Реалността с недвижимите имоти

Сериозни инвестиции
27 окт 2023 07:20, Росен Стойчев
33
Реалността с недвижимите имоти
Снимка: БГНЕС

Общият обем на инвестициите в недвижими имоти в България през третото тримесечие е достигнал близо 150 млн. евро, от които 84 млн. евро са активи, генериращи приход, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Възвръщаемостта в различните сегменти на инвестиционния пазар у нас остава стабилна. Тя достига 7,75% за офиси и търговски площи, 7,5% за индустриални имоти и 4% за жилища.

В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата също се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б. В активен строеж са 269 900 кв.м офис площи. Брутно усвоените площи са 78 500 кв.м, а делът на незаетите пространства е 12,7% при офиси клас А и 13,4% - при клас Б.

При гъвкавите офиси в София средният наем на фиксирано бюро достига 180 евро на кв.м на месец, а на споделено – 150 евро на кв.м на месец. Съществуващото предлагане възлиза на 82 200 кв.м, а нови 9850 кв.м се очаква да бъдат допълнително предложени на пазара. Броят на операторите на гъвкави работни пространства е 64, като те предлагат общо 8640 работни места. Общият фонд на гъвкавия сегмента, съпоставен към този на стандартните офиси клас А и Б, е 3,5%.

Още по темата

Наемните цени на площи в моловете също са регистрирали ръст през третото тримесечие и вече достигат 40 евро на кв.м на месец. Същата тенденция се наблюдава и при главните търговски улици, където индикаторът достига 56 евро на кв. м на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: реалностимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
11
 
! Отговори
Дон Балон преди 6 месеца
Хората по света и у нас се изучиха че единствената сигурна инвестиция - това са недвижимите имоти и златото, и че времената са много несигурни. Затова купуват. А цените се струват високи, понеже сравняваме с 20-30 г. назад. Истината е , че постоянно се печатат пари, за да се подържа т.н. "растеж" , т.т харчене и затъване в дългове. В счетоводните отчети всичко изглежда ок, но един ден много хора ще пият една студена вода.
25
11
 
11
 
! Отговори
Трън в очите наЗлите преди 6 месеца
Мнозина сън не ги хваща, като си мислят за това, че някои наши сънародници получиха наследствени недвижими имоти вследствие на реституцията, а други успяха да спестят пари, за да купят по още 1-2 апартамента за отдаване под наем. Едни сън не ги хваща от завист, други пък се чудят как да отнемат и тази собственост на българите, защото и тя създава относително независима средна класа. Да видим как ще се развият нещата.
24
0
 
17
 
! Отговори
Подозирам нещо преди 6 месеца
Ако у нас приложат облагане с високи данъци на наемите от недвижимите имоти, хората ще побързат да продадат жилищата, в които не живеят. Ще ги изкупят фондове, които после ще държат бизнеса с наемите. По света има такива фондове (например в източната половина на Берлин), нашите ще се поучат от чуждия опит. Така ще принудят хората да си вложат парите в акции, за да им ги ограбят.
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За всяка споменяване на думата "ръст" в платена статия за имоти се взима комисионна. Ръст няма - спада е огромен, скоро ще е катастрофален.
22
0
 
19
 
! Отговори
В нормалнитеДържави преди 6 месеца
не е изгодно да притежаваш няколко жилища, които да отдаваш под наем, защото данъците върху тези наеми са много високи. Подозирам, че и у нас ще се опитат да приложат този метод, за да принудят хората да си влагат парите в акционерни дружества и хедж-фондове, които лесно могат да бъдат фалирани. Това вероятно ще бъде следващата форма на ограбване на спечелените с труд пари. Нашите закони не защитават дребния акционер.
21
0
 
6
 
! Отговори
Има и по-гадниСлучаи преди 6 месеца
Двама-трима от Управителния съвет на някое акционерно дружество правят далавера, като продават предприятието по собствено решение, без знанието на останалите акционери. След няколко дена предприятието се оказва препродадено и когато акционерите се усетят, могат само да пият чаша студена вода или да започнат безконечно съдебно дело. По време на делото далавераджиите предлагат някакви суми на някои от акционерите, за да оттеглят жалбите си и така още повече объркват и бавят делото.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много българи по право получиха акции, правещи ги съсобственици на заводите, в които са работили. Други пък дадоха сухи пари, за да си купят такива акции от предприятия, за които се знаеше, че в периода на соца са били печеливши. И какво стана? Или заводите бяха нарязани за скраб, или бе приложен похватът, нарече "вдигане на капитала", в резултат на което акциите на дребните вложители се обезцениха. Затова българинът днес е недоверчив и не бивложил парите си в акции.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много хора наивно повярваха на идеите затака наречената масова приватизация и си купиха бонови книжки, от които или не спечелиха абсолютно нищо, или само първите 1-2 години взеха по 10-15-20 лева, след което им се казва, че фондът продължава да съществува, но няма печалби. Същото стана и с приватизираните предприятия.
18
4
 
21
 
! Отговори
Софи преди 6 месеца
Наистина много грозен град, чак те болят очите. Но за сметка на това е супер мръсен.Българите не са естети. Единственото хубаво нещо, което правят с деца.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В нормалните държави се създават условия, които да стимулират хората да влагат спестените си пари в индустрията, вместо да ги държат в банка или да купуват жилищни имоти за отдаване под наем. От притежаване на акции в стабилни фондове хората печелят повече пари отколкото биха взели под формата на лихва, ако вложат парите си в банка. У нас не е така.
16
7
 
24
 
! Отговори
Itso преди 6 месеца
Баси грозния град, най-хубавото нещо на София е планината в близост.
15
1
 
22
 
! Отговори
Пепи преди 6 месеца
Само като видя новина за имоти и става ясно, че нещо се е счупило. Като пример фирмата в която работя, 5000човека, напусна 2 от 3те сгради, които наемаше без опция да ги наеме отново. Целия от сектор работи от вкъщи, от провинцията! Сещайте се за потенциала на офисите, пък и на жилищата:)
14
2
 
32
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 6 месеца
Реалността ще е истинска, когато Ганья се научи да инвестира в качествено образование, да ражда деца, които качествено да образова, и не на последно място да подтисне алчния си нагон. Много инвеститори станаха, всички арендатори и наемосъбирачи, и за децата и внуците да има - нищо, че не могат да пишат и смятат, то това не е важно. Теглили по 200-300 евра, хванали по един айфон на изплащане и кретат от заплата до заплата. Последствията ще се видят след 5-10 години, ще са пагубни и трайни.
13
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Ха ха, преди месец имаше една новина как едни със офис сграда от 10000кв офис площи се хвалеха как намерили наемател за 200кв от тях.
12
1
 
22
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
Да вметна моята истинска история: къща в София, 290квм 3 етажа, двор 400квм, строя я 4години,до момента мястото беше 45хил.евро къщата 100хил евро, напълно готова(много внимава с майстори и строители ама много) Тотал около 150хил евро. Дължа още около 60 на банката(ще ги избутам рано или късно) Дойде оценител от банката, оцени я на 560хил евро и издаде документ!!!!! Нещо не е наред!!! Ама аз нищо не му казах! Та такава е реалноста драги зрители......
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За мой късмет можах да купя апартамента си в брой. Който е имал неблагоразумието да дръпне плаваща ипотека сега ще реве. За тези с постоянен процент няма проблем
10
2
 
16
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Скоро балона ще се спука ,банките вдигат лихви,*** фалират,банките изкопуват и се пълнят с пари от продажби......станете дилар в часна банка и печелете добри доходи......кой си бил гол си остава още по гол,кой много иска да носи ,първо старите си дрехи да износи!!!
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Парите вече имат цена .Годините на ниски лихви ,нулеви лихви ,отрицателни даже бяха приключиха.Евриоейската банка започва да изтегля още пари от системата до месец,два,сегашните вече вдигнати лихви ще ги оставят докато не ударят икономиката,работните места,потреблението,за да свалят инфлацията
8
2
 
21
 
! Отговори
Реалност преди 6 месеца
Пълна глупост . Отворете imot.bg и ще видите куп офиси които чакат наематели . Възвръщаемост по малка от 5 % . Сделки почти не се случват .
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко народ се набълбука с ипотеки! А кризата тепърва почва, което води до невъзможност за обслужване на кредитите. Ганнчо ша мре!