Срещу джигитите: Задава ли се "Зона 30 км/ч" в градовете?

Идея за голямо ограничаване на скоростта
Обновена: 19 сеп 2023 10:11 | 19 сеп 2023 10:06, Росен Стойчев
58
Срещу джигитите: Задава ли се "Зона 30 км/ч" в градовете?
Снимка: БГНЕС

Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30 км/ч.

По този случай Светослав Васев, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" каза: „Идеята за 30-километровите в час зони означава в зоните на кварталните карета, там където се движат и автомобили и пешеходци и велосипедисти, инфраструктурата да бъде такава, че да не позволява водачите да нарушават правилата за движение. „Зона 30” означава не просто поставяне на знак с ограничение, а още инфраструктурни мерки като изнесени тротоари, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища.”

„Промяната в пътищата ще се приоритизира посредством анализи. Тези, пътни артерии, които извеждат транспортните потоци трябва да останат с по-високи максимално допустими скорости. Такива са Цариградско шосе, Ботевградско шосе, Околовръстното и скоростните тангенти”, заяви Васев.

Още по темата

„Държавна агенция по безопасност на пътищата смята, че би трябвало дори във всички  градове максималната допустима скорост трябва да е 30 км/ч. Хората се притесняват, че по този начин ще се увеличат задръстванията, но искам да отбележа, че за отвеждащите артерии това решение няма да се прилага”, посочи Светослав Васев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: градидея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много е,дайте на 10км.,така да може и пешеходците да изпреварват колите.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оффф така ли и не разбрахте, че и 10км в час да го направите, ограниченията ще ги спазват нормалните хора, които така или иначе си карат внимателно. Няма ли ефективни наказания нищо няма да се промени. Имам чувството, че "властта" е бавноразвиваща...
4
1
 
10
 
! Отговори
.!. преди 7 месеца
Значи как да го кажа!? Може да въведете и закон дето на дадени места да се спира колата и да се ходи пеш и после с кола пак! Можете и хиляфи други закони да въведете! И КАКВО ОТ ТОВА!!!!??? НЕ ЗАКОНИТЕ СА ПРОБЛЕМЪТ! ПРОБЛЕМЪТ Е В ТОВА ЧЕ НИКОЙ НЕ ГИ СПАЗВА И ЗАРАДИ ТОВА НЕ СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА ГО НАГРАЖДАВАТ ДОРИ!!!!!
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е пълна безмислица. Не е въпросът да се налагат повече ограничения или наказания, а да има събираемост. Кое е по-възпитаващо - 5000 лв глоба която не се събира, или 100 лв със 100% събираемост? Ама чукундурите в парламента десетилетия вече не могат да го разберат!
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това е недомислено.......при 30 км/ч колата се дави и затормозява, а вредните емисии са тройни. 50 км/ч е оптимална скорост, можеш лесно да спреш с къс спирачен път. И трябва сериозно дисциплиниране на пешеходци и велосипедисти.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мдааа. С мерките срещу проблемите на София ще засегнат и останалите в България населени места, където инциденти не се случват или са изключителна рядкост.