Внимание! Червен код за опасни горещини за 7 области, очакват се до 43°

На множество места ще има и силни гръмотевични бури
Обновена: 26 юли 2023 07:30 | 26 юли 2023 07:10, Анисия Иванова
19
Внимание! Червен код за опасни горещини за 7 области, очакват се до 43°
Снимка: БГНЕС

Опасно горещо време се очаква в 7 области на България днес. На множество места ще има и силни гръмотевични бури, примесени с екстремните температури, предупреждават синоптиците.

За Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив е обявен червен код.

Според последните данни на Националния институт по метеорология и хидрология, обявеният червен код означава, че в над 50 общини се очаква температурите днес да надхвърлят 40 градуса. Най-хладно ще бъде в Западна България, но и там стойностите ще са над 35 градуса.

Оранжев код ще е в сила за 15 области - Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В Софийска област, Перник, Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код.

В Северозападна България дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 33° и 38°, а в източната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°, в София - около 36°.

Късно следобед в сряда и през нощта в четвъртък се очаква над страната да премине студен атмосферен фронт, който бързо ще понижи температурите. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони валежите ще са интензивни, като се очакват и градушки.

През вчерашния ден само 6 десети не достигнаха, за да може в Русе на 25 юли да бъде подобрен 36-годишен рекорд. 43 градуса бяха измерени в крайдунавския град около 18 часа.

Заради високите температури в няколко области - Русе, Шумен, Разград и Търговище, забраниха движението на тежките камиони в часовете от 13 до 21. При температура на въздуха от 40 градуса асфалтът се нагрява над 50 градуса показват измерванията. Именно за да не се стигне до деформация на асфалта, тежкотоварният трафик беше спрян.

Утре започва захлаждане, ще бъде ветровито с по-хладен въздух. Чувствително ще се понижат температурите. В петък и събота ще бъде предимно слънчево с повишение на дневните температури. В неделя следобед ще превалява в Северозападна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
БОКО преди 9 месеца
ЗИКО ДНЕС ИЗБЯГА ОТ СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И НЕ ОТГОВОРИ ЗАЩО В ПЛОВДИВ СЕ СЕКАТ СТОЛЕТНИ ДЪРВЕТА! ПРОДАЖНИЦИ!
17
1
 
3
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН ПЛОВДИВЧАН преди 9 месеца
В ПЛОВДИВ СЕ СЕЧЕ ПОГОЛОВНО! ХОРААА, ПОМОООЩ! КМЕТЪТ ИЗБЯГА ОТ СЕСИЯ, ЗАЩОТО Е ПРОДАЛ ПАРКА ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ. ПЛОВДИВ СТАНА БЕТОННА СТОЛИЦА!
16
3
 
3
 
! Отговори
Апокалипсиса идва преди 9 месеца
Мъртвите плъхове в морето са символика за катаклизъм.В Ефгипет една от плаките е плъхове и скакалци донесли проказа и изяли реколтата.Мъртви плъхове това вече е поличба за черна прокоба.Плъховете са едни от най издръжливите животи на химически отрови и ако те не успяват да се приспособят за чукундурите остава само да изчакат 2-3г.когато отвън ще е 80 по Целзий и космическа жега в която малцина богоизбрани ще живеят в централно охладените си подземни съоражения;.
15
0
 
5
 
! Отговори
Още преди 9 месеца
може! Поне 50 градуса на сянка! :)
14
0
 
8
 
! Отговори
Кодова грешка преди 9 месеца
Аз пЪ не разбирам защо в София в жълт кода, а във Варна - оранжеев, при положение, че във Варна се очакват днес с 4-5 градуса по-ниски Т отколкото в София, плюс че има Голема вода в близост
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Климатичните талибани пак правят от мухата слон, след ковида това е новата пропагандна дъвка
12
2
 
6
 
! Отговори
Путин преди 9 месеца
Зимата иде!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен това предпочитам да прочета статия какво се прави за тоновете мокри кърпички и удавените плъхове на плажа, защото ги видях с очите си и за мен това е черен код!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За Варна днес 33 градуса, след това цяла седмица 28-29. Страшна жега, не за оранжев за тъмно червен код е.
9
0
 
7
 
! Отговори
Топлофикация преди 9 месеца
По европейски стандарти почва с дистанционно електронни уреди да мерят топлината и да осчетоводяват и таксуват консумацията на топлината, която трябва да я плащаме във високите сметки, които ще ни пуснат.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
О ужас лято е и е горещо, невиждано! Ваксинирайте се!
7
3
 
27
 
! Отговори
И след година... преди 9 месеца
Заглавие на днес.бг след година: ВНИМАНИЕ: ОПАСНО! Днес в цялата страна очакваме апокаличтичните 38 градуса. Властите напомнят, че старите хора нямат право да излизат в часовете от 10 до 20ч. За останалите важат следните ограничения: навън могат да излизат само тези, които имат нужния сертификат, не са готвили мусака последния месец и не са пърдяли в последната седмица.Напомняме, че правим всичко това от загриженост за здравето ви.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
34 градуса ще достигне в София за кратко, апокалипсис, червен код, опасност, никога досега не е имало лято
5
2
 
20
 
! Отговори
Сертификати? преди 9 месеца
Колко статии за промените в климата да чакаме днес? 14 или 15? Някакви мерки предвиждат ли се или още е рано? Шефчетата какво казват?
4
3
 
12
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 месеца
Щом ще е жега както винаги на чершафа на сянка ,цял ден ще изпускам парникови газове
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук в Аиндховен няма да е повече от 25 градуса. Тази сутрин бе 12 градуса.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европа е новата Сахара. Докараха чернитее маймунии с милиони, сега е време да се отърват от нас и да се насъдят някой зулу в парламента. Плана по подменянето на населението върви по план.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във Варна днес няма да е повече от 32 градуса. Оранжев код! Внимание! Края на света идва!