Портних: В ход е активно мерприятие преди изборите

Налице е политическа манипулация за пристанищго в "Аспарухово"
1 сеп 2023 19:00, Стела Стоянова
21
Портних: В ход е активно мерприятие преди изборите
Снимка БГНЕС, архив

В ход е политическа манипулация и активно мероприятие преди местните избори, обяви кметът на Варна Иван Портних. Става въпрос за разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура, свързана с изграждането на рибарското пристанище „Карантината“ в Аспарухово, и съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева – европейски прокурор в Европейската прокуратура. Европейският делегиран прокурор, който отговаря и провежда разследването по описа на Европейската прокуратура, е прокурор Михаела Райдовска, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Работата по делото провокира няколко въпроса, заяви кметът.

Първият от тях е извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура? Ако е извършвала действия по разследването - на какво правно основание е ставало това?

Свързана ли Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ?

Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство № 119/2022 на Главна дирекция „Национална полиция“, е назначен Йоан Каратерзиян - активист на „Зеленото движение“, част от „Демократична България“? Доказателства за връзките му с ДБ могат да бъдат намерени лесно в медиите, както и в официалния сайт на ДБ, където има видеа с политически брифинги, в които Йоан Каратерзиян участва лично.

През 2019 година той дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, „Зелено движение“.

Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на проекта за пристанището от първия ден, като подава сигнали до всички възможни институции. Заради тези сигнали и извършените проверки въвеждането в експлоатация на пристанището беше забавено.

Отчетен ли е фактът, че на 13 юни 2018 година Камарата на инженерите по геодезия, създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира официално в медиите от публичните изявления и мероприятия на кухата неправителствена организация на Йоан Каратерзиян „Камара на геодезистите в България (КГБ)“, използвана като бухалка срещу различни опоненти на ДБ?

Възможно ли е да бъде подготвена коректна информация по проекта за изграждане на рибарското пристанище „Карантината“ от политически обвързано лице и то за период по-малък от две седмици?

Търсен ли е целенасочен политически ефект с насрочване на проверките непосредствено преди местните избори? Защото постановлението, с което Каратерзиян е назначен за вещо лице, е от 31.07.2023 г., в Община Варна той е входирал искане за предоставяне на документи месец по-късно - на 25.08.2023 г., а до 10.09.2023 г. трябва да излезе със становище!

След като разследването по прокурорската преписка е от 2021 година, защо до момента не съм извикан за разпит?

Отсега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест непосредствено преди местните избори, заяви кметът Иван Портних. Той допълни, че винаги е готов да съдейства и е съдействал при всички проверки, извършвани в Община Варна, но подобни политически манипулации и активни мероприятия, според него, са абсолютно недопустими!

Кметът на Варна заяви още, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая – от негово име са постъпвали редица жалби относно рибарското пристанище "Карантината", а самата жалба в ЕП е подадена от от представител на ППДБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
МОРЯК преди 7 месеца
ТОЯ РЕПТИЛ Е ЗА ЗАТВОРААИ БОЙКО ГО ЗНОЕ МНОГО ДОБРЕ ЛИЧНО СЪМ МУ КАЗАЛ ТОЯ КАКВИ ГИ Е НАДРОБИЛ
17
0
 
1
 
! Отговори
Мдааа, преди 7 месеца
любовни дрязги в интимната НЕ-коалицийка и измежду местните им пионки...Е,нищо! Посолството ще ги помири :)
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много се поправил, Портних!
15
0
 
2
 
! Отговори
Резултат преди 7 месеца
Дано да направят истинско разследване. И да не пропуснат да проверят проектите и на един диРектор от Варна, който е голям икономист и експерт по всичко. По един проект се обучават 2 студента с преподаватели от няколко университета със средства на ЕС и т.н. Има ли журналисти тук?
14
0
 
4
 
! Отговори
Явор преди 7 месеца
Без да знам дали този ще се кандидатира за кмет есента, съм сигурен, че иска още един мандат, за да сключва всякакви сделки. Ние ги мразим алчните хора, но някои от тях са болни. Алчността е болест, любовта към властта също. Властолюбивият и алчният човек са болни.
13
0
 
4
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 7 месеца
Защо давате трибуна на най-големия крадец във Варна и околието?
12
1
 
4
 
! Отговори
Bg izmet преди 7 месеца
ДА СИ ВЗЕМЕ СБОГОМ И САС ДОГАН И ДА СЕ ПОМОЛИ НА ХРИСТОС ЧЕ Е ЖИВ.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ДА ГО ВКАРА В ЗАТВОРА ЗА 20 ГОДИНИ
10
1
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 7 месеца
Ако ,бяхме правова държава- такива ,като кмета на Варна ,отдавна да са в затвора ,а не да се правят на "жертви".
9
1
 
13
 
! Отговори
Дядката преди 7 месеца
Май гузен негоден бяга ,Портата ще се сбогува с Общината и стола на кмета! Чао !
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя наркоман сега пък какво се обажда
7
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Не е мерприятие а мероприятие здела сдухана
6
1
 
16
 
! Отговори
Варналиев преди 7 месеца
Когато този щели да го избират за кмет след оставката на предния пияница К.Йорданов, големите акули дето са си поделили града отпреди , го извикали и го питали : " Ще я караме ли както си знаем?" и той им казал : " Да, ще я карате, поръчките са си за вас." "ОК,ти си нашето момче, ти ще си кмет". А за Карантината се знае, че още с прокопаването на Новия канал това място все по-вече се затлачва с пясък и спиране няма. Какви геодезисти, какви еколози?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само ГЕРБВарна разбират от такива работи, защото те са едни от последните останали комунисти в България, не зачитащи правото на частна собственост!
4
3
 
18
 
! Отговори
Варненци преди 7 месеца
Пак да си изберат тоя пияница и насилник.
3
1
 
22
 
! Отговори
истина е преди 7 месеца
Този крадец и мошеник трябваше много отдавна да е в затвора над 20 мил. отидоха в джобовете му !!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Портних няма да липсва на никой..
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До колкото разбрах под диагонал ако не е срещу ГЕРБ не е политическа манипулация и активно мероприятие. Ако е в ущърб на ГЕРБ е световен заговор и конспирация.