Проливните дъждове в Монтанско продължават, отводняват се къщи

Два язовира се изпомпват
16 юни 2023 11:09, Красимир Ангелов
3
Проливните дъждове в Монтанско продължават, отводняват се къщи
Снимка: БГНЕС

От снощи и през цялата нощ до момента в област Монтана вали интензивен дъжд, покачват се нивата на реки, язовири и подпочвени води. За момента няма пострадали и бедстващи хора, заяви за БТА областният управител на Монтана Валери Димитров.

С хидропомпи на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Монтана се понижават нивата на язовир „Клисурица“ до село Клисурица в община Монтана и на язовир „Смирненски“ до село Смирненски в община Брусарци. От двата водоема се изпомпва вода, за да не прелеят и за момента няма такава опасност.

В село Боровци в община Берковица се отводняват три къщи, които се намират до отводнителен канал. От дъжда през нощта въпросният канал е повишил значително нивото си и е започнал да пълни с вода мазета и дворове на къщи в близост до него.

Един трудноподвижен човек от тези къщи е преместен от първия етаж на дома си на втория, за да се избегне опасността от заливане на етажа.

Радостно е, че в Берковица, където на 1, на 4 и на 12 юни имаше поройни дъждове и наводнения, през тази нощ не е валяло интензивно и няма нови щети, заяви областният управител. В момента там работят около 100 войници от българската армия с багери и самосвали, а също екипи на общината, на Областното пътно управление от Монтана и на пожарната. Продължава разчистването на речни корита, дерета, улици, отводняване на къщи и т.н.

До момента няма сигнали за наводнения и нови поражения от дъжда в останалите части на региона, обяви Валери Димитров.

Той съобщи, че нивото на Дунав в ломския участък на реката е нормално и е далеч от критичните стойности. Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, също не създава опасност от наводнение.  (БТА, Цветомир Цветков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тука на изток не е валяло месец ябааа
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако пуснат язовира ще залее Мизия.
1
0
 
8
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
ония от четири лапи заминаха ли за Украйна да спасяват кученца ? ако още не са да отидат да помагат на хората в монтанско .