Драго Драганов за мечтата за Софийски държавен цирк

Журналистът готви изложба
29 авг 2023 11:27, Росен Стойчев
24

"Ех, този цирк!" - така е озаглавена изложбата, която ще ни пренесе назад във времето и ще ни разкаже историята на Софийския държавен цирк.

"Това винаги е било по-голямото престъпление от пожара, който е изпепелил сградата. Основната версия, която и до днес се чува от цирковите артисти, е че сградата е запалена умишлено, защото е пречела на "авторитета" на българките професионални съюзи.

Още по темата
Тъжното е, че след като теренът е разчистен нито се намира воля да бъде построена нова сграда, нито е реализиран докрай проектът за сградата на профсъюзите. Софийският държавен цирк беше институция", каза журналистът и куратор на изложбата Драгомир Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Според него това е чудовищно престъпление срещу цирковото изкуство в България. В годините той се е натъкнал на факти за уж демократичен конкурс за проекти за нова сграда на мястото на изгорялата такава.

Кураторът на изложбата е подготвил двуезично издание за почитателите на цирковото изкуство. Представя много неща от своята лична колекция и подарява на Музея за история на София макет на унищожената сграда на Софийския държавен цирк.

"Безкрайно съм благодарен на Музея за история на София, където ще бъде изложбата от 12 септември. В центъра на София е имало изключителна сграда, призната е за изобретение заради уникалния начин, по който е издигнат безподпорният ѝ купол. Сградата е могло да бъде разглобена и преместена. Тя е изградена на много специален принцип", каза още Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: циркДрагомир Драганов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Солни пазар беше идеално място за сграда на цирка. Жалко, че не построиха нова сграда за цирка на същото място. Циркът изгоря на 25 септември 1983 година и беше построен през 1962 година. Много удобно място да заведеш деца на цирк.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България!" - лозунг от НРБ.Тогава наистина не сме имали нужда от нов цирк!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки иска да е на държавна хранилка от тия ТВ звИзди май. Що така бе, нали сме вече демокрация, пазарна икономика? Направете си един циpk, изнасяйте представления, кой ви пречи? Ако имате публика, ще печелите, ако не, значи не става - фалирате и търсите друга работа. Какво сте се провесили на шията на данъкоплатеца?
15
2
 
3
 
! Отговори
Ами че преди 7 месеца
Ние държавен цирк си имаме! Казва се народно събрание и добре си плащаме за него!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ех Драго, и аз имам Прекрасни спомени от цирка , ала то Детска болница Няма ти цирк искаш .
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак е виновен лошия социализъм, че беше направил държавен цирк, а сега всеки сантиметър в София се прави на чалготека, хотел, тенис-корт
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нито БНТ, нито естрада, нито цирк ще се реформират към по-добро, докато хора като Драго Драгкуин се изтъкват като някакви представителни лица по темите
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оллеееееййй. С Минчев двамата сте точно за цирк
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безумни мераци да си разквартируват лъовете и слоноете на Солни пазар.
9
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
До "чиновник"...... това твойто някакъв занаят ли е? Успокой се малко, не всички са като тебе да лапад от държавното корито.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Драганов не му ли стига цирка 33 години в държавата?
7
0
 
0
 
! Отговори
4 до 5 преди 7 месеца
За тези 33 нямам и половината на това което е придобито преди. Лично аз.
6
0
 
3
 
! Отговори
4 до 5 преди 7 месеца
Ето това е спекулация. Сегашният модел на обществото е на дребнавост. Виждат се единствено битовите предмети, при това сменяеми. Компютърът не е "от демокрацията". Всичко жизнено необходимо в страната, като основни водопроводи, язовири, пътища билищен фонд, сгради за училиюща и детски градини, болници, предприятия (после умишлено ги фалираха) , от което живеем , за да си купим евентуално стол, маса, ..... са създадени тогава и се ползват и сега. Новото е еднодневка, с кратък срок на годност,
5
7
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 7 месеца
До Анонимен 4 Другарю, ти откъде имаш пари за компютър, интрнет и телефон, за да пишеш теш тези глупости? По времето на комунизма, когато "имаше заводи", ти имаше ли поне половината, от това, което имаш сега?
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Липсата на поне една сграда за цирк в България показва недвусмислено мизерията на "демокрацията". Дадоха се милиарди за облепвне на панелки с цигър-магър, защото "началниците" така искат, искат оборот в строителството с лесни средства, на практика. Нищо смеслено и запомнящо се не се е построило за тези 33 години. Даже заводите сега са от конструкции тип барака.
3
2
 
9
 
! Отговори
столичан преди 7 месеца
Абе то цялата ни държава е един цирк, този искал столичен.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оставка на всички непотребни номенклатури от БНТ.В тази телевизия още е 1989г.
1
2
 
10
 
! Отговори
дедо преди 7 месеца
Мераци да стане директор на държавния цирк. Ей не се спират всички да се уредят на държавна директорска служба.