5-часа спасителна акция в Рила, а с хеликоптер щеше да е само час

Спасителите носиха на ръце турист със счупен глезен
12
5-часа спасителна акция в Рила, а с хеликоптер щеше да е само час
Снимка: Pixabay

Планинските спасители свалиха турист със счупен глезен от връх Мальовица. За съжаление, сценарият е добре познат - многочасово носене на ръце и мъки за пострадалия.

Повикването към отряда се случва през нощта, докато се съберат и достигнат до пострадалия минават 2 часа. А на връщане, носенето на пострадалия отнема 3 часа.

„Той се намираше до Еленино езеро, това на пътеката за хижа "Мальовица". Беше направил усилие да слезе до втора тераса, в следствие на което другият му крак беше навехнат”, каза Ангел Керкелев, отряд на ПСС в Самоков, пред Нова телевизия.

Една от предпоставките за травмата на туриста са били неподходящите обувки, според спасителите. "Там теренът е много стръмен и труден, при подплъзване си заклещтва крака между два камъка и счупва глезена", разказа Керкелев.

Акцията на спасителите можеше да отнеме около час, с пристигането на пострадалия в болницата, ако ПСС имаха хеликоптер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: риласпасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Георги Славчев преди 8 месеца
Аз тези всички който пречат за хеликоптерите скоро ги храних,да им трябва на тях или техни роднини ,НО да ги няма.Айде
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Завалията, дано се възстанови по-бързо човека! За съжаление за българите никой не мисли, дай им да помагат на сирийци, африканци, украинци, а българите са оставени на произвола на съдбата!
8
0
 
3
 
! Отговори
Тагаренко преди 8 месеца
Нема пари за хеликоптери! Требе да помагаме на Украйна!
7
5
 
4
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 8 месеца
А кой плаща тези разходи за спасяването ? Парите кой ги дава ? И собствени пари ли се разходват или държавни пари , които се дават от всички българи ? И кой се разхожда из планини и пещери ? Аз не ходя , но плащам за такива спасителни операции и сега и за хеликоптери , с които уж ще "споасяват" някого. А те ще ги ползват за разходки на Про100 Киро,Лена Парапетова или Кокорчо и Пинокио.
6
2
 
7
 
! Отговори
Митака преди 8 месеца
Бе трябва си да имат 2-3 хеликоптера.На всеки може да се случи това.То и в града като вървят хора и си чупят крака, особено по-възрастни.Абе истината е, че стандарта малко се вдигна на живот, но още сме си бедна страна. Скоро пътувах с влак от Плевен до София. Ами влака си беше както преди 20-30 години - никаква промяна. Доста бавно и доста старичко и мръсно. Нищо общо с влак в европейска държава
5
0
 
2
 
! Отговори
Ss преди 8 месеца
Хеликоптер не е излетял заради неблагоприятни метеорологични условия! Още вчера го казаха.
4
2
 
3
 
! Отговори
хеликоптери ??? преди 8 месеца
надежда всяка оставете ! Никой не му пука за народа , голи приказки от управляващите .
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога тия хора най-накрая ще се научат, че на планина се ходи екипиран, а не като на разходка в парка?!? Дано поне е имал планинска застраховка, ама като гледам колко небрежно е подходил към собствения си живот, едва ли са му се откъснали 3лв от сърцето. И пак всичко за сметка на ПСС.
2
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
И в африканските страни имат медицински хеликоптери , а тук сме най-гола вода.
1
2
 
7
 
! Отговори
Еее преди 8 месеца
Хиликоптера е за правоимащи, както се казваше едно време и сега е така . Плебса плаща, правоимащия получава сървиса ако му се наложи