Ловеч на строг воден режим - по 11 часа в денонощието на сухо

От днес кранчетата спират и от 12:00 ч. до 16:00 ч., освен през нощта
41
Ловеч на строг воден режим - по 11 часа в денонощието на сухо
Снимка: Pixabay

В Ловеч се въвежда още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и значително намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града - водоснабдителната група „Черни Осъм“. Това е трета промяна на режима за последните две седмици, като от днес водоподаването ще бъде спирано и през деня от 12:00 ч. до 16:00 ч., освен както досега, през нощта от 23:00 ч. до 6:00 ч., съобщи за БТА  директорът на „ВиК“ АД – Ловеч, Данаил Събевски.

По думите му проблемът е много сериозен. „Вече почти четири месеца не е валяло. Дебитът на водоснабдителната група „Черни Осъм“ е паднал до 250 литра в секунда, което не се е случвало от 2000 г. Обикновено е около 800 литра в секунда, за да нямат проблеми в Ловеч и Плевен с водоснабдяването. Режимът започва, когато падне под 340 литра в секунда. Ако до месец не завали, се очаква още по-тежък воден режим“, посочи Събевски.

Според него причина за недостига на питейна вода е и остарялата водопроводна мрежа в част от Ловеч, особено в индустриалната зона. „Заради амортизираната мрежа загубите на вода в града са около 50 процента, а за предприятията са около 55 на сто“, добави директорът на водоснабдителното дружество.

Той посочи още, че Ловешка област не е с консолидиран ВиК оператор и това я лишава от европейски средства за ВиК проекти. Затова ремонти и подмяна на водопроводната мрежа се извършват със собствени средства на водоснабдителното дружество, а те са недостатъчни.

„Имам уверението от председателя на регионалната комисия в парламента Николай Нанков, че за догодина ще има възможност да бъдат отпуснати един милиард лева за реконструкция на водопроводи“, каза още Събевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: водаЛовеч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еее, Плевен цяло лято кара на тоя режим, пък не прочетох да го пишат. Вода от 5 до 1 ч, понякога и по-малко, и после от 17 до 23 ч. Ама, както пишат по-долу, трябва да се свиква, тренират ни.
23
1
 
2
 
! Отговори
Айша от Сливен преди 6 месеца
Таман ш моат влюбените през ноща да са подмиват като свършат....
22
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Колко помпени станции и нови водопроводи са изградени за последните 34 години, ами язовири, болници, училища, спортни зали, паркове, АЕЦ, ПАВЕЦ, за жп изобщо няма да говорим. С факти само ще Ви говоря, защото силата е в тях, никой не може да оспори провала за 34 години във всяко едно отношение! Искам господа демократите да почнете и да изброявате какво е построено от 1989 до сега, защото преди това мога да изброявам цяла седмица. Силата е в истината. Чакам да изброявате!
21
1
 
3
 
! Отговори
Урко преди 6 месеца
Да се забрани миенето по автомивките и поливането на тревата по богатите къщя. Кой туй нещо автомивка за 2 лв. всека седмица...50лв да стане и три пъти в годината стига! Къпане, пране 1 път седмично стига! Тоалетните казанчета да се пускат през човек Басейни и прочие да се запечатат....
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 5 __ НЕ СИ ДАВАТЕ ВОДАТА НА ПЛЕВЕН ЗАЩОТО ВОДОХВАЩАНЕТО "ЧЕРНИ ОСЪМ" Е ОБЩ ПРОЕКТ РЕАЛИЗИРАН ОТ ДВАТА ОКРЪГА ЛОВЕЧ И ПЛЕВЕН ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ,КАТО ВОДАТА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ ПРОПОЦИОНАЛНО. И В МОМЕНТА ПЛЕВЕН Е НА СЪЩИЯТ РЕЖИМ КАТО ЛОВЕЧ.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Друго си е.. при БСП.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Манекенката в Милано ще стане спонсор споко от утре е в общината с хасан
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо само Ловеч е на режим? Защо Плевен не е, като общо се водоснабдяват от Черни Осъм?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предизборен туризъм вик го правят всяка година.На Минчо Казанджиев глупоститте
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
София нее Бълтария да си върви в САЩ свобода за България
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ама и да вземат да ги оградят с вишки и бодлива тел да не бягат, че ей сега ще ми се надомъкнат в София!
13
3
 
4
 
! Отговори
Стар-помним преди 6 месеца
Социализмът се завръща!Старите помним и знаем как се живее без вода ,с бидоните в банята!Режимът в много градове си беше ежедневие!......Но младите ,като бачкатора го удрят на полика!
12
4
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 месеца
Честито!Видими резултати от управлението на ГЕРБ.Нали много могат и знаят?Да седят без вода щом искат мутри да продължат да ги управляват.Но иначе ББ много направи.Нито веднъж не сме чули от него стратегия за развитието на д-вата, а само зали,магистрали,църкви,университети?,училища и т.н.
11
3
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 6 месеца
И независимост за Мизия баста докрадохте ни
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гошо...Тъпoтo, впечатлението ти от града няма да е пълно, ако не посетиш Бастилията и не се разходиш с кола по уличките на ж.к. Диваковец.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"За догодина ще има възможност да бъдат отпуснати един милиард лева за реконструкция на водопроводи", каза алчниятСъбевски, на който не му стигат по 5 лв за м3. С други думи: водата, която той за 4 секунди взима безплатно от нашата обща природа, на мен ми я продава за 5 лева.
8
0
 
8
 
! Отговори
Един от промяната преди 6 месеца
Няма да се оплаквате да не ви пратим в газа - поне не ви бомбандират кво повече искатеНямали вода ток болнициАма ха капризи
7
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 месеца
В Ловеч до...сега не съм ходил,но като си оправят...водата,обещавам да отида,поне да мина през...покрития мост.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой пие вода бе братко водата, съдържа ми кроби само ракия
5
1
 
22
 
! Отговори
Лч преди 6 месеца
И това на фона, че Ловеч е в момента е намалял с 3/4 от населението си от преди 1989, ако не и повече, а фабриките и заводите не работят... Некадърното управление уби хубавия ни град, сега по улиците е жалка картина...