Бедствие заради наводнението в Царево, хотели са под вода, евакуират хора

Част от паркираните автомобили са под вода
Обновена: 5 сеп 2023 12:56 | 5 сеп 2023 12:23, Нели Христова
185
Бедствие заради наводнението в Царево, хотели са под вода, евакуират хора
Снимка: Facebook/Meteo Balkans

Жителите и гостите на южния черноморски град Царево са евакуирани заради наводнението.

Те са призовани да се качат на по-горните етажи, за да не станат жертва на тежкото наводнение, което вече заля първите етажи на някои хотели в курортния град.

Положението е толкова тежко, че част от паркираните автомобили са под вода и се вижда само таванът им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето. Започнала е спасителна операция.

Движението по пътя Царево – Варвара е ограничено временно в двете посоки заради наводняване. От пътното управление уточниха, че пътят е наводнен от преливащи водостоци на две места.

В рамките на няколко часа са паднали обилни валежи, най-вече в района на Царево. Имаме съобщения за прелели реки. Хора са затруднени в придвижването си, предвид високите води. Кметът на Община Царево обяви бедствено положение. Заседава щаб, който да прецени за необходимите мерки. Насочени са допълнителни сили и средства на полицията, Жандармерията, „Гранична полиция”, както и на пожарната”, обясни директорът на ГДПБЗН Александър Джартов пред Нова телевизия.

Разпоредена е евакуация на хората от засегнатите от наводненията райони. „В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация”, обяви кметът на общината Георги Лапчев.

„Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики – мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои”, допълни градоначалникът и призова да се действа спокойно.

Компрометирани са няколко моста, през които преминаването е опасно. „В момента не е необходимо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят!”, апелира Лапчев.

Кметът обяви, че има проблеми на „Арапя”, в Лозенец, както и на местата, където има самонастанили се каравани. „Качилите се върху покривите, нека си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги евакуира, ако се наложи”, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
8
 
! Отговори
Един от промяната преди 8 месеца
Ще пусна едно селфи с сьрфа от наводнението
71
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В карловско да са имали застраховки. Точка. Стига с тия села, че е жалка картинка. Цели държави отнесени от водата, седнали за село царево да говорят и за карловско. Ако имаш застраховка, не ти пука. Ако нямаш, не ме интересуваш.
70
14
 
7
 
! Отговори
Кирчо канадски преди 8 месеца
Наводнението ще отмине, важното е, че сме от правилната страна на историята
69
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагаренко,къде са бронетранспортьорите които подари на усраина?Сега с каво ще евакуирате хората бе интимен предпазител използван?Укрофашистите сега дали ще дойдат да помагат?!? Или краварите?!?А дано,ама на дали....пфу......оли го фре ни скапани
68
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Царево е хубаво, но препочитам Василико в непосредствена близост. Нестинарка си е класика.
67
2
 
17
 
! Отговори
ффф преди 8 месеца
хайде сега всичкия безмислен бетон който разрешиха по морето да си го прибере водата... първо се мисли като се бетонира брега
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой се чуди, кога ще свърши сезона тая година, да спре да се чуди :)))
65
4
 
8
 
! Отговори
2007 преди 8 месеца
До уточнение Не лъжа бе! Точно това казвам и аз.Търсете отговорност от Боко, от Марешки, от Каракачанов, от Доган.Кирил и Асен не са разрешили презастрояването!
64
8
 
17
 
! Отговори
Тагарев преди 8 месеца
Ей сая као имаше БТР можеше да помогант, жалко че ги дарихме на Украина. Така е плащаме евроатлантически данък, няма как, ще търпим
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано имат застраховки, ама се съмнявам в прованса са покъртително зле и застраховки не плащат, че на един преател на чичо му на леля му един съсед не му платили обезщетение.
62
3
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 8 месеца
Не говори вместо всички, говори за себе си. Аз искам България да се въоръжава. Айде пътя.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бтрите не е откраднал не льжи - трактористеМирчев и киро ги подариха
60
9
 
14
 
! Отговори
2007 преди 8 месеца
Не знам защо все плачете на държавата!В нормалните страни, където мозъците на хората не са ПРО МИТИ от руссска пропаганда, се правят застраховки!Като имаш щети, застрахователя плаща и всичко се възстановява.Тука никой не ще да застрахова, и като стане бедствие почват да реват че държавата им била длъжна?! А вие какво дадохте на държавата че чакате?
59
3
 
17
 
! Отговори
уточнение преди 8 месеца
До 2007-- Не лъжи гербав!!!От 12 години хунтата ГЕП граби по морето, както и навсякъде другаде.Кмета-горски на Царево краде почти 3 мандата! Факт.И се готви да краде отново.
58
6
 
18
 
! Отговори
Вьзмутен преди 8 месеца
Еми кой даде бтр ите киро и мирчевКой е виновен Природа утре може да се повтори потрети - затова тия бтр са пазени а не са отишли на скраб
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Карловско селата година след бедствието не са в нормално състояние. Държавата дали няма, дали не иска да има ресурс и желание да се грижи за местообитанието на населението си,. Но пари два милиарда най-вероятно ще дадат на американцжите за бойни машини,. които ние НЕ ИСКАМЕ да използваме, защото не им искаме войните.
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той Киро е от има/няма 1-2 години, хотелите са всичките преди Киро, ама на русофилчетата, турчетата и продажните гербери им отърва Киро даим виновен сега. Хаха
55
5
 
28
 
! Отговори
2007 преди 8 месеца
Не знам за ква сглобка говорите?Хотелите дето са на самия пясък са построени много преди някой да помисли че ще се състави подобно правителство!Търсете отговорност от тия дето разрешиха бетон на плажната ивица и съсипаха черноморието!Не от тия дето ще им бършат нас ран ото!
54
4
 
18
 
! Отговори
Вьзмутен преди 8 месеца
Кирчо каде са - бтри те , с какво ще извадят спасителите покьщнината на хората мирчев кажи нещо
53
1
 
5
 
! Отговори
Черепа преди 8 месеца
Цена???