Българското зеле под въпрос

Трудно производство
13 авг 2023 08:52, Росен Стойчев
43
Българското зеле под въпрос
Снимка БГНЕС

Сериозен спад на засадените зеленчукови площи отчитат от аграрното министерство. Само за година масивите със зеле намаляват с над 60%.

Още по темата
Напускат ли зеленчуците родните полета и какви са причините земеделците да се отказват от зеленчуковите култури?

700 декара - толкова са масивите край Голямо Враново, на които Даниел Петров отглежда зеле, моркови и лук. Тази година засадил пет пъти по-малко зеле, съобщи НОВА.

„Миналата година, тъй като гледахме 230 декара зеле, имахме над 100 000 лева загуба”, казва земеделецът.

И въпреки че пазар за зелето има, отглеждането на тази култура, за разлика от морковите и лука, не може да бъде механизирано. Трудът е изцяло ръчен, което оскъпява производството. Освен това, работници няма.

„Занимаваме се с бизнес който е много труден, зависи от много променливи фактори и нямаме абсолютно никаква защита, нещо с което да успеем да правим по-добри печалби, за да даваме по-високи заплати на работниците си. Като производители на едро, ние вземаме 50% от цената по магазините. Работим на маржове - разходи към приход, близки до тези на търговците”, казва Даниел. И допълва, че неведнъж му се е налагало да покрива загубите от отгледаното зеле с приходи от други култури. Затова е решил да се ориентира основно към отглеждането на моркови и лук. Построил пакетажен цех и складова база, но и за там трудно се намирали работници, въпреки че заетостта е целогодишна

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: отглежданезеле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Консуматор преди 8 месеца
България зарежда със кисело зеле Турция,Близкият Изток,Европа,Северна Америка и др. Българското кисело зеле е най-качественото в света,защото само в България ферментирането е естествен консерватор и е естествен органичен поро-биотик,Всички останали кисели зелета са със изкуствен катализатор за ферментация,и нямат про=биотик.Те са ,,мъртва храна". Попитайте някой арабин,турчин или американец,и ще ви каже същото.Убива се и малкото останало земеделие в България.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българският селянин след падането на комунизма беше откъснат от земята и се превърна в един наемен работник на кулаците. Но професор Келбечева е доволна.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цивилизованият западен свят е решавал проблема с роби от Африка, които станаха американски граждани. Зелеплантаторът ще си ги размножава и запложда и ще ни навъди достатъчно работна ръка. Ама вие му пречите. Защо му пречите на пазарната икономика?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имаме си Кулаци, които не намират да пият човешка кръв и плачат. Двама души му трябвали за цеха, ами да накара жената и дъщерята да му работят в цеха за зелето и на полето Кулака. Жена му си кара поршето от Зелето и Ряпата.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако е само зелето.:))
28
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън : преди 8 месеца
А окраинското зеле? Пудрят ли го редовно с амониев селитра на бял прашец? За по-добра реколта...
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важното е да даваме пари на Украйна. България може и да я закрият.
26
1
 
8
 
! Отговори
Айроник преди 8 месеца
Цялият свят работи за просперитаща и благоденстваща България...Не случайно всеки ден хиляди мигранти идват да живеят в рая на земята
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво се оплаква, хората учиха и сега всички работят висококвалифицирана работа за петцифрени заплати. Замогва се народа
24
0
 
0
 
! Отговори
До 27 преди 8 месеца
И на това казваш, лесно? А какво е трудно?
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво ни интересува нас айчитата това зеле, ние сме само на кола и пица с кристали и бело зелено червено.
22
2
 
10
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 8 месеца
Гледането на зеле е лесно,но трябва много поливане,борба с вредителите,подходящи агроклиматични условия,подходящо място -почва,подходящ сорт и още куп неща плюс да не го обери някой! Преценете сами как се гледа зеле!
21
1
 
18
 
! Отговори
селянин преди 8 месеца
ако гледането на зеле беше лесна и доходна работа и владиката щеше да сади зеле
20
2
 
13
 
! Отговори
Пабло Е-р преди 8 месеца
Садете канабис,там са парите.В Колумбия почвата е е идеална за картофи,само че с картофи си оставаш беден и затова отглеждат едни други колтури храсталаци.
19
4
 
12
 
! Отговори
Зеленчук преди 8 месеца
Нали си имаме украинско Зеле,за Ко ни е българско зеле?Две години ядем украинско Зеле!И брюкселско зеле!Байгън от зеле!
18
1
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Печени вратни пържоли с кисело зеле си е класика, от която никой няма да се откаже през зимата. Разбира се, и червено вино...:)
17
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Българинът произвежда зеле от десетилетия, от столетия направо. Всеки ноември зелето се събира и с това прибирането на годишната реколта приключва. Зелето е последно. И е търсена стока, защото милиони хора си правят кисело зеле за зимата. И ние правим на балкона. Така че от зеле си има нужда. А щом има търсене, ще има и предлагане.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ликвидационни съвети да върнат земята на хората в реални граници. Кулаците унищожиха българското земеделие и животновъдство. Оземляване на населението от заграбените от Кулаците земи.
15
0
 
12
 
! Отговори
Км преди 8 месеца
Мъни,мъни,мъниии искат работнците.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Върнете земята в реални граници от Кулаците. Българският селянин беше откъснат от земята и загуби душата си. Кулаците унищожиха селското стопанство.