Бързото затопляне може да доведе до пагубно захлаждане в бъдеще

Това би довело до проблеми със земеделието, свлачища
Обновена: 20 юли 2023 23:36 | 20 юли 2023 20:00, Анисия Иванова
26
Бързото затопляне може да доведе до пагубно захлаждане в бъдеще
Снимка: БГНЕС

Климатичните промени са свързани с начина на човешкото мислене. Те са предизвикателство, за което трябва да се подготвяме и което трябва да преодолеем, каза д-р Христо Попов, климатолог в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова.

''Рано е да твърдим, че 2023 г. ще се превърне в най-горещата година, но нещата вървят в тази посока. След топлата зима, която имахме, ни последва доста по-студена пролет, но лятото започва с доста високи температури, които засега са в рамките на нормалното. Но тенденцията е към това 2023 г. да е по-топла от 2022 г.''

Според Попов Европейският съюз е звеното, което полага най-големи усилия по отношение на борбата с климата, но докато не се включат ''големите играчи'' като САЩ, Китай, Индия, Русия и др. и то активно на ниво действия, Европа е безсилна. Гостът изтъква, че климатичните промени ще повлияят най-силно на държавите с най-голяма територия.

''Те имат изгода да предприемат целенасочени действия, ако ли не ще бъдат потърпевши. Тук включвам и темата с ураганите. Сезонът им все още не е започнал, а знаем как през последните години, те стават все по-силни и унищожителни, нанасят все повече щети от икономическа гледна точка и като човешки жертви. САЩ и Китай не само трябва да бъдат ключови играчи, но следва и да вземат мерки, защото те самите са заинтересовани от това.''

Според експерта големият проблем с повишаващата се глобална температура е свързан с това, че в хронологичното минало след такъв голям пик в температурите следва сериозен спад и застудяване, проявяващо се по-силно в северното полукълбо. Това означава, че при подобно захлаждане ще имаме сериозни проблеми по отношение на земеделието.

Попов коментира, че при запазването на тези тенденции, затоплянето може да се разглежда в няколко насоки. На първо място ще се сблъскаме с много по-голям брой с по-екстремна честота на опасните явления като торнадо, урагани, циклони и т. н. След себе си пък всичко това би довело до проблеми със земеделието, компрометиране на реколтата, активизиране на свлачища, намаляване на достъпа до питейна вода и прочие.

''С едно захлаждане на климата в края на века, което е много вероятно да се случи, ако продължим с тези темпове да затопляме планетата, ще говорим за съвсем различни проблеми, свързани с климатичните промени'', предупреди гостът.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още, още... искаме по 2 статии в секунда за климата. Новият корона вирус хахахаххахаа. Сертификати откога? Мусака може ли да си направя днес или да ям скакалци?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахахахаха! Боже прибери си версиите!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Бързото затопляне може да доведе до пагубно захлаждане в бъдеще".................. Накратко, в момента планетата преминава през съвсем естествен процес, нямащ нищо общо с басните за "глобалното затопляне" уж предизвикано от човешката дейност.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е - слагаш тенджерата на котлона и тя започва да се заледява. Гениално.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
... ... ... izMammnik ... ... ... MOSHEnnik ... ... ...
16
0
 
5
 
! Отговори
Така е При Жендръте преди 9 месеца
Мъжкото е Женско, Търси се под Вола Теле, а Глобал Топлото е ТрансТопло, т.е. Студено!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дръндрунчипляяяяс!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много яка снимка!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мисирките пак счупиха сайта. Евала ***, вие ми правите деня всеки ден.
12
0
 
1
 
! Отговори
За 11 преди 9 месеца
До Анонимен Не е страшно че го имат, страшното е за какво го ползват!
11
1
 
8
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Точно променят мисленето с лъжлива пропаганда за климата, вируса, пола да не се усетят хората как постепенно заграбват най-хубавите им земи, планини, море, чрез инсталирани политици и техните монополи.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е страшно, има геоинженерство.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Климатичните промени са свързани с начина на човешкото мислене." Абсолютно съм съгласна. Интересно, какво би казал психиатър за заглавието? По-надолу: Климатичните промени ще засегнат най-силно държавите с големи територии. А вие що се тревожите? За Русия? Аз през последните години не съм чувала за торнадо и урагани в САЩ. Ако ще се захлажда, слънчевите панели няма да са достатъчни за живот. Ха-ха-ха. Ние не разбираме, само четем глупостите.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Според експерта големият проблем с повишаващата се глобална температура е свързан с това, че в хронологичното минало след такъв голям пик в температурите следва сериозен спад и застудяване" -буквално ви казва че е нормално, циклично, независимо от човешка дейност, обичайно явление. Затопляне, застудяване, затопляне, застудяване. Преди 300 години е имало ледникова епоха. Сега сме в топъл период. Но някой е измислил как да ни таксува, обира, ***, манипулира, контролира понеже "ние го направихме"
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ко речи с таз тема?
6
1
 
14
 
! Отговори
Йосарян преди 9 месеца
Спешно трябва да почнем да ядем повече месо и да караме повече бензинови коли, че да оправим глобалното захлаждане, което ще е поради глобалното затопляне... Хмм или да преодолеем по-бързо глобалното затопляне,, което ще доведе до глобално застудяване... Абе каквото и да е, слизам да изкарам колата и отивам за пържоли
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шефа едно време го измислил бе, за това се е заселил на това място. Щотот тука в момента може и да е по-топличко сега, но никога няма да стане есктремтно топло. Нито ще стане екстремно студено. Ако стане прекалено топло в Европа и се прекъсне Гълфстрийм, се очаква поредна мини ледникова епоха в Европа - главно засягаща Центра и Западна Европа, но не и България. Тука ще само малко по-студенко.
4
2
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 9 месеца
Само че панелите са много по-продуктивни при 0-10 градуса, отколкото при 30-40. Ама нали трябва да си чешем езиците.
3
2
 
6
 
! Отговори
На колене при Путин преди 9 месеца
До 1 Анонимен А сега де!? :) Иде ледникова епоха! Как ще се топлим на слънчеви панели и перки които ще се обледеняват в леедникова епоха!? :P
2
1
 
15
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 9 месеца
Който не е разбрал че е ЦИРК... Глобалното затопляне ще доведе до глобално застудяване... Какво да коментираш? Представлението се играе на три манежа.