5,03 лева ще е кубик вода в Сливен от януари

Посочената цена е комплексна и се състои от три компонента
5 яну 2024 15:36, Анисия Иванова
20
5,03 лева ще е кубик вода в Сливен от януари
Снимка: Pixabay

5,03 лева с ДДС ще е кубик вода в Сливен от 1 януари тази година. Тя е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават  от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) ЕООД - Стара Загора.  

До края на 2023 г. кубик вода струваше 4,61 лв. с ДДС.

Посочената цена е комплексна и се състои от три компонента, посочват от дружеството. Това са доставяне на питейна вода на населението (физически и юридически лица) на цена от 3,23 лв./куб. м без ДДС; отвеждане на отпадъчни води - 0,33 лв./куб. м без ДДС и пречистване - 0,64 лв./куб. м без ДДС.

За промишлени и стопански потребители, според степента на замърсяване, цената за пречистване е в границите от 0,71 до 1,55 лв. за кубичен метър без ДДС. От дружеството допълват, че цената за услугата доставяне на вода от друг ВиК оператор (ВиК ЕООД - Сливен) е на цена от 1,07 лева без ДДС за кубик вода.

Абонатите, които не ползват и трите компонента, заплащат само ползваната от тях услуга.    

От данните за предоставяните услуги става известно, че се запазва стойността на таксата за откриване на партида с един водомер, която е 30 лева с ДДС. За откриване на партида за втори и следващ водомер в един имот цената е 12 лева с ДДС.

В края на декември ВиК Стара Загора приключи мащабен инфраструктурен проект за "Изграждане на ВиК инфраструктура“, финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне №.BG16M1OP002-1.016-0013, който стартира в началото на 2022 година.

По проекта бяха подменени над 41 км водопроводна мрежа и беше реконструирана близо 16 км от канализационната мрежа в град Стара Загора. Обособени бяха 14 водомерни зони в централните квартали на града, в които се измерва подадената и консумираната вода, и се следят дебит и налягане. Изградени са и два дъждовни колектора, чиято цел е разтоварване на канализацията и предпазването ѝ от препълване при интензивни дъждове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Сливенводацена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Професионалист преди 3 месеца
В Сливен водата стига до града на самотен,без да се използва ел.енергия.Стойноснта й е 10- 20ст. на кубик.А тези бирници я правят 5лв. Това е кощунсво и подигравка с гражданите на най-бедния град в Абсурдистан. Омбудсманът какво прави,нали му плащаме баснословна заплата?
15
0
 
1
 
! Отговори
Гневен преди 3 месеца
Ще ви изметем мръсни долни ***,ще съборим ВиК!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Водата трябва да е скъпа, дано и 10 лв да стане, природата не ви е даденост, българчета, но ще се научите
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тази цена от Египет ли ще внасят водата?!Като Африка станахме бре...заради вашето лазене пред посолствоТО!Навсякъде където сащисаните държат колонии вдигат цената на водата,за да се ограничи потреблението и Камилата Харис да пие чиста вода на другия край на света.Даже в някои държави въведоха машинки и като маркираш с картата потича.Ние и минерални извори имаме,а тея искат направо да ни унищожат.
12
0
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
От 70 години,чрез язовир,,Копринка,(тогава ,,Георги Димитров,,),Ст. Загора,чрез ВЕЦ(след което с мощен дебит по канал)и около 59 помпи в района на село Ягода източва река Тунджа и подземните водни ресурси около нея ,затова към 600 000 човека от Сливенска,Ямболска области и Одринско страдаме от идващата към нас родна Тунджа със силно намален дебит. Под Ямбол канал я праща към замърсяващите ТЕЦ-ове. Докога ще търпим това безобразие? Време е да спрем кражбите. Ст. Загора да сондира в акваторията си
11
1
 
3
 
! Отговори
Камелия преди 3 месеца
Явно има грешка в новината. Става дума за Стара Загора , а не за Сливен. Дано авторите четат коментарите, за да коригират тази неточност. Данните за Сливен не съвпадат с цитираните.
10
0
 
10
 
! Отговори
Дразнещо преди 3 месеца
Сливен или Стара Загора, то бива да си мисирка, ама чак толкова е жалко
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия от вик мошеници ,не стига че мръснвс вода пием ,но и скъпа ,водата е от природата ,в много държави от ЕС водата по евтина от тук ,нищо че имаме планини и природа ,тия от ПП много взеха да си позволяват ,данък смет ,данък сгради ми такава 2 милиарда за минаха за сащ са бтр ,които може да не получим като еф 16
8
5
 
3
 
! Отговори
dvp преди 3 месеца
Кой пие вода бе братче? Водата съдръжа микроби.
7
3
 
5
 
! Отговори
Закривай преди 3 месеца
Тая укро-швеция!
6
4
 
8
 
! Отговори
Майтапчия 2024г. преди 3 месеца
Цената е ниска щом не е по 10лв. кубик.Разплакаха ме със сълзи ,като едно време Т. Живков.Винаги ни изненадваше за ЧНГ.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май става дума за Стара Загора, а не за Сливен?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мнага компоненти в тази цена на водата бе! Гаче ли е Сглобка.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Супер. Вече ще се къпя през седмица. Досега се къпах всяка неделя. Превключваме на още по-голяма икономия.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям лукс тази вода. Поне да ставаше и за пиене и да не трябва да си купуваш пластмасови бутилки.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия искат да прогонят и последният българин от България. 1/3 вече напуснаха това нещо, наречено-държава. След 10 години ще останат само роми и пенсионери.