4,96 лева за кубик вода ще плащат в Монтанско от януари

Потребители я смятат за висока
3 яну 2024 15:00, Анисия Иванова
18
4,96 лева за кубик вода ще плащат в Монтанско от януари
Снимка: Pixabay

Цената на водата, която продава "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Монтана в десет от 11-те общини на областта, се покачи от 1 януари 2024 година от 4,14 лева за кубичен метър с ДДС, канал и пречистване на 4,96 лева за кубичен метър.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов заяви, че цената следва бизнес-плана на дружеството и е предложена и одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него повечето средства, които ВиК-Монтана ще събира от повишената цена на водата, ще отидат за покриване на увеличението на минималната работна заплата от началото на тази година. Той съобщи, че около 60% от работещите във ВиК-Монтана са на минимална работна заплата. Иванов коментира, че е рано да се правят планове за инвестиции и други разходи.

Няколко общини от региона, които са акционери във ВиК-Монтана с малък процент, изразиха писмено несъгласие с новата цена на водата. В Чипровци заявиха, че водата идва по гравитачен начин до повечето потребители в общината, разходите за това са малки и за тях не е приемливо цената да се покачва.

Потребители от Монтана и Вършец, където има пречиствателни станции и новата цена е 4,96 лева за кубичен метър,също не са доволни от увеличението. Според Георги Петров е нормално едно четиричленно семейство да изхарчи около 30 кубика за месец, а това ще значи да се плати сметка около 150 лева за вода. Възможно е сметката за вода да надхвърли тази за ток, а според него това не е нормално, тъй като водата е продукт от природата, има го в изобилие и не може да струва толкова скъпо.

В община Берковица, където действа местно ВиК-дружество, цената на водата от началото на тази година се покачва от 1,26 лева на 2,27 лева за кубичен метър. Макар увеличението да е голямо, цената остава най-ниската в България.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов съобщи за БТА, че заради липсата на консолидация на ВиК-сектора и на един ВиК-оператор, дружеството няма възможност да ползва европейски средства за подмяна на водопроводната мрежа в региона. На много места тръбите са стари, загубите на вода са големи, а и често се стига до аварии, които струват много сили и средства на ВиК-Монтана. Особено тежко е положението в община Лом, където довеждащият водопровод до града често аварира и въпреки усилията на екипите на водното дружество се случва безводието да продължава повече от няколко часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: водаМонтанацена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам къде казаха че в вик взимали 1000 лв заплата ,мошеници ,вероятно 4 000 и повече
11
0
 
1
 
! Отговори
В Испания преди 3 месеца
У наше село водата е по 11 -цента, ОБАЧЕ фокус - мокус-барбарокус :потребление от 8 куб.м за тримесечие се превръщат във фактура от 31,45.
10
8
 
0
 
! Отговори
H2O преди 3 месеца
Водата за да ти я докарат до дома струва пари - ток за помпите, поддръжка на тръбопровода , пречистване на мръсната вода. Всичко това струва много пари. Безплатната вода е у морето .
9
1
 
5
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Елате у мокреш до Лом да видите как нема цели лето вода оти ги мързи ве. Новия воден цикъл на селото обаче си стои, на сухо, що ве?
8
1
 
12
 
! Отговори
аххх преди 3 месеца
На тия доходи,вода ,не повече от 1,20
7
1
 
8
 
! Отговори
Във Сахара преди 3 месеца
Можеш да намериш вода по-ефтино !
6
1
 
7
 
! Отговори
Градината ще изсъхне преди 3 месеца
Сега и за ядене няма да има -- зарзават само от пазара ! А дедо само от чешмата поливаше откъде пари за сонда и геран нямахме ,геран имаха през 7-8 къщи Асега удариш ли сонда на къра минава някой добър човек едно две камъчета и догодина-- супата ! Това е Б-я бе ЕЙЙЙ!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е съвсем така, в северозапада вода пият децата до 9 годишна възраст.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там вода не пият, не се къпят много, водата отива най-вече сутрин да мият чашите за ракия и чиниите от салатите и кебапчетата.
3
0
 
21
 
! Отговори
стачки ли преди 3 месеца
Най-големият проблем са ЗАГУБИТЕ. Не може при питейната вода близо 60% да са загубите. Всички ВиК дружества под лупа и при нарушения да се търси наказателна отговорност. Проблема с водата ще стане най-важният, а политиците нямат воля и желание да го решат. А вода имаме.
2
2
 
19
 
! Отговори
Ааааааая преди 3 месеца
А в Силистра 5.80лв и всички са доволни и блеят *** народ
1
2
 
21
 
! Отговори
ъхъ преди 3 месеца
Добър вечер, драги потребители! Спите ли?