Сиркарков: Тепърва ще видим повишаване на лихвите

Това е глобална визия
15 авг 2023 10:13, Росен Стойчев
16
Сиркарков: Тепърва ще видим повишаване на лихвите
Снимка: БГНЕС

„Тенденцията тепърва ще е за повишаване на лихвите. Такава е глобалната конюнктура. Тук имаме забавяне, но всички ние трябва да се подготвим за по-високи лихви, което е съвсем естествено. Тук няма да има някакъв форсмажор, някаква изненада или по-скоро не трябва да има. Трябва да си направят сметка всеки един, който е взел вече кредит, който тепърва ще взима кредит, че в един краткосрочно-средносрочен план ще трябва да свикнем с по-високи лихви“, заяви пред БГНЕС Владимир Сиркаров.

Той се надява, че този процес в България ще е относително по-плавен, но играят роля много външни фактори. „Нещо, което почти не се коментира е, че повишаването на лихвите може да дойде основно от реалната икономика. Т.е. реалният сектор да изпита затруднения.

Още по темата
Общоевропейските тенденции за понижаване на икономическия растеж може да доведат до проблеми в обслужването на кредити или в тупкане на топката на бизнесите за нови инвестиции“, предупреди Владимир Сиркаров.

Според него хубавото е, че в България и банковият сектор, и застрахователният сектор са добре капитализирани и ликвидни, но „в една подобна несигурна ситуация трябва да се трупат буфери и трябва да се внимава“.

По отношение на вече приетият бюджет за тази година и дали той донесе успокояване на политическите и обществен живот, Сиркаров смята: „Приемането на бюджета беше очаквано. Настоящото правителство е атакувано от почти всички посоки, но в крайна сметка трябва да има редовен кабинет, трябва да има компромиси, в политиката играта е такава. Сега въпросът е да се вглеждаме какво се прави от това правителство, защото намаляването на напрежението към правителството минава единствено и само през действия, които показват добри резултати“, обясни той и добави, че без това този кабинет няма как да оцелее. Сиркаров посочи, че бюджетът е доста социален. „Финансовото министерство се опитва да даде на всеки, който иска, за да може да им едно относително спокойствие“, смята икономистът. Той допълни, че в приходната част към момента е заложен много по-сериозен ръст спрямо проектобюджета на служебния кабинет. „Имаме добра тенденция към момента, но приходите са разчетени на възможно най-оптимистичния сценарий. Не е нереалистично - може да се случи, но вероятността да не се, е голяма, защото това е доста сериозен оптимизъм в среда, в която тепърва до края на годината ще наблюдаваме т.нар. охлаждане на икономиката. Виждаме Германия и други страни в Европа вече отчитат подобни тенденции, което неизбежно ще доведе до негативни ефекти върху България. Да не говорим, че генерално политиката на ЕЦБ цели да се внесе малко затишие в икономическия растеж през по-ниското кредитиране, за да може инфлацията устойчиво да се понижи“, поясни Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Евреин преди 8 месеца
първо ви набутват кредити и после им вдигат лихвите ;)
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До мдаааnice, а? Аз се чудя защо такива тапи по магистралите, те се прибирали на село. Някой даже към чужбина емигрират, щото и на граничните пунктове тапи.
13
0
 
1
 
! Отговори
мдааа преди 8 месеца
и ся новософиянците требва да събират багажа и с влакчето обратно на село :)
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакайте, какво сте видяли още!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къв имот, само да буренясва.
10
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 8 месеца
Ти ипотечните заеми са само 9% от всички отпуснати заеми. Останалите 91% са заеми за лични нужди и там лихвите са високи така или иначе. Като им стане двойна вноската и ще видят какво се случва и как ще гладуват. Едните са взели имот, който винаги могат да продадат ако се наложи. Да му мислят хората взели заеми за коли или са ги пръснали по ваканции и ремонти. Там няма какво да продадеш. Всичко е отишло.
9
2
 
2
 
! Отговори
komitata преди 8 месеца
на всеки по нещо да имало спокойствие дрън дрън ,страи изтъркани номера срещу изборите после почва екшъна
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До сега се радаваха парите сега е време банките да стрижат овцете, ако ви ударят 10% лихва на ипотеката сами се сметнете за 10 или 20 години колко ще плащате.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българинът се радва, когато вдигат лихви и данъци, защото не е важно на него да му е добре. Мисли си, че взимат от богатите и дават на бедните, но е в заблуда. Взимат от средната класа и дават на по-богатите. Банката ще изплаща повече дивиденти на собствениците си, банките ще дават по малко пари на по-бедните и ще им вземат и на тях повече такси. Но си мисли, че някой който е взел ипотека ще стане, като него. и така той е щастлив.
6
3
 
3
 
! Отговори
Сава Томов преди 8 месеца
До радомирИ какво нормално има в 5-6 процента ипотека? Проблемът не е в това дали ипотеката е 2-3 процента или 5-6, проблемът е, че се раздават кредити на щяло и нещяло, включително на хора с 0 лева в сметката, като самоучастието се поема от потребителски кредит. Същите после теглят и още кредити за ремонти. Резутатът - за един имот си изтеглил с 3 кредита. Успех да ги върнеш.
5
3
 
9
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 8 месеца
Да питам избирателите на ДБ и ПП - изчегъртахте ли ГЕРП, арестувахте ли Бойко Борисов, отстранихте ли мафията, изкоренихте ли модела ГЕРП ?!? Или докато Бойко ви пердаши с 300, Пеефски ви клати на бавни обороти. ГоУемия конституционер Пеефски е ортак на мравояда Христо Иванов - хахаха, сега Иванов ходи на Росенец с кола, а не с лодка, за да се отчита на Маджовия и своя началник - д-р Ахмед Доган! Честито на избирателите "пишман демократи" от ДБ и ПП! Хахаха
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До радомир . Да разбирам ли, че пропусна да купиш имот и пазеше досега парите в кеш?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е от край време причина винаги ще се намери, ако не е сушата ще е кишата или международната положение.
2
4
 
17
 
! Отговори
радомир преди 8 месеца
Никой не заплашва, просто искаме да спрем инфлацията, а БНБ-то нищо не направи за вдигането на лихвите вече 2 години. Трябваше поне капиталовите резерви да се вдигнат рязко за банките, за да може вече да имаме едни нормални лихви от по 5-6% за ипотеките и така щяхме отдавна да сме забравили за 10% галопираща инфлация.
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е и? В тая държава всеки ни заплашва кой с квоту можи, мааму стара! Ний сме кораво семе, щом сме оцелели. Само копейките могат/искат да ни затрият. Дигайте бре! Нищо вечно няма в БГ, освен МО.ЧАта - паметникът на руската пи.коч.