Кюстендилски села останаха без джипи, защото са близо до града

НЗОК спира финансирането на лекарски практики
6
Кюстендилски села останаха без джипи, защото са близо до града
Снимка: Pixabay

Кюстендилски села остават без здравно обслужване поради близост - под 15 километра разстояние, с града, оплакват се местните хора. Според нова методика на здравното министерство НЗОК спира финансиране на лекарска практика на села в близост, които са на надморска височина под 600 м. и не са на третокласен или на четвъртокласен път.

Голямо е недоволството в едно от големите села - Драговищица, което отстои на 13 километра от Кюстендил, на 470 метра надморска височина и на международния път за ГКПП- "Олтоманци" и Сърбия.

От 1 ноември в селото личният им лекар спрял да идва в добре оборудвания кабинет и те трябвало да ходят на преглед в Кюстендил, защото Здравната каса спира финансирането на тази дейност.

"Ние няма да се отпишем от него, защото трябва да имаме личен лекар, но едно е да отидеш в центъра, друго е да отидеш в Кюстендил. Той идваше два пъти в седмицата и ние бяхме доволни - понеделник и петък, и ни изписваше и лекарства, и прегледи, и направления - всичко, каквото е необходимо, и сме много доволни", каза пред БНР пенсионерът Драголюб Стоянов, дългогодишен кмет на Драговищица.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: кюстендиллекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Защо? - Спират парите за неблагоприятни условия за отдалечена практика, някъде към 300лв. - с които се плащат наем, оборудване и режиийни на службата, и пътните на лекаря (сестра и санитар понякога).
3
0
 
4
 
! Отговори
Защо преди 5 месеца
сте показали снимка от алпийско село, а не от някое от въпросните кюстендилски села? Не са на Луната, ама ви мързи до смърт...
2
0
 
7
 
! Отговори
Защо? преди 5 месеца
И каква е причината да го спират? Каква е разликата дали даден пациент ще одите до личният си лекар в града или в самото село? Управляващите са ***!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Пен преди 5 месеца
***, какво е "джипи"?