Такситата разчитат на Столична община за определяне на цените

Това обяви Спас Атанасов
24 юли 2023 13:30, Росен Стойчев
26
Такситата разчитат на Столична община за определяне на цените
Снимка: БГНЕС

В края на 2022 г. Столична община (СО) прие минимални и максимални цени за таксиметров превоз, като минималната за дневната тарифа е 1,21 лв., а за нощната е 1,39 лв. Максималните са малко по-високи, но почти никой не вози на максималните, много малко таксита отиват към максималните.

Още по темата
Масово големите фирми, при които са около над 90% концентрирани колите, са близки до минималните – с една, две стотинки отгоре.

Това каза в интервю за БГНЕС Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи (БКТВП).

Атанасов отбеляза, че Браншовата камара не може да влияе на превозвачите какви цени да определят. „Всеки превозвач сам си определя цените. Но най-вече разчитаме на СО като ги определи и превозвачите се настройват спрямо тези цени", добави той.

Председателят на БКТВП подчерта, че цените много трудно се определят в България, и по-конкретно в София, тъй като процедурата е много тежка. „Минава се първо през сервизи, след това през определен срок трябва да се мине през пунктовете на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и всяко едно такси отнема доста време за преглед, така че примерно за град като София, който има над 5 хил. таксита, смяната на цените се проточва месец, месец и нещо. Затова през годините назад, когато е имало движение на горивата нагоре-надолу, имало е случаи, когато е трябвало да се вдигнат цените, но не се вдигат, защото се чака Общината, чакат се подходящи моменти и т.н., и такситата са возили леко на загуба", обясни той.

Председателят на БКТВП открои като един от големите проблеми за работещите в таксиметровия бранш нерегламентираните превози. По думите му фирма, за която се смята, че е в Русия, извършва дейност с коли, които не са жълти, не са регистрирани като таксита и това доста не се харесва на редовните таксиметрови шофьори, които постоянно искат да се вземе някакво решение. „Министерство на транспорта се опита нещо да направи при предишния министър – Събев, който беше от „Продължаваме промяната". Той чрез Google успя по някакъв начин да спре тези приложения, но те доста бързо се измъкнаха от тази ситуация, промениха си името, направиха други приложения и продължават тази незаконна дейност", добави Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: автомобилитакси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 23 : Долавяй каквото си искаш. Да се върнем на темата : наистина ли смяташ, че ограниченията на скоростта не важат за теб, защото можеш да извадиш 400 хил евро? И точно ТИ ми говориш за избиване на комплекси? Извинявай, но не приемам критика от хора, от които и съвет не бих приел.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такси не съм ползвал от 3-4 години. По принцип избягвам да ползвам, защото един път попаднах на броячка като бързовъртящ се водомер. Добре че видях и накарах мошеника да спре след 400 метра.
22
3
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 9 месеца
Е, чиче! Спа отвит :) Повярвах ти, знаеш ли? :D И си си мечтал да живееш на кравая и да учиш в 7-мо, нали :D Между другото долявам едни комплекси за малоценност в изказа ти.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 21 : с 400 к евро и гаража ми не можеш да купиш. А какви са били родителите ми - не че ти е работа, ама ще ти кажа. Наследник съм на старата софийска аристокрация, още от времето на турското робство.
20
2
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 9 месеца
Като съм навит на 400к евро, според теб колко взимам? Родил си се в идеален център, така ли :) А кажи вашите какви хора са били :)
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 19 : Имам имот в Банкя, но не се продава. Също така не си спомням да съм си предлагал услугите някой да ме наема. Разбира се, приемам оферти, но разговора започва от 15к. А относно "панелистанцеца" - по времето, когато съм се родил в идеалният център на София, *** е била готова да го лапне на всеки, за да и дадат мечтаното софийско жителство.
18
3
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 9 месеца
Добре чиче, ще кажа на работодателя си да наеме некой панелистанец като теб да ръководи екип от провинциалисти. Даже и екипа да смени с други панелистанци като теб и клиентите зад океана да се ориентират към Индия. Ако ти се намира имот в регулация след Панчарево, може ли да ми го продадеш на преференциални цени, дори 400к евро ме устройва, за да се махна от столицата?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 9 : Ти май не си стъпвал в София а? Левски, Данаил Николаев, Ситняково - там задръстването почва от обед, и не можеш и с 30 да караш. Ботев - същата работа, но допълнително усложнена от трамваите, особено в края на работният ден. Сливница се ядва, но и там е задръстено по това време. След Люлин евентуално се поразрежда. Интересен маршрут си избрал - това ви е проблема на пришълците - че всичките ви маршрути минават през централна гара, щото иначе се губите.
16
2
 
6
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Вкарайте Юбер и подобни и оставете пазара да се саморегулира :)
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 15 : Името на булеварда е "Данаил Николаев", а не "Данаилов". Но предвид дълбоката провинция, от която несъмнено произхождаш няма как да го знаеш. Закона е да се спазва, а не да се коментира, само че за комплексираните провинциалисти със стари трошки - това е нещо, което ги поставя два пръста над останалите. Дано не убиеш някой, селянино. Най-добре си върви там, откъдето си дошъл.
14
5
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 9 месеца
Философ, ако не караш с трафика има по- голяма вероятност да влезеш в новините, защото почват да ти се завират отвсякъде всякакви и да ти създават излишни ситуации. Особено около цирка вероятно чуваш много поздрави.
13
0
 
2
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
и тия ли пари искат :) колко от тях видяхте обръснати и прилично облечени ? бензина поевтиня , има такива дето карат на метан , на газ .
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 9 : Искаш да кажеш, че по изброените булеварди, в трафика след работа ограниченията не важат? Или не важат за теб, а спарк несправедливо те обвиняват? Мерси, карам си точно с 50, защото искам да си стигна в къщи а не да вляаза в новините. Ходи и го кажи това на роднините на онази млада двойка дето загина точно на Сливница. Обясни им го, да не живеят със заблуди!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Социализъм ли искат?Ценовици да им определят цена и норма,и готово!Ама какво питам аз,като тук капитализъм няма?!Социализмът си продължава,но е частен вече монополът,а не държавен както беше до 1989г.Къде са капиталистите с капиталите си да инвестират?!Кой ще дойде в България да вложи пари,като ще му ги вземат като го стиснат мутрите и му отнемат бизнеса?!
10
2
 
5
 
! Отговори
UBER преди 9 месеца
Кога ще върнат Uber? тази руска платформа такси ми е навсякъде а Убер никъде... Такситата са си топ за 50лв от лети
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щото карай по Левски, Данаилов, Ситняково, Ботев и Сливница с 50 км/ч в трафика след работа и ще разбереш защо.
8
2
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 9 месеца
Ако таксито е BMW 5-та серия или Mercedes C или E класа и кара на бензин, а шофьорът не е потен тракторист - ОК! Нека да е 15 лв/км. Обаче на тея кадита и дачии с тези трактористи - захлеби!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 5 : А защо би искал да нарушиш закона? Като ограничението е 50 ще караш с 50. Или смяташ че това не важи за теб, и от спарк несправедливо те обвиняват?
6
2
 
4
 
! Отговори
Таксито на тате преди 9 месеца
заслужаваме по 10лв на километър!
5
5
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 9 месеца
На спарк лошото е, че като караш с трафика със 70 км/ч по булевард с ограничение 50 км/ч и те предупреждават, че си нарушавал закона.