БАБХ затвори ферма в Етрополе заради случай на Ку-треска

В обекта се отглеждат 61 овце, 15 бивола, 31 говеда и 10 кози
13
БАБХ затвори ферма в Етрополе заради случай на Ку-треска
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните затвори ферма в Етрополе заради регистриран случай на Ку-треска.

Случаят стана ясен, след като съпругът на собственичката на фермата, е настанен за лечение в болницата с подозрение за развита белодробна пневмония. Когато обаче оплакванията се появяват при жената и сина им, семейният лекар решава да пусне сигнал в БАБХ заради това че имат ферма.

Междувременно мъжът е изпратен на лабораторни изследвания за Ку-треска миналия четвъртък.

В отговор на запитване от страна на БНТ от БАБХ отговориха, че резултатът за Ку треска е положителен, поради което на 1 август инспектор при ОДБХ София към БАБХ посещава фермата и съставя Акт за възбрана. Наложена е забрана за изнасяне на животни или продукти с животински произход от фермата, спряно е и влизането на външни лица.

В обекта се отглеждат 61 овце, 15 бивола, 31 говеда и 10 кози.

Днес мъжът е освободен от болницата и по думите му може да се включи в помощ на семейството си в грижите около животните.

Ку–треската е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с внезапна отпадналост, главоболие и атипична пневмония. Среща се сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната.

От Ку-треска боледуват както дивите, така и селскостопанските животни. Кърлежи от над 70 вида са не само преносители, но и резервоари на инфекцията. Хората могат да се заразят основно от домашни животни, в България най-често това са крави,биволи,овце и кози, които често боледуват безсимптомно.

След боледуване от Ку-треска човешкият организъм създава траен имунитет, който предпазва от повторни заболявания, припомнят от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: етрополеБАБХКу-треска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
То е ясно, преди 8 месеца
че няма да мирясат докато не изтребят и последното животно в България, а и по света. Особено след като трансплантираха някога родилия се по тези земи демон Габриел!
9
0
 
3
 
! Отговори
Напомняне преди 8 месеца
До #9, това за лабораториите, не се брои, за тези от БАБХ. Боко тиквата си застрахова имотите и парите по този начин( поне от посегателства от краварите). Нещо за случая и в онова село, където заблудените кавали от баретите на краварите, влязоха в цеха? Мълчат. Така е, с такива продажници , ще имаме много проблеми, добре, че Румен е от другите, та имат малко спирачки.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а още ще има нали и унас кацна американската лаборатория на пентагона- а протеисти кога
7
0
 
3
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 8 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
6
0
 
3
 
! Отговори
В статията ЛИПСВАТ преди 8 месеца
КУЧЕТАТА !!! Като част от фермите и човешкото обкръжение. А са преносител и разпространител и те! Съществен пропуск е!
5
0
 
4
 
! Отговори
Ethro pole преди 8 месеца
А кой ще затвори БАБХ? Заради Qрупция.
4
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Когато изключението става правило.. Абе тоя свят не е наред!
3
0
 
7
 
! Отговори
Цоцолана от Люлин преди 8 месеца
искат от еса да ни избият тия амириканци животнити.ас само от кафлант зимам на промоция испанско мисо много е добро.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бабхите нарочват нечий бизнес за закриване, после се обясняват, че нямали лаборатрия, и действали на "експертно мнение".
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правил е нещо с козите