Санкции за торовия завод в Димитровград заради замърсяване

То е причинило смъртта на голямо количество риба
26 юли 2023 12:54, Красимир Ангелов
9
Санкции за торовия завод в Димитровград заради замърсяване
Снимка: БГНЕС

За причинено замърсяване на водите на река Марица ще бъде санкциониран заводът за азотни торове "Неохим" в Димитровград, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

При проверки по сигнал на 7-и и 8 юли от представители на РИОСВ – Хасково, Регионална лаборатория – Хасково и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е установено голямо количество умряла риба от видовете "маришка мряна", "маришки морунаж", "вардарски скобар", "уклей", "бабушка" и единични бройки шаран, бяла риба, распер, горчивка, червеноперка и кефал.

Видовете "маришка мряна" и "распер" са предмет на опазване в защитена зона "Река Марица".

Анализът на всички факти и обстоятелства показва, че заводът за азотни торове е допуснал изпускане по отвеждащ колектор на отпадъчни води, които са с наднормено съдържание на азот, азот нитратен и азот нитритен, което е довело до нанасяне на щети върху рибата и водите на река Марица, поясниха от РИОСВ.

При посещението на завода се потвърждава, че в периода от края на юни до момента на проверката производствените и спомагателните цехове са възобновили работа след приключил годишен планов ремонт.

В участъка на река Марица от заустването на отвеждащия колектор до бента при село Брод няма други производствени обекти, изпускащи отпадъчни води. При нормална работа на "Неохим" АД, когато заустваните производствени отпадъчни води отговарят на определените норми в комплексното разрешително на дружеството, качеството на водите на реката обичайно отговаря на стойностите за доброто ѝ състояние, допълват от екоинспекцията.

При съвместната проверка инспекторите взеха проби от пет пункта по течението на реката и две проби от северен и отвеждащ колектор на торовия завод. Предишното масово измиране на риба в региона бе установено няколко дни по-рано по поречието на река Банска, но тогава при разследването не бяха открити промишлени замърсители.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 9 месеца
Тази мръсотия е от,,великите,, заводи на социализма. Да се затвори. Редно е и градът да си смени името. Стига е носил фамилията на този пияница Георги Димитров.
6
3
 
6
 
! Отговори
Симеонов преди 9 месеца
Затворете тая смрад най после
5
1
 
8
 
! Отговори
Свилен преди 9 месеца
Южна България беше в разцвета си защото се ръководеше от хора които милеят мисля и развиват,а сега погледнете сега стари и дърти пенсионери смукали пари цял живот от държавата и с цялата си наглост пак са набутани на ключови позиции вижте от днес в Хасково кой е новият областен управител на града смях кукумявка!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се затвори и разруши,а на негово място парк!
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кви са тия руски риби "маришка мряна", "маришки морунаж", "вардарски скобар", "уклей", "бабушка" :)))
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако хвана една рибка - забранен вид и в забранено време колко е глобата?
1
1
 
14
 
! Отговори
Риосв преди 9 месеца
Глоба 2000 лв. , много сме лоши, повече не замърсявайте, за вдяко следващо нарушение глобата ще се вдига с 50 лв. Промяната е факт!