200 сигнала за пожари в България само за 24 часа

90% са предизвикани от хора
23 авг 2023 12:29, Нели Христова
4
200 сигнала за пожари в България само за 24 часа
Снимка: БГНЕС

"През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в областите Бургас, Стара Загора и Хасково, тези пожари вече са ликвидирани, но това не бива да ни успокоява, тъй като температурите остават високи. Има червен код за пожароопасност в югоизточната част на страната, в по- голямата част от страната действа оранжев код, така че рискът от пожар остава висок". Това заяви в интервю за БГНЕС главен инспектор Александър Дамянов, началник на сектор "Публична осведоменост".

За изминалото денонощие има получени 200 сигнала. "Около 160 от тях са за пожари, от тях 140 са за пожари в горски и полски площи. От началото на годината имаме около 30 000 сигнала, почти 20 000 са за пожари, в сравнение с миналата година ние получавахме около 35 000", поясни главният инспектор.

Той призова гражданите ако забележат някои от признаците на пожар, огън, дим, мирис на изгоряло, да преценят обстановката.

"Ако се чувстват застрашени е необходимо да напуснат терена в посока обратна на вятъра. Не на последно място да сигнализират на телефон 112, за да може ние своевременно да реагираме, да се отзовем на сигнала и да не допуснем разрастване на такива големи пожари", коментира главен инспектор Александър Дамянов.

Той обясни, че голяма част от пожарите са предизвикани от човек.

"Над 90 % са предизвикани от хората, дали това е вследствие на небрежност при боравене с открит огън, дали е следствие от техническа неизправност при горски и селскостопански територии. Призоваваме хората да спазват правилата за пожарна безопасност особено днес и следващите няколко дни, когато температурите са високи. Да не изхвърлят кибритени клечки, да не палят огън на открито, да не си почистват дворовете използвайки открит огън. Това са елементарни правила, които спазвайки и биха ни спестили много разходване на човешки труд, парични средства и резултатът е унищожена природа. Затова още веднъж призовавам хората да спазват правилата и да не използват открит огън", подчерта Дамянов.

Главният инспектор поясни, че метеорологичните условия оказват изключително влияние върху разпространението на пожари.

"Има едно правило 30, 30, 30. Когато температурата на въздуха е 30 градуса или повече, влажността на въздуха е под 30 % и скоростта на вятъра е 30 км/час или повече, разпространението на пожарите става неконтролируемо. Отново се връщам на съветите към гражданите, защото голяма част от пожарите са предизвикани от тях, затова ги призовавам да внимават и да не палят въобще огън“, допълни главният инспектор Александър Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Скотски живот 1 преди 8 месеца
Дивите селяни палят огньове щото не им се занимава да чистят.Зад блокът в който живея редовно се събират клошари на беседката да трупат отпадъци и да крещят.Като се събере двуметрово възвишение от празни чаши,салфетки,картони от пица стари дрехи обувки и тн обикновено го палят.Излишно е да йазвам че въпреки че живеят в София родителите им са на село и са ги от*бали да правят каквото искат цело лето. А именно пиячка ,друсане игра на комар и крещене на псувни и спортни лозунги до късна нощ.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повечето пожари се предизвикват от мигранти.