Поскъпват ли българските имоти?

Експерти обясняват
Обновена: 22 окт 2023 10:32 | 22 окт 2023 10:32, Росен Стойчев
42
Поскъпват ли българските имоти?
Снимка: БГНЕС

„Този въпрос няма еднозначен отговор, тъй като имаме различни сегменти в недвижимите имоти. Някои сегменти – като например готовите за нанасяне апартаменти, все още бележат ръст от 5-7% към момента. На края на годината ще имаме по-точна статистика“, обясни Ралица Ценова пред БТВ.


Тя поясни още, че при новото строителство се наблюдава задържане на цените, защото продажбите на зелено спадат. Тенденцията там се обръща, тъй като в този сегмент има силно предлагане и спад в търсенето, каза още Ралица Ценова.

Още по темата

„Купувачите вече са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, но в по-хубава сграда с по-добро планиране на пространството, което дава допълнителна стойност, те избират да се насочат натам, вместо стандартното ново строителство“, каза още брокерката на недвижими имоти.


Според кредитния консултант Тихомир Тошев цените спадат единствено в малките градове. Той поясни, че цените на имотите там са ниски и те ще продължават да спадат. Тенденцията е обаче в десетте най-големи градове цените да се запазят, като най-високи те ще останат в най-хубавите квартали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: градимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Нищо не поскъпва и показател за това са коментарите. Само 40 до тук. Кога е било статия за имоти да има по-малко от 150 коментара. На хората тотално им е секнал интересът към имотите. Не спад ами срив на цените ще има.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брокерите са изгладнели, а лихвите още не са се вдигнали кой знае колко. Тепърва предстоят тежки времена за купувачи със заеми, продавачи, брокери, строители и т.н.т по веригата на бизнеса с тухли и хоросан.
36
2
 
2
 
! Отговори
И ОЩЕ преди 6 месеца
Знаем в кака държава живеем - тези неща строители и инвеститори знаят много добре - знаят какво ще последва след 1-2-5 години и т.н. Затова най-вероятно ще натиснат политиците да приемат закон. Някаква измишльотина там, че не може да се живее в панелка на повече от 50г или къща на 70г и ще трябва да се събарят и строят наново. С други думи - политици и бизнесмени оп ваат народа - това няма как да се спре. Наичините просто се сменят. Какво си мислите? Че строителната мафия ще се предаде и фалира?
35
0
 
8
 
! Отговори
СМЯТАЙТЕ преди 6 месеца
Реалните сделки са почти нула. Или казано на техен език: "Купувачите вече са по-придирчиви." ХА ХА Цените ще се задържат или ще паднат малко. Така могат да устискат година-две. След това прегладнелите строители, инвеститори и т.н. ще трябва да продават на кой колко предложи защото им трябват пари! След около две години ще има нещо като спукана гума - ще почне да изпуска яко (да падат цени) но чак бум и срив не. Много е просто - няма кой вече да купува. Строителството не е безкраен пазар.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ето го имота в Сочи . Смятах го по 90 рубли долара излиза - 155 555 долара . За какво да купувам в София ? По добре ли се живее в София отколкото в Сочи ? https://dzen.ru/video/watch/646df36ed5cec10383a9e160
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Купувачите вече са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, но в по-хубава сграда с по-добро планиране на пространството, което дава допълнителна стойност, те избират да се насочат натам, вместо стандартното ново строителство.''по-умно'' изкаване надали има.Нещо от сорта свършиха се баламите които просто перат пари останахме само със интелигентните които неискат от 100кадрата 40 светло.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Недвижимость в Сочи". В этом видео я покажу вам дом в Сочи по цене земельного участка! Дом имеет общую площадь 120 м², расположен на Сухумском шоссе между Хостой и Кудепстой, имеет два этажа и мансарду, хороший ремонт, укомплектован мебелью и техникой, во дворе много разнообразной растительности, есть недостроенный гараж.Прямой вид на море. 14 милиона рубли . Два пъти по малко от София без морски изглед .
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И още ще поскъпне кога влезе еврото ,имаш в банка 50000 лв искаш да купиш къща на село,отиваше в банката и се оказва че еврото се продава на 2.50 ,а не на сегашния курс ,които ни залъгват политици и банки,че еврото остава същия курс защото сме биле в борд,това го каза човека който е измислил тия бордове ,по тв за това си купете сега ,преди еврото )
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имало плато . Като вдигнат още малко лихфите ЧСИ тата да изкачат от храстите да видим туй плато на какви цени ще е . И през 2008 тъй платото много долу отиде . Като дойде плато става лошо .
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Панелките станаха на 50 години, както и другата шир-потреба от соц времето. Много хора се измъкват от тях и търсят ново строителство вън от фавелите.
28
3
 
9
 
! Отговори
Алов преди 6 месеца
Всеки си търси печалбата и да храни семействата няма какво да се ядосваме. Брокерите искат по % от двете страни, който продава иска максимално, тия дето строят, работнциите и т.н.,но някой трябва да плаща. ТОва е копуваа,но и той няма пари и дава банката. Ако всемете 400000 ле кредит за тристаен на 2.5% лихва давате на година 10 000лв лийва и 8к глвница,а не можете и 12к да вземете от наем, не се лъжете,а при 5.5% милилили сте
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
някой от тези брокерчета да спомене за ДЕМОГРАВСКИЯТ проблем, българите все по малко раждат и то 1 дете , по тъмните българи раждат по 8 ....и след 7-8 г България ще разчита на тези деца дето са родени преди 11-13 години да са движещата сила на икономиката да плащат данъци и да купуват 2 стайни апартаменти по 288 хил евра ..Е КАК ЩЕ СТАНЕ не знам
26
4
 
13
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
Сега на мода е да плашат с прииждащи чужденци. Ама вие съвсе имате народа за п рост(може и да сте прави). Нека си спомним как преди влизането ни в ЕС всички чакаха ордите чужденци да изкупуват имоти в България. Сега предстои влизане в еврозоната. Историята не се повтаря, но се римува. Завършекът няма да е по-различен, колкото и платени статии да пускате. Всяко нещо е стабилно, докато вече не е, това включва имотният пазар.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако дойде Путин ще ги срине блоковете и цените .
24
1
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Брокерчетата с половин уста започват да признават очевидното.Цените падат и ще продължат да падат.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продавайте излишните си жилища и купувайте злато. Физическо злато.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че те да ся поевтинявали някога?
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е сега като надойдат евреи,които искат да се заселят заради войната и цените ще литнат.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 19 Моите впечатления са други. В стария Лозенец има доста трайно живеещи в София чужденци, включително и двама американци. Взели си по едно куче, разхождат се из Борисова, хвалят храната (явно сравняват с американската) и си живеят добре. А около Докторска е пълно с работещи тук западняци. Големите ни градове няма да останат празни. Ако межд. обстановка продължи да се нажежава, доста ще се напълни България, както вече се случва в Унгария, Словения, Чехия...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 16 Има един от Фарьорските о-ви има канал в ютюб и обикаля страните по света и пита хората, кои страни харесват и кои страни мразят и скоро е качил епизод от Гренландия и ги пита кои страни харесват и една гренландка каза България. :)