Критична е ситуация около големите реки в област Враца

В община Хайредин е обявено частично бедствено положение
Обновена: 17 юни 2023 23:01 | 17 юни 2023 22:21, Анисия Иванова
7
Критична е ситуация около големите реки в област Враца
Снимка: БГНЕС

Възниква критична ситуация около големите реки в област Враца. Нивото на река Скът край борованското село Нивянин е над критичното и реката е заляла дворове по поречието през селото. Покачва се и нивото на река Огоста в Хайредин.

В община Хайредин е обявено частично бедствено положение за селата Хайредин и Михайлово заради повишеното ниво на река Огоста. На места в района на двете села има разливи. Очаква се допълнително покачване на речното ниво при евентуално контролирано изпускане на водите на монтанския язовир Огоста.

Жителите на двете села са предупредени за опасността. Някои са евакуирани в старческия дом в Хайредин, други ще нощуват при свои близки, а останалите са в готовност бързо да напуснат домовете си, посочи кметът на общината Тодор Алексиев.

От фермите в близост до реката са изведени животните. В общината е сформиран кризисен щаб, който да следи ситуацията.

Нивото на река Скът край борованското село Нивянин е 40 см над критичната стойност. Залети са дворове и открити площи. Общинският щаб по сигурност в град Борован следи ситуацията. Раздадени са чували с пясък, с които са изградени временни предпазни съоръжения около къщите, които са застрашени.

Речното ниво се следи, както през последния час се отчита, че то намалява с по няколко сантиметра. Хората обаче са притеснени, че тази тенденция може да е от разлива на реката, а не от реалното понижение на нивото ѝ.

Реката Скът е водосбор за Врачанска област. Покачването на водния ѝ стълб следят и по поречието ѝ в общините Бяла Слатина и Мизия. Засега там не отчитат рисови показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
още за Врачанския преди 10 месеца
оначе същинската Стара планина, където извира например Ботуня, я опоскаха наистина, миналата година затова беше потопът във ВършецТака че, ограмотетет се малко, преди да пишете наизуст - днешните потопи не са заради оголването на Балкана, особено пък точно на Врачанския.
4
0
 
2
 
! Отговори
за Врачанския балкан преди 10 месеца
Врачанският балкан е целия в скали и пропасти и не е удобен за сечи. Който е стъпвал в района знае, че горите са си непокътнати, особено от север, където са водосборите на реките във Врачанско. Освен това е карстое район, пълен с пещери, и водата не тече много по склона. Реките, които сега прииждат, извират в хълмовете в равнината - например Скът от веслец, лиляшката бара северно от Чирен ит.н. Но са с тесни корита заради карстовия релеф и при повече вода преливат кататстрофално.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Врачанския балкан оголихте ли го? Сега от какво се оплаквате
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези новите много лошо впечатление правят, вместо да са на терен с гумените ботуши и дъдждобраните се крият, сигурно са и на шопинг в Милано или на опера във Виена, жендари трябва да бачкате не само да ви избираме.
1
1
 
4
 
! Отговори
Най преди 10 месеца
Найрая