Потоп в цяла България: Села останаха без покриви, МВР е получило 200 сигнала

11 села са без ток, машиният вот е застрашен
4 ное 2023 18:52, Нели Христова
86
Потоп в цяла България: Села останаха без покриви, МВР е получило 200 сигнала
Снимка: Facebook

На над 200 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка, са реагирали служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", информират от пресцентъра на МВР за оперативната обстановка към 16:00 часа.

Двама души са загинали.

Силният вятър и интензивните валежи са нанесли най-сериозни щети на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към този момент 280 пожарникари и спасители, с 97 единици техника, участват в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета, посочват от МВР.

В област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово е преминал смерч и в резултат са повредени множество покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват служители от Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Дулово.

На територията на община Исперих има населени места без електрозахранване. В селата Лъвино и Тодорово са повредени покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват пожарникари и спасители от РДПБЗН-Разград.

Общо 11 села са без ток.

В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15:00 часа силният вятър е започнал да утихва.

Над 30 са получените сигнали за произшествия на територията на област Смолян, информират от МВР. В ликвидирането на произшествията участват служители на РДПБЗН-Смолян. По данни към 15:00 часа има населени места без електрозахранване. Обстановката на територията на областта е започнала да се нормализира.

Силен вятър, придружен от дъждовна буря отнесе голяма част от покривите на къщите в смолянското село Катраница.

"Беше страшно. Продължи около 30 минути. Първо отнесе цял покрив, който се стовари върху съседен. Разхвърчаха се материали, които изпочупиха прозорците на хората. Нито една къща не е пощадена. Разрушени са предимно южните части на покривите им ", обясни кметският наместник на селото Радко Шукеров.

Вятърът е изтръгнал или повредил и дървените дограми на къщите.

"С усилията на екипите на пожарната служба и населението възстановяваме щетите, но все още няма електричество", добави Шукеров.

Малко след 14 часа в град Добрич и Добричка област се изсипа проливен дъжд, за кратко придружен и от дребна градушка. Бурният вятър събори множество дървета, които затрудняват движението по основните пътни артерии в региона. Пътуващи по основните направления съобщават за паднали дървета в началото на квартал „Рилци" в Добрич, по околовръстния път на Добрич, по пътя Добрич – Варна, и Добрич – Албена.

Много сигнали за паднали дървета са постъпили в регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщават оттам, като службите по общини разчистват по места.

В района на Силистра се е образувал и смерч, казват очевидци.

Прогнозата е след полунощ фронтът да се изтегли над Черно море, валежите бързо да спрат, а облачността да намалее до ясно.

Ураганен вятър, придружен със силен дъжд нанесе материални щети в ж.к. "Меден Рудник" в Бургас. Общо 14 автомобила са със счупени предни и задни стъкла, както и с щети по купетата.

От пожарната в Бургас съобщиха за БНТ, че в следствие на силния вятър на територията на областта са получени 20 сигнала за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа и общинските пътища. 9 екипа на пожарната работят на терен и разчистват падналите дървета и клони, предаде БНТ.

Отнесени покриви има още в селата Полковник Серафимово и Горна Арда .Паднали дървета и камъни са затворили пътищата между Широка Лъка -Гела- Солища. Затворен за движение е и пътя Смолян-Ряка. Паднали камъни има по пътя за Горово и Чеплетен. Паднали дървета и камъни са причина да не може да се премине и в участъци до с. Фатово -Рудозем.

"Има сигнали от Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните и Златоград за причинени щети по инфраструктурата. Засега няма изцяло затворен републикански път. Навсякъде има скъсани електропроводи и десетки села са без ток", каза директорът на "ПБЗН"- Смолян комисар Симеон Цървуланов. В Смолянска област е обявен оранжев код и прогнозата е за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Господ преди 5 месеца
кугато и да потопя таз лаййййняна маса ще е късно....
44
7
 
5
 
! Отговори
българина преди 5 месеца
Исперих е унищожен, но важното е, че купуваме 200 страйкъра за 3 млрд лв.вие си ги избрахте
43
5
 
4
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ИЗМАМА!!! преди 5 месеца
Това не са мАшини, а мОшини! С тях се правят мошеничества! Ползват се за манипулиране на изборите! Бюлетините които ще се принтират от машините в неделя са вече принтирани предварително и даже протоколоте са попълнени. Остава само да се сменят чувалите и протоколите по пътя от изборната секция до общинската и мошеничеството е готово! За да няма мошеничества, трябва всяка принтирана от машината бюлетина да бъде подпечатана и подписана от председателя на секционната комисия!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дават оръжия да избиват местните индианци и после се чудите защо после горе са бесни...По същата причина сащисаните редовно ги удрят бури.Новите кмеъове доста работа ги чака.
41
5
 
6
 
! Отговори
Машините са измама преди 5 месеца
Българите пак ги изработиха. Умните и красивите пак печелят.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И по-лошо ще става, защото се променя климата. В Бургас миналата година имаше торнадо с доста щети.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Тагаренко взе ли комисиона за БТР-ите ?
38
4
 
1
 
! Отговори
Паднали Дървета преди 5 месеца
YES! Ще има дърва за огрев! Щом държавата забранява, дядо Господ ДАВА. Много дървесина падна, ще има да гориме цяла зима! Честито!
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами след потопа на КирY и Асен Продължаваме Потопа. Нищо не се подържа. Това, което Тодор Живков построи - Борисов едвам го закърпи, а Киро и Асен не могат да боядисат построеното от Бойко Борисов.
36
3
 
4
 
! Отговори
Mr. Bricolage преди 5 месеца
Да си пренаредят керемидите. Ще им отнеме 3 дена. Сега ще ги пуснем на примоция. Нема се плашите.
35
0
 
9
 
! Отговори
Айде без драми, а? преди 5 месеца
Сега дават по БНТ, че е съборило само една ромска махала в Исперих. Няма повод за притеснения.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До едно ангелче ми каза 37. Че чекай си да го умиргаш тогава. Аз не чакам подобни работи.
33
5
 
6
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 5 месеца
До Анонимен 35: Ами то се извършва вече в малък мащаб в Палестина и Украйна! Подготвя се глобално унищожаване на населението населяващо северното полукалбо в резултат на ядрена война между НАТО и Русия! Това предстои да се случи, и не зависи нито от мен, нито от вас, за съжаление, а от един дядка озурпирал белия дом без да има право на това! Същото това същество е с единия крак в гроба и явно иска да ви води и вас с него в АДА!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Габрово няма потоп. Позаваля и спря. Стига сте лъгали. Не е "цяла Ългария!". Прекалявате.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До едно ангелче ми каза 34. Абе с това унищожаване на населението се побъркахте
30
5
 
0
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 5 месеца
До Анонимен 32: Едното е свързано с другото! Колкото повече човеци, толкова повече домашни животни са нужни за тяхното изхранване!
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е че БТР-ите са в Украйна. Тука ше спасяваме народа пеш.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До едно ангелче ми каза. Домашните животни отделят много повече метан.
27
5
 
3
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 5 месеца
До запознат: Увеличава се количеството на човеците и от там и отделяното количество метан от хората! Затова трябва да се намалят човеците! Затова е измислен джендъризма, за да се намали раждаемостта! Ако това не помогне, ще се причини една пандемия която да редуцира населението! Крайна мярка е тотално унищожаване на населението в северното полукалбо което би редуцирало населението на земята със 70 %.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Торнадо или смерч на руски,на български вихрушка е имало откак се помним и преди това по нашите ширини,не е нещо ново,споко!