Ремонтират на етапи язовир "Ясна поляна", за да няма водна криза по морето

Конструкцията е силно амортизирана
12 юни 2023 14:42, Стела Стоянова
14
Ремонтират на етапи язовир "Ясна поляна", за да няма водна криза по морето
Снимка БГНЕС

Предстои спешен ремонт на пречиствателната станция за питейни води на язовир “Ясна поляна”, строена преди 50 години.

За да не остане обаче Южното Черноморие без вода, и то по време на активния сезон, ремонтът ще се извършва на етапи по график. За това се разбраха областният управител проф. Мария Нейкова, фирмата, спечелила обществената поръчка, операторът ВиК, представители на МРРБ и на общините Царево, Приморско, Созопол и Средец, които се захранват с вода от този язовир, съобщава "24 часа".

За ремонта на пречиствателната станция последното служебно правителство осигури 23,5 млн. лв. С тях ще бъде укрепена носещата конструкция на резервоара за питейна вода и ще се извърши реконструкция на филтърно и помпено стъпало на пречиствателната станция.

“Така ще се гарантира безпроблемното водоподаване в дългосрочен период за населението и туристите в четирите общини”, коментира областният управител.

Още по темата

Нейкова обясни, че спешността на ремонтно-укрепителните дейности се налага заради силно амортизираната конструкция на съоръжението и наближаващия край на експлоатационния му живот.

Все пак водата ще бъде спирана, докато тече ремонтът на пречиствателната станция, но жителите на населените места ще бъдат предварително информирани от ВиК-Бургас. Уверенията са, че водоподаването бързо ще бъде възстановявано.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Да извикат Наркомана преди 10 месеца
от Киев! Той е специалист по разкостване на Язовирни стени.
8
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 10 месеца
Укрепвайте язовирните стени ,че руснаците прииждат към морето.
7
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Пак направено в най-лошият период за Бъглария, 1944-1989, а сега не могат да го ремонтират тия бунаци, иначе не спират да плюят, а ползват всичко готованковците, малко уважение имайте към тези, които са го съградили. Най-лесно е да плюеш, айде слагайте пак минуси, ***, комунист, бунаци с бунаци, колкото и минуси да слагате, фактите са си факти, всичко е построено в тоя период, и другият път като отидете за риба на някой язовир, помислете дали е направен през великата дем0крация!
6
4
 
4
 
! Отговори
Мрънкащи лъжи преди 10 месеца
И тук се намесиха от руското посолство и нашите четирихилядници да обясняват,че тази водна криза се дължи на ЕС.Толкова жалки сте...да ползвате само..Къде в ЕС има водна криза или режим на водата и тока? Има и такава държава,в която тоалетните са на двора и живеят в 21 век в полуземлянки....където вкарват задълго в затвора,ако кажеш ,че царят е гол,където ако си против сатрапа...отиваш в психиатрията. Всеки знае коя е тази държава,което само доказва колко е тъжно да си неин гражданин.
5
2
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Какъв е срока за ремонта? Не може ли да стане след 15 септември?
4
2
 
7
 
! Отговори
ПФУ! преди 10 месеца
След тия дъждове последните 2 месеца ако има режим на водата ще е смешка... В голЕмата убава ЕС държава, където язовирите са строшени като в Украйна, ама само дето тука няма война... само безконтролно крадене 40 години и повече...
3
0
 
6
 
! Отговори
нали преди 10 месеца
Колко язовира ремонтираха с похарчено 500 мил. лв . - 2-3 !!!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България е не просто правило, а е задължително ремонт на каквото и да е да се извършва точно в момента, когато се има най-голяма нужда от обекта на този ремонт. Абсолютно никаква далновидност при планирането.
1
7
 
4
 
! Отговори
Оруел преди 10 месеца
Значи да чакаме водна криза. Цял живот живея до морето и водни крииз никога не е имало. Щом заговориха , че ще предотвратяват водни кризи, значи посолството е прицелило източна България, че никак не харесват правителството на предателите и явно трябва да бъдем наказани! С други думи очаквайте неочакваното тази година с правителството на посланик Мърдър!