Половин милион души останаха на тъмно, част без вода... Пътувайте само при необходимост!

Неучебен ден в над 280 училища, десет автобуса са блокирани край Поликраище
Обновена: 27 ное 2023 07:22 | 27 ное 2023 07:05, Александър Попов
93
Половин милион души останаха на тъмно, част без вода... Пътувайте само при необходимост!
Снимка: БГНЕС

Остава усложнена обстановката в страната след падналия сняг през уикенда. В около 1000 населени места имаше проблеми с тока и водата и все още има хора, които стоят на тъмно.

Снегонавявания блокираха движението в Североизточна България, спасители вадиха закъсали в пресните автомобили. В редица общини обявиха бедствено положение

В Казанлък един човек почина след измръзване.

За учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната - днешният ден е обявен за неучебен. Причината - усложнената снежна обстановка в страната, сред които липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и непроходими пътища.

Десет автобуса са блокирани край Поликраище. За това сигнализира пътничка в един от тях. Пред Нова тв Пламена Иванова разказа, че пътуват от Румъния в посока Велико Търново, но близо 12 часа са блокирани край Поликраище. Хората са се свързали с телефон 112.

„Няма бедстващи, защото сме в автобусите и ни е топло. Отпред има патрулен автомобил, полицаите ни казват да чакаме”, заяви Пламена Иванова. Тя обясни, че няма обиколен път, по който да минат.

От МВР призовават, ако нямате неотложни ангажименти и днес да бъдат отложени пътуванията.

Къде е обявено бедствено положение?

В област Варна бедствено положение е обявено на територията на община Вълчи дол тази сутрин до овладяването на ситуацията, обяви кметът на общината. В понеделник е обявен неучебен ден. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов пред БТА. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение.

Всички села в община Провадия са без електрозахранване. Пътищата там са заснежени, но проходими.

В област Габрово бедствено положение беше обявено на територията на община Трявна.

В област Добрич е обявено бедственото положение, а днешния ден за неучебен. Причините, посочени в заповедта, са падналият обилен снеговалеж, придружен със силен вятър, непроходими пътища от републиканската и общинската пътни мрежи, вследствие на снегонавявания, довели до откъсване на населени места на територията на общината. Както и високият брой села без ток и вода.

По-рано днес бедствено положение беше обявено в община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб.

Бедствено положение беше обявено в област Разград заради усложнената зимна обстановка, като срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември. Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Обявено беше бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Днес е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени днес. Във всички общини има населени места без ток и вода.

В област Търговище бедствено положение за 48 часа обявиха в община Омуртаг, учебните заведения на територията на общината ще бъдат затворени.

В област Шумен, без град Шумен,  беше обявено бедствено положение за следващите 24 часа. Бедствено положение беше обявено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: бедствено положение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега трябваше да се проведат изборите и нямаше да има такива недомислия.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
20 санта сняг и блокаж! А преди разчистваха по 3 метра преспи с роторни снегорини!
78
0
 
0
 
! Отговори
Batman преди 4 месеца
Плащай те винетката 200 до година
77
0
 
2
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 месеца
Важното за родните ни продажни политици е укрофашистите на Зеле да са на топло ,и да са добре охранени по курортите ни.
76
0
 
3
 
! Отговори
Batman преди 4 месеца
ТОЛКОВА НЕЩА ИЗБРОЕНИ НЯМА ТОК ВОДА ПЪТНА ОБСТАНОВКА, ПОЧИНАЛИ ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ,, ДАНО ДА СЕ ВЪРНЕ СТО КРАТНО НА ДЪРЖАВАТА И ТИЯ ДЕТО ЛАПАТ ВИНЕТКИ ДАНАЦИ ЗАСТРАХОВКИ И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С БЕДСТВИЯТА,, НАРОДЕ ОЩЕ СПИМ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ.. БАЩА МИ 5 ДНИ ОСТАНА БЕЗ ВОДА И ТОК.. НО СЛАВА БОГУ Е ДОБРЕ..А ДЪРЖАВАТА ХИЧ НЕ *** ЧЕ УМИРАТ ХОРА
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навсякъде в енергетиката се махат кадърните, знаещите и можещите и се заменят със свои хора. Сега тъпчат НЕК с хора от ЧЕЗ и съвсем скоро ще отидат язовирите и вицовете, а БЕХ спи. На високите позиции са само некомпетентни хора, но с голям замах съсипват всичко. Чаира го съсипаха от некомпетентност. Инерцията свърши и всичко ще се срине. Без специалисти всяка зима ще е тежка, а ще премине и в лятото.
74
0
 
0
 
! Отговори
nicknamer преди 4 месеца
До Тникой не работи без пари
73
2
 
0
 
! Отговори
Алън Грант преди 4 месеца
До рА само великите мъжествени копейки ще ни изринат снега.
72
0
 
3
 
! Отговори
Т преди 4 месеца
Просто нямаме вече кадри и екипи електротехник
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
важното е че тока е скъп, па услугата че е нередовна няма значение
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 63 NightWatchТи ела се разходи до Лондон и не само Рзходки да си првиш ами и трябва да поживееш поне година за да започнеш да разбираш една държава!
69
4
 
15
 
! Отговори
р преди 4 месеца
Държавните институции вече не работят.Не разчитайте на никаква помощ ако останете затрупани в преспите. Всеки се спасява поединично.Благодарим на т.нар. премиер, на васко - ухото(за София), на киро олиг0ф.ена, на кокорчо - ***.....(знаете какъв), на красивия бойкикев, на харизматичния и снажен атанасов и най-вече на фа.мака - президент, който ни натресе тези шарлатани и ОПГ.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тея с електричките да си стоят вкъщи щото ще ги копаме като се стопи снега.
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали в Бояна им е топличко, светличко и има папане. Да го ду...ат бедните и прованса.
66
16
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 4 месеца
И по времето на Борисов имаше сняг и виелици,но државката цъкаше като швейцарски механизъм!!Всеки ден излизаше пред хората и се виждаше как действа и как всичко се премисля и се реагира!А сега си избрахте един канцеларски п.лъх,замисления чичко Академик,дето нито можеш да го чуеш нито да го видиш,жив ли е,мърда ли!!??Важното е че се начеса на Грипена самолюбието,че му позволихте да превърне България в това за което я обяви от първия ден на безделниченето си,че е ГОЛЯМО БЛАТО!!Е,не беше но стана!
65
14
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 4 месеца
Прецакахте Джипко Бибитко и се вързахте на игрите на рузкото прокси Грипен Ветов?!Оставихте го да ни натресе харвардските измамници,а сега сички са вайкате като млада обесчестена мома?!Лош ви беше Бибитко,че ХАРЧЕЛ НАРОДНИ СРЕДСТВА С ДЖИПКАТА И НОГУ ОБИКАЛЯЛ ИЗ ДЪРЖАВАТА,А МЯСТОТО МУ БИЛО В СОФИЯТА,ДА СИ НАТИСКАЛ З,АДНИКА НА БЮРОТО?!Обикаляше и знаеше всяка паланка какво прави и от какво има нужда!Откриваше по 2,три обекта дневно и съботьорите беснееха и се гавреха,че режел лентички?Сега студ и?
64
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бах тая 89та тодина. Кви хора сте, че да ви липсва времето преди това. 20 осъзнати години имам в него, всичко беше изкуствено и лъжа. Младите, не слушайте тия тъпни за преди 1989г, беше неправилно.
63
2
 
13
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 месеца
НЕ СЕ ЯДОСВАИТЕ БЪЛГАРИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ.В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ВАЛЯЛ СНЯГ И СЕГА ИЗНЕНАДА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ.
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата се разпада, вече няма кой да подържа инфраструктурата, камо ли да се модернизира. Демографската криза си казва думата, а най-лошото тепърва предстои.
61
1
 
9
 
! Отговори
чичко академичко преди 4 месеца
Ние сега изучаваме островните науки по островите дето няма сняг и затова явлението не ни е познато , моля не ни безпокойте и не смущавайте " научния " ни процес .