В пограничните места пътищата на мигрантите се знаят на пръсти

Странджа дават подслон на стотици нелегални, които хората виждат ежедневно
Обновена: 13 ное 2023 10:02 | 13 ное 2023 10:00, Камелия Цветанова
22
В пограничните места пътищата на мигрантите се знаят на пръсти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засилен мигрантски натиск по границите ни отчитат от МВР. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за нелегално преминаване, което е с 24 % повече от миналата година.

След пресичане на границата са задържани 1300 души. Най-често това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан

"Нашата рабата е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е голям. Пролетта и лятото е по-голям, но сега понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в населените места", каза лесовъдът Камбертохиров от община Стралжда пред bTV.

"Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а жени не сме срещали", посочи той.

"Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им състояние не стабилно", подчерта лесовъдът.

"В гората се срещат начупени и катастрофирали автомобили. Явно са на хората, които предоставят транспорта на мигрантите", каза той.

В пограничните села маршрутите на мигрантите  се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са близо до пътя, а горите около Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават подслон на стотици нелегални, които хората виждат ежедневно.

"В една трънка влязоха и с раниците и главите надолу. Жадни. Дадох им вода, имах и една кифла им я дадох, разделиха я на всички и я изядоха. Викам, сега какво ще правите. Сега лягаме, то беше към 5 часа, и през нощта пътуваме. Млади момчета, радват се, благославят ме, какво да правят", каза пастирът Динко.

"Тук минават с хиляди. С гранични говорим, те казват - ние не сме в състояние, значи ако са хванали тази вечер стотина човека, още двеста са пропуснали и влизат във вътрешността, това е истината", заяви Иван Тодоров, жител на Малко Шарково.

Един от местните - Иван показва местата, където мигрантите се крият, докато чакат организаторите на трафика да ги прехвърлят с коли и бусове към София. Групата е тръгнала малко преди нас.

"Багажът го няма, те са го изчистили. По-надолу има някакви чували хвърлени. Всичко е тяхно, това е храната им, дето я хвърлят. Където ги хванат, там оставят раниците, на място. Те използват деретата, ниските места, за да не ги виждат и затова оттук минават. От границата минават през Шарково, Иглика, Ситово, през Малко Шарково минават и през Стефан Караджово", посочи Иван.

На километър нататък, от другата страна на пътя също има сборен пункт на мигрантите. Оставили са раници, спални чували и дрехи. Мястото е в ниското, обрасло с храсти и не се вижда от пътя. Докато ни води натам, Иван ни разказва за една от групите, в която имало майки с четири деца

"Валеше дъжд и ги видяхме, те бяха седнали на земята. Прибрахме ги и ги нахранихме, дадохме им дрехи, преоблякоха се, звъннахме на граничарите, дойдоха и ги прибраха", разказа той.

Засиленият мигрантски натиск усещат и медиците в лечебните заведение. След инциденти и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са хоспитализирани

"Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в състояние на тежка дехидратация и изтощение, интересното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични увреди. Специфичното при инциденти с мигранти е, че за кратко време огромен брой пострадали се транспортират към спешното отделение и това е голямо изпитание за дежурните екипи", каза д-р Валентин Вълчев, заместник- директор на МБАЛ - Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледах репортаж как в Швеция има курс за ислямските мигранти и в курса обясняват, че жените могат да ходят сами без придружител и могат да се обличат както искат. След курса единият от участници сподели мнение, че според него това са безсмислици и жените трябвало да се покриват и да не се допуска да излизат без разрешение от мъж.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По 200 до 300 евро на мигрант взима шофъра. По 100 до 200 взима минтичаря, като се направи на ударен. По веригата едни взиамт колкото двамата. А някой нагоре прибира по няколко хиляди. Няма да спре скоро. Стига и да Европа. 1300 не са си платили днеска. 1300 дуги, обаче са си платили. Няколко милиончета са влзели в един джоб.
9
0
 
2
 
! Отговори
Малкия Бейруд-София преди 5 месеца
Фат *** ци те са най големите нарко пласьори и каталджии
8
0
 
4
 
! Отговори
Оградата преди 5 месеца
Кражбата на века
7
0
 
11
 
! Отговори
на Боко оградата преди 5 месеца
300 милиона струваше паянтовата ограда дето я направи Боко. Мигранти не спира ,ама чекмеджето му вече е пълно.
6
1
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 5 месеца
Тоя човек едно време в гранични войски щеше да ни е информатор или старшина, едно време местните много пимагаха с инфо, но пък и през 15 км имаше застава
5
1
 
6
 
! Отговори
да открият там преди 5 месеца
шкембеджийница мотел с чейнч бюро на пътя: Групите се крият в дерета, които са близо до пътя
4
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Защо като е граница и има нарушение не се стреля е въпроса ;) ???
3
1
 
4
 
! Отговори
за 8 години стотици преди 5 месеца
граничари арестуваха . това е бизнес . пътека и транспорт . обявиха 400 евро , а те няпат пари . но щом с толкова са хванали граничарите , е така . с условни присъди и с дебели пачки , би следвало и тази работа да се разраства, както е в турция и гърция . хахахаха
2
0
 
15
 
! Отговори
пожелание преди 5 месеца
Цяла та Странджа е оаккана от ислямистите !! Вместо да подаряват на Крайна мини ,те да се поставят на браздата !!
1
4
 
17
 
! Отговори
? преди 5 месеца
Шанген ще е за Румъния, ***-ген за България.Ние сме неспособни да охраняваме Европейска граница.