Настъпва астрономическата есен, но с летни температури

През деня ще е слънчево, след обяд в равнините – горещо
23 сеп 2023 07:50, Нели Христова
8
Настъпва астрономическата есен, но с летни температури
Снимка: БГНЕС

На 23 септември в 9:50 часа настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен.

Есента настъпва с ясно и почти тихо време. През деня ще е слънчево, след обяд в равнините – горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър с южна компонента. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 32 и 37 градуса, по-ниски ще останат по морския бряг. За София температурите ще са около 33 градуса.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5 градуса спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На бедните българи не ни трябва студ
6
3
 
0
 
! Отговори
За ами сега преди 2 месеца
Е тя Земята е плоска. Това се знае от хилядолетия.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мур за есента. Скоро ще вечно лято.
4
1
 
7
 
! Отговори
Тъжно преди 2 месеца
Значи ни остава още час и половина лято :(
3
2
 
4
 
! Отговори
Ами сега преди 2 месеца
Моля да обясните по подробно на *** ,защото все повече народ у нас вярва в теорията за плоската земя.Една подробна статия за вселената и космоса би била полезна на людете с плоскости в сивото вещество ...
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честита първа есен.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубав ден!