно? Ше одат си броят злотите...
11
0
 
2
 
! Отговори
Балчик преди 10 месеца
Поляци на първа линия, 5 звезди, олл - това е абсурд. Поляци сте виждали само на картинка.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Полските туристи ги завръщат у нас . Германия сви разходите и вече няма да има германски туристи . И сега щели да ги заместват . Нямаш германски туристи . Нямаш китайски туристи . Нямаш руски туристи . Къв туризъм си тръгнал да правиш ? Турция посреща нат 50 милиона туристи на година . Честито ви членство . Само то ши ва опрай .
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия знаят ли изобщо какво представляват 460 хиляди души? Пловдив е с 469 хиляди. Полека с лъжите, че пак ще останете гладни. Ненормалници. Знам - някои идват, други заминават, ама чак пък близо половин милион?
8
10
 
3
 
! Отговори
Анти Бандер преди 10 месеца
Да си ходят в Одеса при своите почитатели от Укро Вермахта....че догодина градът вече може да е (отново) в Русия ! Така ще направят някой друг пробит долар оборот на Зеленият наркоман да си купи три стари Леопарда...евентуално за "Мащабното контранастъпление на нацистите !
7
3
 
5
 
! Отговори
Пшибачев преди 10 месеца
Таман ми се евешенещо русо и белужняво.
6
4
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 10 месеца
Полските пияници набараха евтината пиячка.Връщали се, те не са си тръгвали.
5
9
 
5
 
! Отговори
ИСУСА преди 10 месеца
След Окрайна следва Полша....нямам търпение да го видя....колко еврейчета че дадът фира само ммммммм.....
4
4
 
13
 
! Отговори
MMЦ Пpимopcko преди 10 месеца
"Tи noмниш ли мopeтo и чexkинитe, и бapoвeтe nълни c лenkaв мpak. И oнзи gив konнeж no noляkинитe kpъcтocaли нeбpeжнo kpak вpъз kpak..."
3
5
 
4
 
! Отговори
Киро парцала преди 10 месеца
Алкохола ще си го носят или ще го усигуряваме ние? Защото ние чак такъв капацитет нямаме. Фармахим да се напънат обаче с Кондомитеь, че полската нежна половина е зажъдняла яко за България, макар че генофонда им е закъсал което се вижда напоследък яко от мераците им за война.. Немските ексекскурзии лошо им се отразиха.
2
16
 
8
 
! Отговори
Един с Една преди 10 месеца
Лошо. след окраинците най-много мразя полската иззззмет.
1
1
 
8
 
! Отговори
Четете преди 10 месеца
Политиците туристи...От плажа: тук са словенци, румънци, поляци с каравани, руснаци, украинци, има няколко коли с немски регистрация и една естонска и вчера една турска мернах. Бг тата са предимно и само персонал ...