Стотици почетоха паметта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа

Отбелязваме 155-ата годишнина от гибелта на войводата и неговата чета
15 юли 2023 18:10, Красимир Ангелов
21
Стотици почетоха паметта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа
Снимка: БГНЕС

Стотици хора се събраха пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, за да отбележат 155-ата годишнина от гибелта на войводата и неговата чета.

Гости на събитието бяха командирът на сухопътните войски Деян Дешков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметове, директори на културни институти, общественици, родолюбиви граждани.

Честването започна със заупокойна молитва, почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада и с поднасяне на венци и цветя, а всички присъстващи почетоха паметта на загиналите герои с едноминутно мълчание.

В тържественото си слово директорът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов напомни за легендарния поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и неговото значение за българската история. Сраженията на връх Бузлуджа от юли 1868 година показват веднъж завинаги, че българинът е готов да извоюва свободата си с оръжие в ръка. По думите му именно тогава и на този връх се ражда първата българска епопея в новата ни история.

Д-р Ангелов напомни, че днес се отбелязват и още три годишнини. Навършват се сто и петдесет години от публикуването за пръв път на Ботевата балада "Хаджи Димитър" на страниците на вестник “Независимост”. По този повод присъстващите имаха възможност да видят и изложба, организирана съвместно с Националния музей “Христо Ботев” в Калофер.

Другото важно събитие, от което се навършват 140 години, е първият събор, посветен на Хаджи Димитър и неговите четници, състоял се на 17 юли 1883 г., каза още д-р Чавдар Ангелов.

Д-р Ангелов допълни, че се навършват и 25 години от възстановяването на честванията в памет на Хаджи Димитър и неговата чета, които преди това дълги години са се правели заедно със събора на Българската социалистическа партия, който се провежда на същото място.

Д-р Чавдар Ангелов призова да вземем пример от делата на войводата и на неговите четници и да ги претворим в конкретни дела, защото само тогава може да се случи нещо добро в държавата. По-важното е да извеждаме поуки от историята, от личностите, надявам се, че патриотизмът, който трябва да бъде част от всеки един от нас и да ни води и направлява, ще остане жив и няма да бъде кух, посочи Ангелов. Патриотизмът няма да се нуждае от това да вдигаме пилони и знамена, а всичко патриотично ще претворяваме в дела, каза той и допълни, че в наши дни виждаме колко е крехък мирът и колко лесно се губи свободата.

За поредна година беше представена и възстановката, организирана от Националното дружество “Традиция” и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък“, в която се пресъздават събитията, случили се на връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година.

(БТА, Радослав Първанов, Ралица Стефанова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 18 - Кой ти каза, че са конспирации? Има изследвания на тази тема, има и публикации. Но ти явно си на ясла при онези, които вече два века внушават, че българите са *** народ от земеделци, сред които няма потомци на знатни фамилии, няма родова памет и от славното им Средновековие не е останала следа. Вземи който и да е сборник с фолклор, събиран през 19-и век. Ще прочетеш интересни неща. За паметта на грамотните също има какво да се каже. Просто чети повече.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е само за избрани!
19
0
 
4
 
! Отговори
а така преди 9 месеца
Според писанията на поета Ботев , той е бил много палава личност и си падал не по обикновенни жени , а по елитни самовили . И правел яки джамбурета и оргии с тях на тиферич като карал Балкана да му пуска само хитове от хайдушки песни.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Никой обаче не им казва, че единият от сподвижниците на Хаджи Димитър - легендарният Стефан Караджа, по майчина линия е потомък на Бимбелови, българска аристократична фамилия от Второто Българско царство." - Айде пак с откачените конспирации ...
17
2
 
0
 
! Отговори
гост преди 9 месеца
Не съм чувал за тоя но ако навремето бе отишъл и завършил Харвард щеше да си вади парите по побезопасен начин като нашите момчета от ПП които за нашата гордост!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малко невероятно, тежко ранения Хаджи Димитър да бъде изведен от обкръжение, пренесен в Средна Гора и оставен да се грижат за него при връх Кадрафил! Изобщо как са тръгвали да се сражават? Истински Българи.
15
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 9 месеца
За четата учат в училище. Никой обаче не им казва, че единият от сподвижниците на Хаджи Димитър - легендарният Стефан Караджа, по майчина линия е потомък на Бимбелови, българска аристократична фамилия от Второто Българско царство. Нито им препоръчват мемоарна литература от съвременници, в която са отразени спомени за харизмата и стратегическия талант на Караджата. Народът неслучайно е казал "Има си крушка опашка".
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Язък Хаджи Димитре де умре за таз колония т а п а
13
0
 
6
 
! Отговори
не журналист преди 9 месеца
От 1942 г. върхът се казва Хаджи Димитър !!!
12
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Друга загадка от нашата история.
11
0
 
6
 
! Отговори
От една стара песен преди 9 месеца
Бог да прости светите им кости. Свободата без курбан не може.
10
5
 
4
 
! Отговори
Ккк преди 9 месеца
И всичко 150 години да падбем под руско робство...
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а от евроатлантиците на герб и пп кой присъства- ау забравих че те не са българи
8
1
 
7
 
! Отговори
абе я да питам преди 9 месеца
а от дпс имаше ли присъстващи ?
7
2
 
8
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 9 месеца
Всяка държава има нужда от герои...ако ги няма, трябва да си ги създаде...
6
2
 
15
 
! Отговори
Вечна Благодарност! преди 9 месеца
Слава на Истинските Българи Герои !!!
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не ме занимавайте с ранни мутри и политици!
4
16
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 месеца
Такива празници не мислят ли ,че смущават етническата стабилност. Знаем,че това са измислени неща вероятно от комунистите. Ай да бием и помааците тъпън кат ходим на Ейхан Баба теке
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаче малцина са тези, които знаят кой е хаджи Димитър и делото му. Можете ли да кажеге нещо по въпроса или просто "Ура"
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко за да може сега да ни управлява хамериканското посолство.