406 души са задържани за трафик на мигранти през август

3698 са заловените мигранти във вътрешността на страната
31 авг 2023 18:29, Елка Василева
7
406 души са задържани за трафик на мигранти през август
Снимка: архив, БГНЕС

За периода от 1 до 25 август са осъществени 502 специализирани операции за противодействие на незаконната миграция. Това съобщи Ангел Папалезов, началник на отдела „Криминална полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“, на брифинг за резултатите от дейността на специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР, създадено за подпомагане на разследването по досъдебни производства за престъпления свързани с наркотици и трафик на мигранти.

Още по темата
Задържани са 406-ма души за трафик на мигранти, като са образувани 220 досъдебни производства. Задържаните нелегални мигранти във вътрешността на страната през август са 3698.

Папалезов посочи, че страната ни е сред основните пътища, през които се осъществява трафикът на мигранти. Той се извършва както от българи, така и от чужденци. През август са задържани над 100 чужди граждани, осъществили трафик на мигранти, от тях 32% са граждани на ЕС, а 68% - граждани на трети страни. Те са предимно мъже на 32-33 години.

Началникът на отдела „Криминална полиция“ посочи още, че са предприети стъпки за бърз обмен на информация с Европол, когато чужденци от ЕС и такива с хуманитарен статут са ангажирани в "каналджийството" и даването на помещения за временен престой на нелегални мигранти.

За периода от 1 до 29 август в съдилищата в страната са внесени 206 обвинителни акта по дела за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотици, а за трафик на мигранти – 209, съобщи Илиян Рангелов от Върховната касационна прокуратура. Той добави, че по отношение на трафика на мигранти преобладават споразуменията с подсъдимите.

На въпрос какви проблеми в работата по делата за наркотици и трафик на мигранти са открити досега от специализираното звено, Рангелов посочи, че е нарушен синхронът и контактът между службите на МВР и прокуратурите, като добави, че той и колегите му могат да подпомогнат взаимодействието.
(БТА, Константин Костов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
далаверка преди 7 месеца
Всеки гледа да захлеби от новия бизнес, че цените на храните са непоносими вече.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз пък не разбирам защо ги задържат,че да ги хрантути българския данъкоплатец.Меркел ги покани,всички са тръгнали към западна Европа,не ги спирайте по пътя към щастието им.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
0 осъдени!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А колко от тях съда пусна обратно на вън?
2
1
 
3
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Задържани... Мъ нема ги раним ве... Куршум у десетката е решението... ====))))
1
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 7 месеца
И какви са присъдите, аз само за условни съм чувал, нито една ефективна няма.