Аварийни екипи на EVN и Енерго-про се борят с щетите от лошото временно

Продължава възстановяването в много райони на страната
26 ное 2023 16:28, Красимир Ангелов
17
Аварийни екипи на EVN и Енерго-про се борят с щетите от лошото временно
Снимка: БГНЕС

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работят за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България, съобщават от EVN. Информацията им е към 15,30 часа.

Частично или цялостно с нарушено електрозахранване са села основно в планинските и труднодостъпни части в Родопите и част от Стара планина – на територията на области Пловдив, Смолян, Сливен, Бургас. Причина за авариите са снеговалежът и силният вятър, множество паднали дървета и клони, в резултат на което са скъсани въздушни електропроводи средно и ниско напрежение.

В област Пловдив се работи по възстановяване на електрозахранването за засегнатите села в по високите части на Родопите и в района на Първомай. В област Смолян засегнати са села предимно в районите на Баните и Хвойна, а в област Сливен възстановителните дейности са концентрирани в района на Котел. В област Бургас усложнена остава обстановката за села от общини Руен, Карнобат.

Повече от 60 екипа на Електроразпредeление Юг продължават възстановителните дейности по засегнатите електропроводи, като на места се извършва и обход, включително с високопроходима техника и механизация. Всички групи са подготвени с необходимата техника и материали.

Диспечерският център на компанията е в пряка връзка с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство нa енергетиката.

Към 15 часа пък близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 832 населени места са без електрозахранване, съобщават от дружеството.
 
Обилният снеговалеж и бурните ветрове предизвикаха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Обледени електропроводи и паднали дървета причиниха редица повреди по съоръженията и скъсаха проводници в участъци от мрежата. Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването.
 
Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: лошо времеEVNЕнерго-про
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Другари, ще става и по-зле. Цялата инфраструктура - електропреносна мрежа, водопроводна мрежа и канализация е от Бай Тошо-во време. За съжаление не е вечна и ще сдава багажа с всяка година. Нищо не се подменя, само се кърпи но в един момент всичко ще се сгромоляса. Само с плащане на рекет на Посолството нещата няма да се оправят, трябва държавна политика не само за подмяната на инфраструктурата но и за модернизацията и. Вие му мислете, аз отдавна живея в цивилизования свят.
6
0
 
0
 
! Отговори
60 са достатъчно, преди 4 месеца
Но можеше да се поддържа и почиства, за да няма 60 аварии в 30 общини. От утре няма да вали.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не бяхте пратили 100 БТР-а на фашагите зелееви,щеше да е по успешна мисията.
4
0
 
4
 
! Отговори
Това е алтернативен преди 4 месеца
факт по Тръмп...снегът вече се топи, тия разтягат локуми, че работят!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гостите от Украйна и младежите от изтока,да хващат греблата,поне да са от полза.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представете си един екип работи от центъра на София до Храбърско,тези хора да не са от желязо.Чез ли са EVN,ли са Гинка ли е,няма хора,които да работят тази тежка работа,за смешни пари.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
новите и скъпи джипки не стигат до аварията , едно време с уазките и нивите ставаше и при метър сняг , а сега вместо да бяха оборудвали БТРите за такива аварийни ситуации ние ги дарихме на зеления за това без ток до като се стопи снегът