Черна статистика: 30 ранени и две жертви за 2023 г. във Велико Търново

В града започва специализирана полицейска операция "Пешеходец"
29 юни 2023 19:27, Йоана Цонева
3

Днес отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. В някои области на страната ще се проведат полицейски операции. Ще се следи за използването на мобилни телефони при шофиране, високата скорост, поставянето на коланите и безопасността на пешеходците.

Във Велико Търново пък започва специализирана полицейска операция "Пешеходец".

От началото на годината досега на територията на ОДМВР-Велико Търново са регистрирани 30 произшествия с пешеходци.

"От началото на годината глобените пешеходци са 878, а водачите, отнемащи предимство на пешеходец, са 76. Те са глобени. Двама пешеходеца са загинали, а ранените са 30", каза н-к група "Пътен контрол" към "Пътна полиция" инсп. Пенчо Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според експерти безопасността на пътя е споделена отговорност между институциите и участниците в движението.

"Ние днес ще говорим за безопасността на пътя, защото много често подценяваме ранното обучение“, каза експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

На този фон МВР променя Закона за движение по пътищата, за да бъде въведена и у нас "Зона 30", което означава ограничение до 30 км в час в определени жилищни зони.

В града, скоростта, колкото и да ни се струва ниска - 30 км в час, далеч не е така, а напротив. В междублоковите пространства е абсолютно задължителна тази скорост. Не можем да се движим по-бързо там. Важно е и времето за реакция. И времето в което си поглеждаме в телефона. За мен това е бичът на съвремието в момента", коментира автомобилният състезател Ангел Башкехайов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Унуфри преди 9 месеца
Всъщност това е доста по-добра статистика от тази преди 25г.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е град с една улица която е осеяна с неравности и дупки,пешеходните пътеки на всеки 50 метра по нея,куките дебат навсякъде имитирайки дейност,резултата от всичко това е видим!
1
0
 
7
 
! Отговори
Ivan преди 9 месеца
Това е резултата от висенето в храстите на сянка с тъпите ви камери и люпенето на семки.Банда държавни хрантутници с ранно пенсиониране-БЕЗОБРАЗНИЦИ!