Поредна схема в интернет, предлагат печалба срещу такса

Нови подробности
13 авг 2023 12:05, Росен Стойчев
18
Поредна схема в интернет, предлагат печалба срещу такса
Снимка: БГНЕС/EPA

За пореден случай на опит за финансова измама чрез електронна поща сигнализира  зрител на БНТ от Благоевград. Става дума за спечелване на голяма сума пари от нова лотарийна схема за раздаване на парични награди въз основа на компютърна система за гласуване.

Още по темата
В имейла подробно е обяснено, че не е необходимо да се закупуват билети за участие, а победителите се избират чрез мобилна мрежа за гласуване.

Съпругът на Иванка Христова получава имейл, в който го информират, че е спечелил 3 милиона паунда и сред 14-те "победители", избрани на случаен принцип като част от програмата за международни промоции на онлайн лотария.

 "Направи ми впечатление, че пишеше "Лотария евромилиони" и понеже имам информация, че има такава лотария, отворих. И се започна: аз пиша, те отговарят. И всичко на български", разказва Иванка Христова.

От кореспонденцията става ясно, че вече е нает адвокат в Англия, където е регистрирана лотарията, който да изпълни законовите изисквания и да се изпратят парите. За да се случи това обаче, на него ще трябва да му се заплати.

"Легитимира се адвокатът, който ще оформя документите. Изпраща си шофьорската книжка, паспорт, сертификат за завършено образование и даже сертификат за нашата печалба. След като изпратя таксите, които възлизат на 3100 лв. или горе-долу 1700 паунда, в рамките на 48 часа ще ми изпратят по куриер документите, че е започнала процедурата по освобождаването на моята печалба".
Милиони потребители получават подобни съобщения, а основната цел е измамниците да вземат пари от уж печелившия.

Обикновено в измамни схеми в интернет се увличат по-възрастните хора, които са по-доверчиви и не използват толкова активно имейлите си и социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: интернетподробности
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Пффффф, преди 8 месеца
как пък не се научиха да се хващат на гола кукичка?!? Навремето милиони пенсионери си харчиха пенсиите и търкаха хиляди празни талончета на Божков,докато го направиха мултимилиардер... От друга страна - докато има 6алЬци,ще има и тарикати :)
13
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Щом предлагат да спечелиш - 100% измама
12
0
 
8
 
! Отговори
Работи безотказно преди 8 месеца
През тези 25 години откакто има интернет колко мошеници забогатяха от умствено ощетените, брой нямат. Защото статистиката е на тяхна страна - винаги има достатъчно риби да се хванат в мрежата. Нищо не им струва, а им стига да се хване 1 хапльо от 1000 опита. Всичко е автоматизирано, "бизнесът" си процъфтява доста по-добре от "ало измамите". И рискът за измамниците е значително по-малък. Ще им хванеш опинците.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази схема се върти от години пак сте закъснели да ни уведомите.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"информират, че е спечелил 3 милиона паунда". Хем ми е мъчно, хем се чудя колко трябва да си ***, че да се вържеш на това. Ей така от нищото печелиш 3 милиона....
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уфце има колкото искат.
8
0
 
8
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Колко трябва да си про ст за да повярваш, че някой ще те намери по някакви неведоми пътища за да ти даде печалба, за която дори не си участвал? Хора, нали знаете, че мисленето не е свободно избираема дейност? Онзи ден някакъв във ФБ ми пише, че ще ми завещае милиони. Неизлечимо болен бол :) И му викам, ей давай ги :) Ааааа, ела да си говорим в WhatsUp. Викам му, еми нямам :) И сега мълчи. И как да повярвам, че някакъв си ще ми даде милиони през ФБ? С какво ви промиват мозъците, че сте де би ли?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Джо Байдън имал схема в онтернет, в Телеграм. Обещавал лична среща с него и Обама на лотариен принцип, но трябвало да се внесе сума от 5 до 25$ Факт.
6
0
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 8 месеца
Е колко трябва да ти е iq-то за да се вържеш на това - да позная ли 0
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак някоя Ружа от Шекер махала е замесена.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искаплаче заключваше прозорците срещу откупи и трябва да го бракуваш..
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пенсионер, с ТЕЛК - непрекъснато ровеше из Интернет, в търсене на пари от някъде. Веднъж беше намерил в някакъв форум "милионер на смъртно легло, който иска да помогне на някой с парите си". В друг случай френския забележете, СЪД щял да му направи дарения но трябвало да плати 400 евро административни такси. После, някаква млада красавица (на около 20), искала да дойде от САЩ да "го гледа" но нямала пари за самолетния билет.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ИТ е голяма измама по-голяма и от пирамидите и фараоните.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това по какъв начин е новина? Всяка седмица в пощата получавам поне по 10 такива писма. Вече изобщо дори не ги отварям. Само по заглавието и подателя ги познавам че са такива. То не бяха нигерийски принцове, то не бяха наследства от изгубени чичовци в Америка, то не бяха печалби от лотарии, то не бяха супер инвестиции на борсата, схеми колкото искаш. Вече изобщо не им обръщам внимание. Само ми пълнят папката спам. Съмнявам се че все още има хора да се връзват на такива елементарни измами.